MANI

Szerző MZ/X

2 hónapja

Bankszámla 2023: tízezreket bukhatsz évente, ha erre nem figyelsz!

Hamarosan mindenki megkapja az éves díjkimutatását, amiből kiderül, mennyi pénzt vontak le tőle és milyen jogcímen. Érdemes átnézni a bankunk által küldött listát, mert tízezreket spórolhatunk vele!

Óriási különbségek vannak a bankok díjai között, ahogy a különböző bankszámlatípusok között is. Egy olcsó bankszámlával és megfelelő beállításokkal tízezreket spórolhatunk évente.

Mit tartalmaz az éves díjkimutatás?

A bankoknak minden év január 31-ig el kell küldeniük a bankszámlák díjkimutatását az ügyfeleknek. Ez egy év teljes költségeit tartalmazza, így ebből mindenki megtudhatja, valójában mennyit is fizet a bankszámláért. Benne lesz az összes általunk kifizetett díj, jóváírt kamat, átutalási költség, készpénzfelvétel díj, sms-díj, a netbank költségei vagy épp a folyószámlahitel díjai is.

bankkártya,kártya,online vásárlás,netbank
Fotó: Zivica Kerkez / Shutterstock

Hol található az egységes díjkimutatás?

Az egységes díjkimutatást nem az email címünkre küldik, hanem a netbankunkba. A levél tárgya sokszor PAD díjkimutatás vagy egy ehhez hasonló kifejezés. A legtöbb banknál így meglesz a kimutatás, az OTP Banknál viszont ez valamivel nehézkesebb. Náluk a Számlakivonatok, szerződések, egyéb dokumentumok menüpont alatt kell részletes keresést futtatni, és itt találhatjuk meg a Díjkimutatás dokumentumot - írja a money.hu. Aki pedig nem használ netbankot és akivel a bank amúgy is postai levélben kommunikál, annak a bank postai úton küldi meg az egységes díjkimutatást is.

Óriási a különbség van a bankszámlák díjai között

2023. január 2-án a Bankmonitor bankszámla kalkulátora szerint - a vizsgált 10 magyarországi bank legolcsóbb számláit nézve - átlagos használat mellett és 300.000 Ft havi nettó jövedelem számlára érkezése esetén 0 forint és 213.000 forint között változott a teljes éves bankolási költség, míg az átlagos éves költség 30.600 forint volt. Látható tehát, hogy óriási a különbség az egyes bankoknál fizetendő költség tekintetében - hangsúlyozza Fülöp Norbert, a Bankmonitor elemzője.

Kevesen tudják, pontosan mennyit is fizetnek a banknak

Pénzbe kerül például a kártyakibocsátás, sőt ez után a kártya után éves díjat is szedhetnek, ami akár 10-25.000 Ft is lehet. Ott vannak még az értesítő sms-ek, amiknek darabja 50 Ft is lehet, az átutalások díja, a készpénzfelvétel és a csoportos beszedés díja és még rengeteg minden. A díjkimutatás ezeket mind tartalmazni fogja, így a kézhezvétele minden évben egy jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk, érdemes-e olcsóbb bankszámlára váltanunk.

terminál,bankkártya, kártyás fizetés,vásárlás
Fotó: Andrey Mihaylov / Shutterstock

Így spórolhatsz tízezreket a bankszámládon

  • Nézzük meg, mennyi jelenleg a havidíjunk. Ne higgyük azt, hogy a havidíj nélküli számla automatikusan teljes ingyenességet jelent, mert sok esetben fizetni kell például az utalásokért, az SMS üzenetekért vagy a bankkártyáért.
  • Utaljunk netbankon vagy mobilbankon keresztül, mivel ez a legolcsóbb. Az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízások is hasznosak, ezek díjai közel azonosak a net- és mobilbanki tarifákkal.
  • Felejtsük el az SMS értesítéseket: rengeteg pénz múlik azon, hogy kérünk-e SMS-t a netbanki belépésekről, a kártyahasználatról és a számlamozgásokról. Darabonként 30-50 forintot is elkérhet értük a bank, így pedig 100 üzenet (ami simán összejöhet, ha aktívan használjuk a kártyát) máris 3-5 ezer forint kiadást jelent. Válasszuk inkább a mobilbank push üzenetküldését, ami jellemzően ingyenes.
  • Ne ragaszkodjunk a dombornyomott bankkártyához. Míg korábban komoly különbség volt a dombornyomott és az elektronikus bankkártyák között, ez mára eltűnt. Az elektronikus lapok viszont sokkal olcsóbbak: egy dombornyomott változat éves díja nagyjából 7000 Ft, az elektronikus plasztikoké 3000 Ft, vagy ingyenes.
  • Ne postán kérjük a számlakivonatot! A postai számlakivonatért a bankok egy része 100-300 forintot kér el, ami szintén évi 1200-3600 Ft feleslegese kiadást jelent. Kérjünk digitális kivonatot!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Új autólopási módszer terjed Magyarországon, ez a tolvajok új trükkje

origo.hu

Ez eddig Oroszország legfélelmetesebb fenyegetése

borsonline.hu

Egy képpel jelentette be a csodálatos hírt Balogh Edina és férje: érkezik a következő

magyarnemzet.hu

Élő adásban esett össze Kis-Benedek József katonai szakértő

ripost.hu

Megrázó képek: frontális ütközés történt a Balatonnál

origo.hu

Figyelem! Új autólopási módszer terjed Magyarországon, ez a tolvajok új trükkje

astronet.hu

A hét angyali üzenete: az égiek különleges védelmező erőt küldenek neked

ripost.hu

Nincs vége: halálos betegségre figyelmeztetett Müller Cecília

mindmegette.hu

FINOM, PORHANYÓS APRÓSÜTEMÉNY: ÍGY KÉSZÜL AZ ÖKÖRSZEM(x)

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Óraátállítás: mikor lesz az utolsó?

MANI

Rohamra indultak a csalók a neten, most nagyon kell vigyázni

MANI

Elindult a medvehagymaszezon - erre figyelj, miközben szeded!

MANI

Egy átlagos nyugdíjas mennyi hitelt vehet fel és hogyan? Meglepő a válasz

MANI

Palántanevelés az ablakpárkányon: erre figyelj közben

MANI

Ezeken a programokon vehetsz részt az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján

MANI

Letörölheted a Messengert a mobilodról: változtat a Facebook

MANI

Közeledik a matematika világnapja - itthon 7 helyszínen lesznek programok