Szlovákiában Orbán Viktor szövetségese nyerte a választásokat

POLITIK
MANI

Szerző MZ/X

5 hónapja

Fúrt kutak: íme minden tudnivaló, eloszlatjuk a zűrzavart

A napokban egymást érik az ezzel kapcsolatos hírek. Segítségképp egy helyre gyűjtöttük a legfontosabb és legfrissebb információkat a kút engedélyeztetésekkel kapcsolatban.

Tízezrek telkén, hátsó udvarában lehet olyan fúrt és ásott kút, amikről a hivatalok jelenleg nem tudnak. Eddig nem is kellett tudjanak, csakhogy lejár ez a moratórium, méghozzá december 31-én. Ezt követően 300 000 Ft bírságot is kiszabhatnak azokra, akiknek nincs engedélyeztetve az 50 méternél nem mélyebb fúrt kútja. Legalábbis eddig erről szóltak a hírek, a napokban azonban ennek ellenkezőjéről, vagyis, hogy semmilyen teendője nincs az engedéllyel nem rendelkező kút tulajdonosoknak. Most akkor melyik az igaz? Időrendbe tettük az ezzel kapcsolatos híreket.

kút, fúrt kút,  kút engedélyeztetés
Ezek a legfrissebb információk a kút engedélyeztetésekkel kapcsolatban.  Fotó: Penovác Károly / Veszprém Megyei Napló

Az ásott kút esetében elég felkeresni a jegyzőt

Akinek a telkén van fúrt kút, aminél nem tisztázott, hogy van-e engedélye, a tulajdonos a helyi jegyzőtől, vagy ha gazdasági célú kútról van szó, a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól kérhet tájékoztatást. Azt sem árt tudni, hogy a fúrt kút engedélyeztetéséhez minden esetben szükséges egy szakember a fennmaradási kérelem kiállításához. Ez alól az ásott kutak viszont a kivételek. Ilyen esetben a helyi önkormányzat jegyzőjétől kell formanyomtatványt kérni, amit mi magunk is kitölthetünk.

Itt kell megtenni a bejelentést és ennyibe kerül

A bejelentést a Nemzeti Földügyi Központnál kell megtenni. Az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól, és aki ennek eleget tesz, továbbra is díjmentesen üzemeltetheti a kútját - közölte Nagy István agrárminiszter. Fontos kitétel azonban, hogy a kutat karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül, talaj-, illetve talajvíz-szennyezéssel nem érintett területen létesítsék és annak mélysége az 50 métert ne haladja meg, illetve az első vízzáró réteget ne érje el.

Nincs semmi teendője a kút tulajdonosoknak

A belterületen, engedély nélkül fúrt kutak bejelentési kötelezettsége kapcsán egyelőre nincs semmi teendője a tulajdonosoknak! Az Országgyűlés már megpróbálta jogi környezetbe foglalni az új szabályozást, de azt az Alkotmánybíróság egy összeférhetetlenség miatt megsemmisítette. A törvényalkotás újra indul, ami komoly kihívás az előkészítést végző csapatnak. Dolgozunk az eljárásrend jogszabályi formába foglalásán, de addig is a legfontosabb: a házi fúrt kutak tulajdonosainak - és a külterületen 50 m-nél nem mélyebbre fúrt öntözési célú kutak esetében - egyelőre semmit nem kell tenniük a tulajdonosoknak - olvasható Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnökének bejegyzésében.

Mégsem ingyenes a kutak engedélyeztetése?!

A szaktárca szerint ingyenes az eddig nem regisztrált fúrt és ásott kutak bejelentése, de sok kivétel van, és a kutengedelyezes.hu szerint is lehetnek költségek egy ilyen eljáráskor. A jegyzői hatáskörbe eső ásott és vert kutak esetében már tisztázott, hogy nem kell a szakember által kiállított tervdokumentáció, így ezeknek a kutaknak az engedélyeztetése tényleg díjmentes. A fúrt kutaknál azonban más a helyzet: aki szeretné bejelenteni kútját, annak fel kell keresnie egy vízkútfúrót vagy vízmérnököt, aki kiállít egy tervdokumentációt a kúthoz, amit majd be kell nyújtani az illetékeseknek papíron vagy ügyfélkapun keresztül. Ennek a dokumentációnak az elkészítése viszont pénzbe kerül, méghozzá átlagosan 50-200.000 forintba.

kút, ásott kút, kútfúrás, víz, locsolás
Fotó: Török János / Délmagyarország

Kezdeményezik a kutak szabályozásának egyszerűsítését

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában az Agrárminisztérium - közölte közösségi oldalán Nagy István. Például a kutak vízmérőórával történő felszerelési kötelezettségének eltörlését szeretnék elérni, amivel az 50 méternél nem mélyebb és védett vízbázissal nem érintett területek vonatkozásában minden költség nélkül, egy egyszerű bejelentéssel legalizálhatóak lesznek a kutak.

Április 13.: Az agrárminiszter szerint el kell tekinteni a kutak bejelentésétől

"Mi azt a javaslatot szeretnénk a kormány asztalára tenni, hogy az egészet úgy kell hagyni, ahogy van, ne kelljen semmilyen lakosságvegzáló történet, és én még azt is bátorkodnám kijelenteni, hogy egyáltalán a bejelentéstől is tekintsünk el, mert semmilyen veszélyt nem hordoz magában az, hogy valakinek az udvarán van egy 12-13 méter mély kútja, ami gyakorlatilag az esővizet gyűjti össze és azzal a maga kis veteményesét vagy a virágágyását meglocsolja" - mondta a miniszter. A lépést azzal indokolta, hogy a kutak engedélyeztetésére „ráépült egy olyan ipar, amitől az ember megretten”. Példaként említette, hogy akár 400 000 forintot is elkérnek egy kút kamerás átvizsgálásáért, de egy kútfúrói igazolás ára is lehet már 75-100 000 Ft. "Ez lehetetlen állapot. Nem hozhatjuk ilyen helyzetbe az embereket. Ezt azonnal be kell fejezni" - tette hozzá, és visszautasította azt a jelenséget, hogy szerinte a regisztrációs kötelezettséget felhasználva sokan nyerészkedni próbálnak az embereken.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Robbanások rázták meg Ukrajna több régióját, egymást érik a légiriadók

origo.hu

Sokkoló dolgot árult el magáról a TV2 sztárja 18+

mindmegette.hu

5 rossz szokás, ami miatt gyorsabban öregedhet az agyunk

hirtv.hu

Hornung Ágnes: a kormány szövetséget kötött az idősekkel

metropol.hu

Katalin hercegné sírva vette tudomásul Vilmos döntését

vg.hu

Brit katonák ukrán földön? A védelmi miniszter jó ötletnek tartja, Sunak azonnal nemet mondott

origo.hu

Az almamellű vadóc röplabdázónő szexi bikinikben kergeti őrületbe a férfiakat - képek

mindmegette.hu

1500 csirkét tartottak illegálisan Petőfiszállásnál: elrendelték az állomány felszámolását

origo.hu

Családtámogatás az árakon és a munkatársakon keresztül (x)

life.hu

Tisztább, egészségesebb víz minden nap - Így válassz otthonra vízszűrőt (x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Még vonzóbb lett szakmát tanulni: megduplázták az ezért járó ösztöndíjat, és ez még nem minden!

MANI

Gázzal fűtesz télen? Meglepő, miért, de most érdemes kihívni a szerelőt

MANI

Fontos szabály lép életbe vasárnaptól: ezt minden autósnak tudnia kell

MANI

"A Tescóban dolgozunk: íme 7 dolog, amit szívesen elmondanánk a vásárlóknak, de nem tehetjük"

MANI

A legyeket lassan leváltják a muslicák - hogyan védekezzünk ellenük?

MANI

Tisztázzuk egyszer és mindenkorra! Mennyit és hogyan kell adózni idén az albérletek után?

MANI

A szülők egyre tudatosabban vásárolnak: azt veszik meg, ami mindenképpen szükséges

MANI

Riasztást adott ki az MNB