Létrehozva: 2023.02.07.
Módosítva: 2023.02.07.

Kör alakú szivárványok lepik el az eget a napokban: kiderült az oka

A mostani hideg időjárásnak köszönhetően sokfelé alakul ki egy ritkán látható légköri jelenség, ami a napra nézve figyelhető és örökíthető meg. Mi okozza a szivárványhoz hasonló köröket az égen?

Minden szivárvány kör alakú, de teljes egészében nagyon ritkán, maximum repülőgépről látni az ilyen légköri jelenségeket. Van viszont egy ehhez nagyon hasonló, látványos, kör alakú szivárványhoz hasonló jelenség, ami a mostani hideg időjárásnak köszönhetően sok helyen lesz látható az országban.

Fotó: Bánkuti Letícia

Nem szivárvány, halójelenség

Sokfelé alakult ki mostanában halójelenség a hidegnek és a napos-fátyolfelhős időnek köszönhetően – írja az időkép.hu. Halónak nevezzük például azt a jelenséget, amikor a Nap vagy a Hold körül fehéres vagy szivárvány színű gyűrűk jelennek meg. A napokban például a Nap sugarai törnek meg az apró jégkristályokat tartalmazó felhőkön és hoznak létre kör alakú halójelenséget. Emellett helyenként oldalívet és felső érintőt is megfigyelhettünk. Mit érdemes tudni ezekről a légköri jelenségekről?

Ez okozza az optikai jelenséget

A haló egy görög eredetű szó, ami magyarul fénykorongot, fénygyűrűt vagy napudvart, holdudvart jelent és a látszatra Nap és Hold körül megjelenő optikai jelenséget hívjuk halójelenségnek. Több típusa létezik, a közös bennük az, hogy mind 8–12 km magasban képződik és fátyol- és pehelyfelhők kellenek hozzá

Így alakulnak ki a halók

A felhőkben levő jégkristályok okozzák ezt a légköri jelenséget a felső troposzférában ( a Föld légkörének legalsó rétege, az időjárási jelenségek nagy része itt zajlik). A kristályok alakja, rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge határozza meg, hogy milyen is egy haló. A fénysugarak visszaverődhetnek a jégkristályok belső vagy külső lapjairól vagy megtörhetnek bennük, mint a vízcsepp esetén a szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet rövidke, vagy tarthat akár több órán át is – olvasható a Wikipedián.

Mesterségesen is kialakulhat

A légiforgalom növekedésével a jelenség egyre gyakrabban figyelhető meg. A kondenzcsíkok miatt ugyanis mesterséges felhők alakulnak ki, amin hidegben ugyanúgy megtörik a Nap vagy a Hold fénye, létrehozva ezzel a halókat.

Többféle haló létezik

Megkülönböztetünk többfajta halót attól függően, hogy milyen jégkristályok vannak jelen a levegőben. Az úgynevezett melléknap lehet egy egyszerű fehér folt vagy egy szivárványszínben pompázó kontrasztos jelenség is. A 22 fokos haló egy hatalmas fényes szivárványszínű kör a Nap vagy a Hold körül, mely a nap bármely szakaszában megjelenhet. Ez utóbbi megfigyelésére, megörökítésére van a napokban nagy esély. Ezen kívül létezik úgynevezett zenitkörüli ív is, ami egy fordított szivárványhoz hasonlít, illetve napkeltekor, napnyugtakor naposzlopot is lehet az égen látni, ritkábban pedig melléknapot vagy napkutyát is, ami szintén lehet szivárvány színű.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!