Létrehozva: 2023.03.27.

Szja-bevallás 2023: ezek a válaszok a leggyakoribb kérdésekre

Elkészültek az idei adóbevallás-tervezeteket, amikkel kapcsolatban sok kérdés merülhet fel. Például, hogy hol lehet megnézni az szja bevallási tervezetet vagy mikor érkezik az adó-visszatérítés. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdésekre a válaszokat!

Idén is elkészítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 5,6 millió adózónak az szja-bevallási tervezetét, amik március 15-étől elérhetők. Azokra a kérdésekre pedig, hogy kinek készítette el a NAV az adóbevallását, hol lehet ezt megnézni, mi van, ha nem működik az ügyfélkapu, kinek és hogyan kell adót befizetnie, mennyi idő alatt érkezik meg az adó-visszatérítés, megkerestük a válaszokat.

NAV, ügyfélkapu, adóbevallás, szja, ügyintézés,1%, adó
Itt a válasz az szja-bevallással kapcsolatos kérdéseidre! Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hol lehet megnézni az elkészült tervezetet?

Akinek van elektronikus hozzáférése, annak az eSZJA-portálon. A bevallás asztali számítógépen vagy bármilyen okoseszközön, tableten, telefonon is jóváhagyható, szerkeszthető. Ez a lehetőség azok számára is elérhető, akik csak most regisztrálnak az Ügyfélkapun.

Kinek csinálta meg a NAV az adóbevallás-tervezetét?

Azoknak a magánszemélyeknek, akikről vannak adataik. Emellett idén az adóbevalláshoz segítséget kaptak az egyéni vállalkozók, az őstermelők, és az áfás magánszemélyek is.

Mit kell tennem, ha megkapom a tervezetet?

Akinek van elektronikus hozzáférése és egyetért a tervezettel, annak csak át kell néznie és jóvá kell azt hagynia. Ha valaki nem hagyja jóvá május 22-ig, annak automatikusan érvényessé válik az adóbevallás-tervezete. Aki nem ért egyet a tervezettel, az módosíthatja, szerkesztheti azt. Az egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és áfás magánszemélyeknek pedig kötelező szerkeszteniük az adóbevallást! Akinek nincs elektronikus hozzáférése és egyetért a kapott, papír alapú bevallás-tervezettel, annak nincs teendője. Sem aláírni, sem visszaküldeni nem kell a dokumentumot! Aki nem ért egyet a tervezet tartalmával, annak 22SZJA bevallást kell benyújtania 2023. május 22-ig, mivel a papíralapon kapott tervezetet javítani nem lehet. Ez a nyomtatvány itt érhető el.

Hova postázza a NAV a bevallási tervezetemet?

Akinek nincs elektronikus hozzáférése vagy direkt nem akarja használni és március 16-ig kérte, hogy postán küldjék el neki a szja bevallás tervezetet és bejelentett a NAV-hoz levelezési címet, vagy tartózkodási helyet, annak oda érkezik a küldeménye. Ha külön nem jelentettünk be elérhetőséget, akkor az állandó lakcímünkre küldik a bevallási tervezetet. A postázást március 15-én kezdték el és legkésőbb április 30-ig mindenkihez megérkezik a tervezet.

Elfelejtettem, lejárt az ügyfélkapus jelszavam, mit tegyek?

Használjuk az ügyfélkapu weboldalán az „Elfelejtett jelszó” űrlapot, ahol meg kell adni a felhasználói nevet és a regisztráció során rögzített e-mail-címet. Ezután kapunk egy egyszer használatos kódot. Ha a jelszó lejárt és a lejárattól számítva már több mint 60 nap eltelt, akkor az ügyfélkapu aktiválására van szükség, amihez személyesen kell megjelenni a NAV bármelyik központi ügyfélszolgálatán vagy bármelyik kormányablakban.

Mit tegyek, ha jóváhagytam a bevallási tervezetet, de mégis változtatni szeretnék rajta?

A bevallási tervezet jóváhagyása után a bevallási tervezet érvényes bevallássá válik, azon módosítani már nem lehet. Az adót, adóalapot módosítani csak önellenőrzéssel lehet, ehhez elektronikusan vagy papíralapon be kell nyújtani egy 22SZJA-bevallást, önellenőrzést jelölve a nyomtatvány főlapján. Az önellenőrzés az online kitöltőfelületen is elvégezhető.

Véletlenül üres szja-bevallást küldtem el, van valami teendőm vagy figyelmen kívül hagyják?

A tévesen benyújtott alapbevallást nem lehet törölni. Ha tévedésből üres szja-bevallást nyújtottunk be, a bevallást önellenőrzéssel módosíthatjuk. Az önellenőrzés elvégezhető a 22SZJA nyomtatványon, vagy elektronikus hozzáféréssel rendelkező magánszemélyeknél az eSZJA-portálon.

Hogyan kérhetem és mennyi időn belül kapom meg a visszaigényelhető adót?

A bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától, beküldésétől számítva legkésőbb a 30. napon utalja ki a NAV a pénzt.

szja,adóbevallás,NAV
Fotó: NAV

Ha szja-t kell befizetnem, hogyan tudom megtenni?

  • Online felületen (eSZJA portálon) bankkártyás fizetéssel.
  • Átutalással. A közlemény rovatban fel kell tüntetni az adószámot vagy adóazonosító jelet. Számlaszám: 10032000-06056353.
  • A NAV ügyfélszolgálatain bankkártyás befizetéssel.
  • Elektronikus hozzáféréssel, az eBEV portálon történő adószámla lekérdezéshez kapcsolódóan VPOS fizetéssel.
  • Csekken, amit a NAV ügyfélszolgálaton/kirendeltségen, illetve telefonon a NAV Infóvonalán keresztül a 1819-es telefonszámon lehet igényelni.

Bérbe adtam a lakásom, elkészíti a NAV az adóbevallás-tervezetem?

Ha cégnek adtuk bérbe, akkor igen, ha magánszemélynek, akkor csak a munkabérből származó jövedelem fog szerepelni a tervezetben. Utóbbi esetben ezért az ingatlan-bérbeadásból származó bevételt, a költségeket, a kiszámított jövedelmet és a negyedévente megfizetett adóelőleg összegét mindenkinek magának kell bevallania a 22SZJA bevallásban.

2022-ben eladtam egy ingatlant, módosítanom kell a tervezetet? 

Ha olcsóbban adtuk el, mint amennyiért korábban vettük, vagy az ingatlant a vásárlástól számított öt év elteltével adtuk el, akkor az értékesítésből származó bevételt nem kell a bevallásban szerepeltetni, mivel az eladásból nem keletkezett adóköteles jövedelmünk.

Mit tehet az, aki nem talált választ egy kérdésére?

Első körben nézzen körül a NAV gyakran ismételt kérdései között. Ha itt sincs meg a válasz, akkor hívja a NAV infóvonalát a 1819-es számot hétfőtől csütörtökig 8:30-16 óra, pénteken pedig 8:30- 13:30 között. Fontos tudni, hogy konkrét adózóról, valamint egyedi adóügyekről a NAV e-mailben nem adhat tájékoztatást!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvan Szoboszlaiék új edzője, de van egy kis probléma

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

metropol.hu

„Hogy lennénk így bajnokok?!” – Klopp kiborult Szoboszlaiék játéka láttán

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

life.hu

Elnyílt a tulipán? Így gondozd tovább, hogy jövőre is gyönyörű virágot hozzon

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!