Létrehozva: 2023.01.19.
Módosítva: 2023.01.19.

Bankszámla 2023: tízezreket bukhatsz évente, ha erre nem figyelsz!

Hamarosan mindenki megkapja az éves díjkimutatását, amiből kiderül, mennyi pénzt vontak le tőle és milyen jogcímen. Érdemes átnézni a bankunk által küldött listát, mert tízezreket spórolhatunk vele!

Óriási különbségek vannak a bankok díjai között, ahogy a különböző bankszámlatípusok között is. Egy olcsó bankszámlával és megfelelő beállításokkal tízezreket spórolhatunk évente.

Mit tartalmaz az éves díjkimutatás?

A bankoknak minden év január 31-ig el kell küldeniük a bankszámlák díjkimutatását az ügyfeleknek. Ez egy év teljes költségeit tartalmazza, így ebből mindenki megtudhatja, valójában mennyit is fizet a bankszámláért. Benne lesz az összes általunk kifizetett díj, jóváírt kamat, átutalási költség, készpénzfelvétel díj, sms-díj, a netbank költségei vagy épp a folyószámlahitel díjai is.

bankkártya,kártya,online vásárlás,netbank
Fotó: Zivica Kerkez / Shutterstock

Hol található az egységes díjkimutatás?

Az egységes díjkimutatást nem az email címünkre küldik, hanem a netbankunkba. A levél tárgya sokszor PAD díjkimutatás vagy egy ehhez hasonló kifejezés. A legtöbb banknál így meglesz a kimutatás, az OTP Banknál viszont ez valamivel nehézkesebb. Náluk a Számlakivonatok, szerződések, egyéb dokumentumok menüpont alatt kell részletes keresést futtatni, és itt találhatjuk meg a Díjkimutatás dokumentumot - írja a money.hu. Aki pedig nem használ netbankot és akivel a bank amúgy is postai levélben kommunikál, annak a bank postai úton küldi meg az egységes díjkimutatást is.

Óriási a különbség van a bankszámlák díjai között

2023. január 2-án a Bankmonitor bankszámla kalkulátora szerint - a vizsgált 10 magyarországi bank legolcsóbb számláit nézve - átlagos használat mellett és 300.000 Ft havi nettó jövedelem számlára érkezése esetén 0 forint és 213.000 forint között változott a teljes éves bankolási költség, míg az átlagos éves költség 30.600 forint volt. Látható tehát, hogy óriási a különbség az egyes bankoknál fizetendő költség tekintetében - hangsúlyozza Fülöp Norbert, a Bankmonitor elemzője.

Kevesen tudják, pontosan mennyit is fizetnek a banknak

Pénzbe kerül például a kártyakibocsátás, sőt ez után a kártya után éves díjat is szedhetnek, ami akár 10-25.000 Ft is lehet. Ott vannak még az értesítő sms-ek, amiknek darabja 50 Ft is lehet, az átutalások díja, a készpénzfelvétel és a csoportos beszedés díja és még rengeteg minden. A díjkimutatás ezeket mind tartalmazni fogja, így a kézhezvétele minden évben egy jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk, érdemes-e olcsóbb bankszámlára váltanunk.

terminál,bankkártya, kártyás fizetés,vásárlás
Fotó: Andrey Mihaylov / Shutterstock

Így spórolhatsz tízezreket a bankszámládon

  • Nézzük meg, mennyi jelenleg a havidíjunk. Ne higgyük azt, hogy a havidíj nélküli számla automatikusan teljes ingyenességet jelent, mert sok esetben fizetni kell például az utalásokért, az SMS üzenetekért vagy a bankkártyáért.
  • Utaljunk netbankon vagy mobilbankon keresztül, mivel ez a legolcsóbb. Az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízások is hasznosak, ezek díjai közel azonosak a net- és mobilbanki tarifákkal.
  • Felejtsük el az SMS értesítéseket: rengeteg pénz múlik azon, hogy kérünk-e SMS-t a netbanki belépésekről, a kártyahasználatról és a számlamozgásokról. Darabonként 30-50 forintot is elkérhet értük a bank, így pedig 100 üzenet (ami simán összejöhet, ha aktívan használjuk a kártyát) máris 3-5 ezer forint kiadást jelent. Válasszuk inkább a mobilbank push üzenetküldését, ami jellemzően ingyenes.
  • Ne ragaszkodjunk a dombornyomott bankkártyához. Míg korábban komoly különbség volt a dombornyomott és az elektronikus bankkártyák között, ez mára eltűnt. Az elektronikus lapok viszont sokkal olcsóbbak: egy dombornyomott változat éves díja nagyjából 7000 Ft, az elektronikus plasztikoké 3000 Ft, vagy ingyenes.
  • Ne postán kérjük a számlakivonatot! A postai számlakivonatért a bankok egy része 100-300 forintot kér el, ami szintén évi 1200-3600 Ft feleslegese kiadást jelent. Kérjünk digitális kivonatot!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

hirtv.hu

Magyar túszról tett közzé videót a Hamász + videó

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!