Létrehozva: 2023.08.13.

Ezt érdemes tudni a Facebook saját bíróságáról, ahol bárki eljárást kezdeményezhet

Amikor regisztrálunk egy közösségi oldalra, el kell fogadnunk a felhasználási feltételeit. Ha ezeket megsértjük, törölhetnek minket. De mi van akkor, ha enélkül töröl például a Facebook? Hová fordulhatunk?

Sokan használják a különböző közösségi oldalakat pénzkeresésre. Az ő profiljukat, bejegyzéseiket is bármikor törölhetik, ha azt szabályellenesnek minősítik. Ez komoly bevételkiesést is okozhat, vagy akár évek munkája mehet így kárba. Mit tehetünk, ha jogellenesnek ítéljük a cenzorok munkáját? Például a Facebookot ellenőrző bizottsághoz fordulhatunk. Ezt érdemes tudni a bizottság munkájáról.

Facebook, közösségi oldal, közösségi háló, mobiltelefon, okostelefon, buktató
Hová fordukhatunk, ha ok nélkül töröl a Facebook? Fotó: Pixabay

Aki nem tartja be a szabályokat, azt törölheti a Facebook

A Facebook részletesen ismerteti azoknak a magatartásoknak a listáját, amik ellentétesek a felhasználási feltételekkel és amik következménye a poszt vagy profil eltávolítása is lehet. A listázott magatartások közé tartozik mások biztonságának, jólétének a veszélyeztetése, az álhírterjesztés vagy a gyűlöletbeszéd. A gond azzal lehet, hogy a Facebook nem ad semmiféle előzetes figyelmeztetést és egy esetlegesen hibás törlés után a felülvizsgálat időigényessége és körülményessége miatt súlyos sérelmeket szenvedhet el egy-egy felhasználó - írja az onlineplatformok.hu, a médiahatóság társoldala. Könnyen előfordulhat, hogy valaki az összes követőjét elveszíti, még akkor is, ha nem volt jogos a poszt, profil törlése. Az ilyen ügyek kivizsgálására hozta léte a Meta a Facebook Ellenőrző Bizottságát.

Ezt érdemes tudni Facebook Ellenőrző Bizottságról

A Facebook Ellenőrző Bizottságát egy harvard-i professzor találta ki, amit Mark Zuckerberg, a Meta (korábban Facebook) cég vezérigazgatója támogatott is. Az eredetileg 40 fősre tervezett bizottság jelenleg 20 tagból áll. A tagok különböző országokból érkeztek és különböző szakmai, illetve tudományos érdeklődéssel és tapasztalattal rendelkeznek. A tagok többsége jogász - ahogy Sajó András, a FEB egyetlen magyar tagja is -, de szerepel köztük a volt dán miniszterelnök, indonéz újságíró vagy éppen tajvani statisztika professzor is. Minden tag hároméves ciklusban teljesít szolgálatot, legfeljebb három ciklus erejéig. A hagyományos bíróságokhoz hasonlóan a FEB működését is több tanácsadói és szakértői szervezeti egység támogatja.

Mire jó a FEB?

A FEB felülvizsgálati eljárását bármelyik Facebook-felhasználó kezdeményezheti, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a profilját vagy az általa közzétett tartalmat ok nélkül távolította el a Facebook vagy az Instagram, és kimerítette a platformok által kínált „jogorvoslati” lehetőségeket. A felülvizsgálati eljárás kezdeményezésére a platformok végső döntésétől számított 15 nap áll rendelkezésére. A felülvizsgálati kérelem a FEB honlapján indítható meg írásban, itt a felhasználónak egy amolyan „fellebbezést” kell írnia, amiben részletesen ki kell fejtenie, hogyan és miért hibáztak a platformok a tartalomeltávolítás során. Az esetek kiválasztása után (nem minden bejelentést vizsgálnak meg) 90 napja van a FEB-nek, hogy határozzon.

Mitől függ, hogy melyik bejelentéssel foglalkozik a bizottság?

Mivel naponta több száz kérelem érkezik a FEB-hez, egy sajátos eljárást alkalmaznak: kisebb bizottságok kiválasztanak egy-egy esetet, és csak ezek kerülnek a FEB elé, a többi kérelmet elutasítják. A kiválasztás során figyelembe veszik az ügy súlyosságát, azt, hogy hány más potenciális felhasználót érint az ügy, illetve mennyiben vet fel közösségi alapelveket érintő kérdéseket.

app, applikáció, mobil, telefon, facebook, twitter, instagram
Hová fordulhatunk, ha ok nélkül töröl a Facebook vagy az Instagram?

Milyen ügyek kerültek eddig az Ellenőrző Bizottság elé?

A FEB 2020. október 22. napjától kezdett el ügyeket befogadni, első döntését pedig 2021 januárjában hozta meg. A FEB elé leginkább jelentős és bonyolult ügyek kerülnek csak. Jelentős egy ügy, ha a való világban tapasztalható hatása van, súlyos problémát érint és/vagy a közbeszéd szempontjából kiemelkedő fontossággal bír. Ilyen jelentős ügy volt például, amikor egy brazil felhasználó a mellrák tüneteit mutató női mellek fényképeivel akarta felhívni a betegségre a figyelmet. A Facebook szexuális tartalomnak minősítette a tartalmat és eltávolította a posztot. Hasonlóan jelentős ügy volt egy eltávolított francia nyelvű videó, amelyben egyes, más gyógyszerekben is fellelhető kémiai összetevőkről azt állították, hogy alkalmas lehet a COVID-19 gyógyítására. Ezt a videót a Facebook álhírterjesztés miatt törölte. Mindkét esetben a FEB felülbírálta a Facebook döntését. Eddig egyébként 26 döntést hozott a FEB, ebből 18 esetben felülbírálta a Facebookot és csak 6 esetben hagyta helyben az eredeti döntést.

 

origo.hu

Őrjöngve szidta a bírót a Bayern sztárja, Kassai Viktornak is üzent a BL-kudarc után

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

metropol.hu

Házasság első látásra: „Gáz!” – kiakadtak a rajongók Peti nyaralós fotója láttán

origo.hu

Berki Mazsi a gazdag barátjáról: Tudtam, hogy lesz köztünk valami

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

"Gyurcsány-árnyékkormány" vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal