Létrehozva: 2023.06.18.

Ma van apák napja Magyarországon, már ennyi ideje ünnepeljük

Nem csak az anyáknak van saját napjuk! A világ számos országában, köztük itthon is megemlékeznek az apákról 1994-óta.

A világ szinte minden országában ünneplik az anyák mellett az apákat is. Sőt, apák napja már a középkorban is volt bizonyos országokban. Mikor és mióta van Magyarországon apák napja és mit érdemes tudni erről a jeles napról? Íme a válaszok!

család, nagycsalád, nagycsaládosok, négy gyerek, gyerekek, családtámogatás, reggeli, apa, apák napja
A világ számos országában, köztük itthon is megemlékeznek az apákról is   Fotó: popcorner / Shutterstock

Mióta ünnepeljük az apák napját?

Az apák napja, mint világünnep az USA-ból terjedt el. 1909-ben, Sonora Smart Dodd költő, művész, divattervező kezdeményezte az apák megünneplését egy anyák napi rendezvényen. Mivel a hölgyet és testvéreit az édesapjuk egyedül nevelte fel, sokat kampányolt azért, hogy az apákat is méltó módon megünnepeljék. 1910-ben Washington állam kormányzója hivatalosan is elismerte az apák napját, végül pedig Sonoranak köszönhetően 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök hivatalos ünnepé nyilvánította az apák napját. Ezzel párhuzamosan 1912-ben Kanadában Janet Bruce Fitzgerald indítványozta, hogy ott is ünnepeljék meg az apákat. Kanadában először 1915-ben tartották meg az apák napját, de szintén csak 1972-ben lett hivatalosan is elismert országos ünnep. Magyarországon az apák napját 1994 óta ünnepeljük, vagyis nálunk még nincs akkora hagyománya, de évről évre egyre többen emlékeznek meg az anyák mellett az apákról is.

Az apák napja és a kereszténység

A keresztény hagyományokban számos ünnep kapcsolódik az apákhoz. Például a Szent József ünnepe, aki Jézus nevelőapja volt. De ott van Szent József Munkás ünnepe is, ami az apai munka és áldozat tiszteletére emlékeztet bennünket.

 

Mikor van idén apák napja?

Az apák napját itthon június harmadik vasárnapján ünnepeljük, vagyis idén június 18-án, jövőre pedig június 16-án. Ezzel szemben például Andorra, Angola, Belgium, Bolívia, Horvátország, Honduras, Olaszország, Liechtenstein, Mozambik márciusban tartja az apák napját, Németország, Dél-Korea és Románia májusban, Kína és Brazília augusztusban, Ausztrália és Lettország pedig szeptemberben.

Már az ókorban is ünnepelték az apákat

Az apák napját Európa katolikus országaiban már a középkorban is ünnepelték, Szent József napján, március 19-én. Számos európai országban, mint például Portugália, Spanyolország vagy Svájc még mindig márciusban ünneplik az apák napját.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek