Létrehozva: 2023.04.16.
Módosítva: 2023.04.18.

Fúrt kutak: íme minden tudnivaló, eloszlatjuk a zűrzavart

A napokban egymást érik az ezzel kapcsolatos hírek. Segítségképp egy helyre gyűjtöttük a legfontosabb és legfrissebb információkat a kút engedélyeztetésekkel kapcsolatban.

Tízezrek telkén, hátsó udvarában lehet olyan fúrt és ásott kút, amikről a hivatalok jelenleg nem tudnak. Eddig nem is kellett tudjanak, csakhogy lejár ez a moratórium, méghozzá december 31-én. Ezt követően 300 000 Ft bírságot is kiszabhatnak azokra, akiknek nincs engedélyeztetve az 50 méternél nem mélyebb fúrt kútja. Legalábbis eddig erről szóltak a hírek, a napokban azonban ennek ellenkezőjéről, vagyis, hogy semmilyen teendője nincs az engedéllyel nem rendelkező kút tulajdonosoknak. Most akkor melyik az igaz? Időrendbe tettük az ezzel kapcsolatos híreket.

kút, fúrt kút,  kút engedélyeztetés
Ezek a legfrissebb információk a kút engedélyeztetésekkel kapcsolatban.  Fotó: Penovác Károly / Veszprém Megyei Napló

Az ásott kút esetében elég felkeresni a jegyzőt

Akinek a telkén van fúrt kút, aminél nem tisztázott, hogy van-e engedélye, a tulajdonos a helyi jegyzőtől, vagy ha gazdasági célú kútról van szó, a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól kérhet tájékoztatást. Azt sem árt tudni, hogy a fúrt kút engedélyeztetéséhez minden esetben szükséges egy szakember a fennmaradási kérelem kiállításához. Ez alól az ásott kutak viszont a kivételek. Ilyen esetben a helyi önkormányzat jegyzőjétől kell formanyomtatványt kérni, amit mi magunk is kitölthetünk.

Itt kell megtenni a bejelentést és ennyibe kerül

A bejelentést a Nemzeti Földügyi Központnál kell megtenni. Az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól, és aki ennek eleget tesz, továbbra is díjmentesen üzemeltetheti a kútját - közölte Nagy István agrárminiszter. Fontos kitétel azonban, hogy a kutat karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül, talaj-, illetve talajvíz-szennyezéssel nem érintett területen létesítsék és annak mélysége az 50 métert ne haladja meg, illetve az első vízzáró réteget ne érje el.

Nincs semmi teendője a kút tulajdonosoknak

A belterületen, engedély nélkül fúrt kutak bejelentési kötelezettsége kapcsán egyelőre nincs semmi teendője a tulajdonosoknak! Az Országgyűlés már megpróbálta jogi környezetbe foglalni az új szabályozást, de azt az Alkotmánybíróság egy összeférhetetlenség miatt megsemmisítette. A törvényalkotás újra indul, ami komoly kihívás az előkészítést végző csapatnak. Dolgozunk az eljárásrend jogszabályi formába foglalásán, de addig is a legfontosabb: a házi fúrt kutak tulajdonosainak - és a külterületen 50 m-nél nem mélyebbre fúrt öntözési célú kutak esetében - egyelőre semmit nem kell tenniük a tulajdonosoknak - olvasható Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnökének bejegyzésében.

Mégsem ingyenes a kutak engedélyeztetése?!

A szaktárca szerint ingyenes az eddig nem regisztrált fúrt és ásott kutak bejelentése, de sok kivétel van, és a kutengedelyezes.hu szerint is lehetnek költségek egy ilyen eljáráskor. A jegyzői hatáskörbe eső ásott és vert kutak esetében már tisztázott, hogy nem kell a szakember által kiállított tervdokumentáció, így ezeknek a kutaknak az engedélyeztetése tényleg díjmentes. A fúrt kutaknál azonban más a helyzet: aki szeretné bejelenteni kútját, annak fel kell keresnie egy vízkútfúrót vagy vízmérnököt, aki kiállít egy tervdokumentációt a kúthoz, amit majd be kell nyújtani az illetékeseknek papíron vagy ügyfélkapun keresztül. Ennek a dokumentációnak az elkészítése viszont pénzbe kerül, méghozzá átlagosan 50-200.000 forintba.

kút, ásott kút, kútfúrás, víz, locsolás
Fotó: Török János / Délmagyarország

Kezdeményezik a kutak szabályozásának egyszerűsítését

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában az Agrárminisztérium - közölte közösségi oldalán Nagy István. Például a kutak vízmérőórával történő felszerelési kötelezettségének eltörlését szeretnék elérni, amivel az 50 méternél nem mélyebb és védett vízbázissal nem érintett területek vonatkozásában minden költség nélkül, egy egyszerű bejelentéssel legalizálhatóak lesznek a kutak.

Április 13.: Az agrárminiszter szerint el kell tekinteni a kutak bejelentésétől

"Mi azt a javaslatot szeretnénk a kormány asztalára tenni, hogy az egészet úgy kell hagyni, ahogy van, ne kelljen semmilyen lakosságvegzáló történet, és én még azt is bátorkodnám kijelenteni, hogy egyáltalán a bejelentéstől is tekintsünk el, mert semmilyen veszélyt nem hordoz magában az, hogy valakinek az udvarán van egy 12-13 méter mély kútja, ami gyakorlatilag az esővizet gyűjti össze és azzal a maga kis veteményesét vagy a virágágyását meglocsolja" - mondta a miniszter. A lépést azzal indokolta, hogy a kutak engedélyeztetésére „ráépült egy olyan ipar, amitől az ember megretten”. Példaként említette, hogy akár 400 000 forintot is elkérnek egy kút kamerás átvizsgálásáért, de egy kútfúrói igazolás ára is lehet már 75-100 000 Ft. "Ez lehetetlen állapot. Nem hozhatjuk ilyen helyzetbe az embereket. Ezt azonnal be kell fejezni" - tette hozzá, és visszautasította azt a jelenséget, hogy szerinte a regisztrációs kötelezettséget felhasználva sokan nyerészkedni próbálnak az embereken.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Félelmetes fejlemények: megvannak az oroszok lengyel célpontjai

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!