Létrehozva: 2023.02.05.

Befagyott autóajtó: ez oldja meg a problémát

A fagyok beköszöntével nem csak a szélvédőn okoz gondot a jég, a fagyott víz a kocsiba való bejutást is megnehezítheti. Ez a néhány tipp segíthet gyorsan megoldani a dolgot.

Szerző MZ/X

A jövő hétre ígért időjárás-előrejelzés azt mutatja, jócskán lesz részünk éjszakai, hajnali fagyokból. A reggeli indulás ilyenkor jóval több időbe telik, ha a kocsi nem egy fűtött garázsban pihent éjszaka. A legbosszantóbb dolog ilyenkor az, ha befagy az autó ajtaja, régebbi kocsiknál pedig a zár. Mit tegyünk ilyenkor és mit ne?

Ice,On,Car.,Frozen,Car,Glass,And,Ice,On,Windscreen
Fotó: C D Shaw

A régieknél a zár, az újabbaknál az ajtó fagyhat be

Két dolog miatt hiúsulhat meg a beszállás az autóba reggelente: befagy a zár vagy befagy az ajtó. A központi zárral felszerelt autók esetében az utóbbi fordulhat csak elő - amellett, hogy a távirányítóban lemerül az elem. Ha a kulcs belemegy a kulcslyukba és elfordul, de az ajtó nem nyílik ki, akkor a probléma az ajtó gumiburkolatával van. Ebben az esetben soha ne próbáljuk meg erőszakkal kinyitni az autó ajtaját, mert jó eséllyel le kell majd cseréltetnünk a gumitömítéseket - figyelmeztet a német autóklub (ADAC).

Így nyissuk ki a befagyott ajtót

Először is próbáljunk kinyitni egy másik ajtót, mondjuk az utasoldalit. Ugyanis ha bejutunk az utastérbe, sokkal könnyebben megoldhatjuk a jegesedés problémáját. Nagyon fontos: az utazás megkezdése előtt a vezetőoldali ajtót kívülről is ki kell tudni nyitni egy esetleges baleset utáni segítségnyújtás érdekében. Egy másik tipp: ahelyett, hogy erővel rángatnánk, inkább nyomjuk meg két kézzel az ajtót, de ne az üvegezett részen. A cél az, hogy a tömítések közötti résekből eltávolítsuk a jeget. Végső megoldásként pedig melegítsünk fel vizet kb. 50 fokosra és óvatosan öntsük vele körbe az ajtókeretet. Forrásban lévő vizet soha ne használjunk, mert tönkreteheti a fényezést! Az üvegre se kerüljön a forró vízből, mert a hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt az üveg szétrobbanhat vagy megrepedhet. Ha az ajtó újra kinyitható, szárítsuk meg az ajtó belsejét és az ajtótömítéseket, hogy megakadályozzuk az újbóli fagyást.

Frozen,Car,Door.,Automobile,Car,Door,Or,Lock,Is,Frozen
Fotó: Iryna Imago / Shutterstock

Ezt kell tenni, ha a zár fagyott be

Először próbáljunk ki egy vegyszeres jégoldót, ami remélhetőleg nem épp a kocsi csomagtartójában van. Ezen kívül használhatunk kézfertőtlenítőt is, mert azok általában alkoholt tartalmaznak. Ha nincs kéznél jégoldó, melegítsük meg a kulcsot, mondjuk egy öngyújtóval, majd ezután óvatosan és lassan helyezzük be a meleg kulcsot a zárba, és fordítsuk el.

Jó ötlet-e bevetni a hajszárítót?

Általában hiába próbáljuk leolvasztani az ajtót vagy a zárat hajszárítóval. Hideg környezetben a hajszárítóból kiáramló forró levegő olyan gyorsan lehűl, hogy a gumitömítésekben lévő jegesedést el sem éri. Egy komolyabb hőt adó hőlégfúvó pedig akár az ajtót is károsíthatja a magas hőmérséklete miatt: a festék és az alapozó megolvadhat vagy szétrepedhet.

Kerüljük el, hogy befagyjon az autóajtó

Az első fagy előtt kezeljük le az ajtó megtisztított gumitömítését egy erre való ápolószerrel, szilikonnal. Semmiképp ne használjunk olyan, háztartásokban megtalálható termékeket, mint a vaj, a zsír vagy a szarvasfaggyú. Az ajtózárat pedig érdemes rendszeresen olajozni, ha zordra vált az idő.

 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

mandiner.hu

Elemző: Kevés megalázóbb dolgot tudok elképzelni annál, mint amit a Momentummal csináltak a Magyar Péter-tüntetésen

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!