Létrehozva: 2023.05.03.

Könnyen csalás áldozata lehetsz: erre figyelj oda az álláskereséskor

Érdemes óvatosnak lenni az álláshirdetésekkel, mert ott is megjelentek a nyerészkedők. Egyre több a neten az úgynevezett toborzási csalás, amit a következőképpen lehet felismerni.

A távoli munkavégzés szélesebb körű elterjedésével jelentős mértékben megnőtt az ún. toborzási csalások száma az interneten. Az ilyen típusú hirdetésekben egy szinte kihagyhatatlan állásajánlaton keresztül a csalók személyes vagy akár pénzügyi adatokat, sőt olykor még pénz is kicsalnak az áldozataiktól. Mutatjuk, hogyan lehet ellenük védekezni!

laptop,munka, csalódás, csalás, toborzási csalás
 Ha egy állásajánlat irreálisan jónak tűnik, nézzünk utána alaposabban!

Ezek a csalók módszerei

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet ismertetője szerint a csalók gyakran utánozzák a népszerű online álláskereső (pl.: Profession.hu) vagy közösségi oldalakat (pl.: LinkedIn), de az is előfordulhat, hogy egy cég nevében közvetlenül keresik meg az áldozatot e-mailben vagy telefonon. A kapcsolatfelvétel után a csalók különböző módszerekkel próbálják megtéveszteni az álláskeresőket. Ezek a leggyakoribbak:

  1. Fizetős képzéshez kötött állás. A meghirdetett munkakör csak valamilyen speciális alkalmazás vagy eszköz használatának ismeretével tölthető be, aminek az elsajátításához a jelentkezőnek még a felvételi folyamat elindítása előtt részt kell vennie egy kötelező tanfolyamon, ennek a költségét pedig a jelentkezőnek kell állnia.
  2. Különböző tanúsítványok megszerzésének kikötése. Az előző módszerhez nagyon hasonló csalási forma, de itt bizonyos minősítések megszerzését várják el a jelentkezőktől. A csalók azt ígérik, sikeres vizsga esetén garantálják az adott munkakörben történő foglalkoztatást. Az ilyen csalásoknál az áldozatok legjobb esetben valóban szereznek egy tanúsítványt, álláshoz azonban nem jutnak. Rosszabb esetben a tanúsítvány se ér semmit.
  3. Pénzt kérnek a munkaerő-közvetítésért. Szintén gyakori módszer, amikor a csalók valamilyen munkaerő-közvetítő cég képviselőjének adják ki magukat, ami egy fix összegért cserében segít az álláskeresőnek megtalálni az ideális munkalehetőséget. Előfordul, hogy a megállapodást követően a cég egy igen vonzó ajánlattal tér vissza, amit azonban csak további díj ellenében hajlandó átadni az áldozatoknak.
  4. Kifizettetnek egy speciális eszközt. A „sikeres felvételi” után egy konkrét szerszám vagy eszköz – például egy irodai laptop –beszerzésére van szükség a munkavégzéshez, amit a jelentkezőnek ki kell fizetnie, ám az ígéret szerint a munkáltató az első fizetéssel visszafizeti az eszköz árát. Ilyenkor a csalók azt próbálják elérni, hogy az áldozat egy általuk üzemeltetett webhelyről vásárolja meg az eszközt, így nemcsak az állásról derül ki hamar, hogy csalás volt, hanem a pénzt sem látja viszont.
  5. Otthonról végezhető munka ígéretével is trükköznek. Egyszerű, otthonról végezhető munkalehetőséget kínálnak, amelynek során a munkavállaló az otthoni címén átveszi az árukat, ellenőrzi, eltávolítja a csomagolásukat, majd tovább küldi azokat egy másik címre. Ezt a módszert az elkövetők az illegálisan vásárolt áruk tovább-értékesítésénél vagy lopott kártyákkal vásárolt termékek esetén alkalmazzák. Az áldozatok ebben a csalási folyamatban nem többek egy eszköznél és a hónap végén nem kapnak fizetést az elvégzett munkáért. Sőt, még a rendőrséggel is meggyűlhet a bajuk.
  6. Termékek viszonteladásával is próbálkoznak. Ennél a módszernél a csalók célja az, hogy az áldozatok féláron vásároljanak meg egy terméket, amit majd teljes áron tudnak tovább-értékesíteni. Az első vásárlás után sajnos azonban nem érkeznek meg az előre kifizetett termékek, és a pénz visszakérésére sincs lehetőségünk.
  7. Az egyszerű adathalászat sem ritka. Továbbra is gyakori módszer, hogy a csalók a felvételi folyamatot arra használják, hogy rávegyék az áldozatokat személyes és pénzügyi adataik megadására, amiket aztán más csalásokhoz is fel tudnak használni.
e-mail, internet, átverés, csalók, vírus, számítógép,internetes csalási módszer
 Egyre több az úgynevezett toborzási csalás az interneten. Fotó: TippaPatt / Shutterstock

Vannak a csalásra utaló jelek

A legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy a valódi munkaadók nem kérnek pénzt a jelentkezőktől. Bármilyen felszerelés, képzés- vagy vizsgadíj a munkáltatót terheli. Előfordulhat viszont, hogy a tanfolyam idején alacsonyabb bérrel kell majd számolnunk. Gyanúra adhat okot, ha a felvételi folyamat csupán egyetlen fordulóból áll, és rendkívül gyorsan sikerül megállapodnunk a céggel. Az is furcsa, ha egy kiváló állásajánlat szinte semmilyen követelményt nem támaszt a jelentkezővel szemben, sem az addigi tapasztalataira, sem pedig a képzettségére vonatkozóan.

Megelőzhető, hogy áldozattá váljunk

  • Ellenőrizzük az állást hirdető cég hírnevét és megbízhatóságát.
  • Ellenőrizzük a cég karrieroldalán, hogy a számunkra felajánlott pozícióra és munkakörre valóban keres-e jelentkezőket az adott cég.
  • Vegyük észre az adathalászatra utaló jeleket!
  • Mindig legyünk gyanakvók azokkal az online megkeresésekkel szemben, amelyek valamilyen interakciót várnak tőlünk, például, hogy kattintsunk egy linkre vagy töltsünk ki egy online űrlapot!
  • Ha nem céges email címről kapunk állásajánlatot, gyanakodjunk.
  • Bizonyos munkakörökben - például az IT állások esetében - teljesen életszerű, hogy egy külföldi cégtől érkezzen megkeresés, azonban fontos, hogy mindig legyünk résen, ha a fentieknek megfelelő állásajánlat érkezik!
  • Ne adjunk meg adatokat magunkról előre! Főleg ne személyeset vagy pénzügyit.
  • Próbáljunk ismerőst keresni a kiszemelt cégnél és kérjük ki személyes tapasztalatait a munkahelyről!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború, és onnan egy lépés az atomháború

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Vasvári Vivien szívfacsaró üzenettel vallott szerelmet a férjének

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

MANI

Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!