Létrehozva: 2023.07.23.
Módosítva: 2023.07.23.

Ezt tedd a szúnyogcsípésre, hogy ne viszkessen

A legfelkészültebbekkel is előfordulhat, hogy elfelejtenek patikában kapható hűsítő krémet magukkal vinni. Mivel lehet ilyen esetben a szúnyogcsípés okozta viszkető érzést csillapítani? Összegyűjtöttük!

Hazánkban több mint 50 csípőszúnyogfaj él. A csípőszúnyogoknak szerencsére csak egy kis csoportja kedveli az emberi vért. Ha egy ilyen rovar megcsíp, az kellemetlen, viszkető érzést hagy hátra a bőrön, amit a következő készítményekkel lehet mérsékelni, ha nincs nálunk drogériákba és patikákban kapható hűsítő krém.

szúnyog, tigrisszúnyog
Ezekkel lehet a szúnyogcsípés miatti viszketést csillapítani. Fotó: Shutterstock

Miért viszket a szúnyogcsípés?

A szúnyog csípéskor a nyálával számos különböző anyagot juttat szervezetünkbe, például fehérjéket, véralvadásgátlót, emésztő enzimeket. Az idegen anyagok jelenlétére a szervezetünk allergiás reakcióval válaszol, amit a következő tünetek kísérnek: viszketés, fájdalom, duzzanat, bőrpír. Mint más allergiás reakcióknál, itt is az ember immunrendszerétől és a bejutó idegen anyag mennyiségétől függ a tünetek súlyossága. Van, akinél alig észlelhető a csípés, míg másoknak napokig viszket. 

Miért nem érdemes vakarással csillapítani a viszketést?

Vakarni azért nem ajánlatos egy szúnyogcsípést, mert az csak ront a helyzeten. Ilyenkor a szervezetünk ugyanis még több hisztamint küld a csípéshez, ami tovább erősíti a viszkető érzést. Aki nagyon nem bírja megállni vakarózás nélkül, az vegyen vény nélkül kapható antihisztamint ilyen esetekre.

Ezek a növények enyhítik a viszketést

Az aloe verából készült gélek, sprék, de magának a növénynek a megtört levele is kiválóan enyhíti a viszketést és a duzzanatot, az esetleges fájdalmat is csillapítja. Ha 1 csepp geránium (muskátli) illóolajat is adunk az aloe-hoz, az eredmény még hatásosabb lesz. És ha már illóolaj: a citromos eukaliptusz illóolaj szintén csökkenti a viszkető érzést a bőrön. Csillapítja a viszketést az afrikai bazsalikom is, ami timolt és kámfort is tartalmaz. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) azt tanácsolja, hogy magát a levelet kell megdörzsölni és a csípésre tenni. Az útifüvek (pl. lándzsás, magas) frissen szedve szintén hatásosak. A bennük lévő antibakteriális és gyulladásellenes szer enyhít a viszketésen, ha apróra vágott pépjével bedörzsöljük a csípés helyét. Legyen szó bármilyen rovarcsípésről is, a körömvirágból vagy hegyi árnikából készült krémek egyaránt eredményesek lehetnek, mivel nyugtató, duzzanatot csökkentő hatással bírnak.

Ezek az anyagok is segíthetnek a csípések kezelésében

Az egyik legelterjedtebb házi praktika a viszketés ellen az ecet, aminek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása is van, és amiből az egyszerű háztartási éppúgy megfelel a célnak, mint az almaecet. A citromléből pár csepp is nagy segítség, ha más nincs éppen kéznél, mivel tisztítja a sebet és megakadályozza a gyulladás kialakulását. Ha pedig van kéznél egy kis borsmenta, azzal is enyhíthető a fájdalom.

Homemade,Essential,Oil,Based,Mosquito,Repellent.,Flat,Lay,View,Of
Sok házi szer hatékony a szúnyogok és a csípésük ellen. Fotó: FotoHelin / Shutterstock

Végszükség esetén ezek is használhatók

Csavarjunk jeget vagy jégakkut például egy konyharuhába, és tegyük a gyulladt felületre. A neszesszerben lévő alkoholos, mentolos szájvíz is segíthet, amibe érdemes vattapamacsot mártani és azt rászorítani a csípésre. A szájvíz ugyanis csökkenti a fertőzés esélyét, ezen felül van egy kis hűtő és összehúzó hatása is. Ha nincs nálunk más, megteszi a fogkrém, aminek hasonlóak a tulajdonságai, de egy dezodor is jó szolgálatot tehet, ha a csípés után befújjuk vele a bőrt.

Konyhában található természetes viszketéscsökkentők

A teafilter segít kiszívni a bőrből a szúnyog befecskendezett váladékát. Tegyük pár percre a mélyhűtőbe és amikor már elég hideg, kössük rá az érintett területre. Egy másik gyulladáscsökkentő anyag a konyhában a zabpehely, ami az irritációt is enyhíti. Egyszerűen csak sűrű pasztát kell belőle készíteni és a csípésre kenni. A szódabikarbóna és a sütőpor is használható fájdalomcsillapításra, vízzel hígítva, ugyancsak paszta formájában.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

mandiner.hu

Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij őrült elméletét

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

MANI

Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!