Létrehozva: 2023.01.14.

Sokan kapnak ijesztő SMS-t a mobilszolgáltatótól - mi lesz a Facéval, Instával, TikTokkal? - íme a részletek

Hamarosan komoly változások lépnek életbe mindhárom mobilszolgáltatónál: mindenhol megszűnik a nullás díjszabás. Mit jelent ez a Facebook-, Insta- és TikTok-használatra nézve és kit érint? Íme a válaszok!

Tavasztól minden magyarországi mobilszolgáltatónál megszűnik a nullás díjszabás egy Európai Uniós törvény miatt. Ez azt jelenti, hogy a korábban adatforgalmat nem fogyasztva használható alkalmazások- mint például a Facebook, Instagram-a jövőben fogyasztani fogják az előfizetők mobilinternetét. Ezzel kapcsolatban sokan kaptak mostanában SMS-t is. 

Fotó: Pixabay

Ez fog változni hamarosan

A jövőben minden közösségi médián eltöltött percünk meg fog jelenni a hónap végi telefonszámlánkon, ha a mobilinternetünket használtuk. A döntés mögött egy Európai Uniós irányelv áll, ami a mobilszolgáltatók és applikáció fejlesztők közötti versenyt igyekszik élénkíteni. Teszik mindezt azért, mert egyes szolgáltatók úgy népszerűsítik az előfizetési, feltöltőkártyás csomagjaikat, hogy ingyenessé teszik a közösségi médiás alkalmazások használatát. Ennek vetet véget az EU döntése nyomán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Sokan kaptak SMS-t ezzel kapcsolatban

A Telekom a fenti változásokkal kapcsolatban el is kezdte az előfizetői tájékoztatását SMS-ben, illetve az abban található linken keresztül az interneten „Változás az adatkeretet saját tartalmukkal korábban nem csökkentő alkalmazásokat érintően” címmel. Ebben az olvasható, hogy a az Európai Unió szabályozásban bekövetkezett változás miatt 2023. március 1-jétől a mobil havi díjas díjcsomagjainkban elérhető, a díjcsomagokban foglalt adatmennyiséget a saját tartalmukkal nem csökkentő alkalmazások használata csökkenteni fogja az adatkeretet. A módosítás nem csak az előfizetéses ügyfeleket, hanem a feltöltőkártyásokat is érinti.
 

 

Mik azok az adatkeretet nem csökkentő alkalmazások?

Ezek főként közösségi média, chat, navigáció, zenei és videó streaming alkalmazások. A Telekomnál eddig ezek voltak ingyen -adatforgalom használata nélkül- használhatók: Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Waze, Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer, TV GO és HBO Max. Március 1-jétől ezeknek az alkalmazásoknak a használata minden esetben a mobil díjcsomagodhoz tartozó adatkeret csökkentik.

Mennyi adatot fogyaszt egy-egy alkalmazás?

Az alkalmazások használata nem ugyanolyan mértékben fogyasztja a mobilnetet. Egyes alkalmazások és azok egyes funkciói többet, mások kevesebb adatot fogyasztanak. Például 100 db üzenet küldése és fogadása Facebook Messengerben 10 KB-nyi adatforgalomba kerül. 1 percnyi Facebook hírfolyam olvasása 2MB, 1 perc online zenehallgatás 5,6 MB -ami extrém minőség esetén akár 19 MB is lehet-, egy perc Instagram böngészés pedig 20 MB. A GB és MB közötti váltószámok pedig a következők: 1 GB = 1024 MB; 1 MB = 1024 KB.

Mrgkérdeztük erről az utca emberét, mit szól hozzá: 

Mit tehet az, akit érint a változás? 

Ha valaki úgy érezi a jelenlegi mobiladat mennyisége kevés lesz a jövőben, az váltson nagyobb csomagra vagy töltse le az alkalmazások adatmennyiség spórolós verzióit.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!