Létrehozva: 2023.02.12.

Gabonapelyheket teszteltek: ez lett a legjobb

A gabonapehely az egyik legkedveltebb reggeli. Sokak számára a gabonapehely és müzli egyet jelent az egészséges életmóddal, egyre több viszont az ezzel kapcsolatos ellenérv.

Rengeteg fajta gabonapelyhet és müzlit lehet kapni a boltokban. Mi alapján válasszunk közülük és valójában mennyire egészségesek ezek a reggeli pelyhek? Ezúttal 20 terméket vettek górcső alá, a vizsgálat eredményéből pedig választ kaphatunk ezekre a kérdésekre.

müzli,gabona,gabonapehely
Fotó: Anna_Pustynnikova / Shutterstock

Müzlit vagy gabonapelyhet együnk inkább? 

A reggelizőpelyhek különböző eljárásokkal készült gabonákat tartalmaznak. A müzlik és granolák hengereléssel készülnek, így a gabona kedvező tápanyagtartalma megmarad. Egy másik módszer a puffasztás vagy extrudálás, ami egy komolyabb ipari feldolgozási folyamat. Így készül a például gabonapehely, aminek a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi aggály nem merül fel, de a tesztet végző Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) előnyösebbnek tartja a müzlik és granolák választását.

Mi alapján válasszunk reggelizőpelyhet?

  • A teljes kiőrlésű gabonák előnye, hogy tartalmazzák a mag héját, azaz a korpát és a csírát is, így jóval magasabb vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek a hagyományos, finomított gabonákhoz képest. Ezért ha lehet, válasszunk ilyen terméket.
  • Ha bio termékeket vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen műtrágyát, szintetikus vagy toxikus anyagot nem használtak fel a termesztés során.
  • Nézzük meg mennyi cukor van a termékekben, és törekedjünk a minél alacsonyabb cukortartalmú terméket választani.
  • Választás előtt nézzük meg a kiszemelt élelmiszer rosttartalmát is, minél magasabb, annál jobb.
  • Kerüljük a pálmaolajat.
müzli,gabona,gabonapehely
Fotó: baibaz / Shutterstock

A cukormentesben is lehet cukor

A teszt készítése során a FÉBÉSZ azt tapasztalta, hogy a cukortartalom olyan termékekben is magas lehet, amik nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ennek oka, hogy a tápértékek között feltüntetett cukortartalom nem a hozzáadott cukortartalmat jelöli, hanem a termékben ténylegesen megtalálható cukor mennyiségét. Ha például egy termék aszalt gyümölcsöket tartalmaz, a gyümölcsök természetes cukortartalma jelentősen megemelheti a termék cukortartalmát is, ezért a napi maximális cukorbevitelre ilyen módon is érdemes figyelni!

Ez lett a legjobb reggelizőpehely

A következők szerint értékelték a termékeket: plusz pontot járt a bio termékeknek és azoknak, amik nem tartalmaztak hozzáadott cukrot, és teljes kiőrlésű gabonából készültek. Értékelték a magasabb rosttartalmat is. Pontlevonás járt viszont a magas cukortartalomért és a pálmaolaj jelenlétéért. Az így elvégzett pontozás alapján az élen a dm Bio bogyós gyümölcsös müzli és a Spar Natur*Pur Bio Crispies Schoko bio kakaós reggelizőpehely végzett. Mindkét termék teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, bio, magas rosttartalommal rendelkezik és hozzáadott cukor nélkül készült. Kettejük versenyét végül ár-érték alapján dőlt el: végül a dm Bio bogyós gyümölcsös müzli győzedelmeskedett a reggelizőpelyhek versenyén. A legkevesebb pontot a tesztelt termékek közül a Viva epres ízű krémmel töltött gabonapehely párnácskája kapta.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek