Létrehozva: 2023.01.15.
Módosítva: 2023.01.15.

Innen töltheted le az adókedvezményekhez szükséges papírokat

Az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak, bizonyos betegségekben szenvedőknek, a 25 év alattiaknak és a 30 alatti anyáknak.

Az adókedvezményeket a következő sorrendben lehet igénybe venni: négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, családi adókedvezmény. Ezen kívül adókedvezményre jogosultak még a 25 éven aluli munkavállalók, azok, akik egy bizonyos betegségben szenvednek -például cukorbetegek vagy laktózérzékenyek-, és a 25 évnél idősebb, de 30 évnél fiatalabb anyák, akik idén vagy a jövőben szülnek. Összegyűjtöttük az igényléshez szükséges dokumentumokat.

Close-up,Portrait,Of,Happy,Young,Father,Hugging,And,Kissing,His
Fotó: fizkes / Schutterstock

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák adókedvezményéről

A hivatalos nevén NÉTAK-ot igénybe veheti az az anyuka, aki családi pótlékra jogosult, vagy családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, illetve négy vagy több gyermeket nevel, nevelt (az elhunyt gyermeket is beleszámít a 4-be). Az nem számít, hogy sajátot vagy örökbefogadottat. Az adókedvezményt a munkáltatónak, kifizetőnek (pl. államkincstár) adott adóelőleg-nyilatkozattal lehet érvényesíteni, ami ide kattintva tölthető le.

Az első házasok kedvezménye

A soron következő adókedvezmény, amit házaspárok igényelhetnek, az az első házasok kedvezménye, ha legalább az egyiküknek ez az első házassága. Még esküvő sem szükséges az igényléshez, bejegyzett élettársi viszony is elegendő. A kedvezmény 24 hónapig igényelhető és havi 5000 forintnyi támogatást jelent. Az igényléshez szükséges nyilatkozat ide kattintva tölthető le. Ezt kell átadni a munkáltatónak.

Fotó: Shutterstock

A családi adókedvezményről

Erre az adókedvezményre az jogosult, aki a saját háztartásában a nevelt gyermeke után családi pótlékra jogosult, vagy rokkantsági járadékban részesül. Ezen kívül az élettársak is igénybe vehetik, ha együtt élnek az élettársuk gyermekével, a szülővel való kapcsolat pedig legalább egy éve szerepel a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában. Jogosult még a kedvezmény igénybevételére a várandós kismama és a vele együtt élő házastársa is, de csak a várandósság 91. napjától. Az adókedvezmény igényléséhez szükséges dokumentum ide kattintva tölthető le.

Idén magasabb összegű családi kedvezmény jár a beteg gyermek után

2023 januárjától a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos eltartott gyermek után a családi kedvezmény havonta 66.670 forinttal magasabb összegben vehető igénybe. Vagyis például ha egy anya két kiskorú gyermeket nevel, akik közül az egyik súlyosan fogyatékos, akkor a családi kedvezmény havi összege 333.330 forint lesz, mert a gyermekek után járó havi 2×133.330 forint családi kedvezmény a beteg gyermek után további 66.670 forinttal emelkedik. Az emelt összegű családi kedvezmény érvényesítését, a családi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérni a munkáltatótól-tájékoztat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A 25 év alattiak adókedvezményéről

A 25 év alattiaknak az adókedvezmény érvényesítését nem kell kérni, azt a munkáltató vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi.

A 30 év alatti anyák kedvezményéről

A kedvezmény érvényesítését a 30 év alatti anyáknak kell kérni a kedvezményének érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozaton a munkáltatótól, kifizetőtől. Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtható az ügyfélkapun az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) a NAV-on keresztül, vagy a munkáltatónak, kifizetőnek átadott hagyományos, papír alapú nyilatkozaton is, ami ide kattintva tölthető le.

Mother,And,Newborn.,Child,Birth,In,Maternity,Hospital.,Young,Mom
Fotó: Shutterstock/Natalia Deriabina

A fogyatékossági támogatásról

Havi 10.000 forint személyi kedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít. Ilyen betegség egyébként a gluténérzékenység, a laktózérzékenység és a cukorbetegség is. A betegségek teljes listája itt olvasható. Az igényléshez szükséges dokumentum pedig innen tölthető le.

Hogyan juthatunk hozzá ezekhez a kedvezményekhez?

Az igényléshez szükséges papírokat az év elején a munkáltatónak kell leadni -az első házasok kedvezményét év közben is le lehet-, vagy az szja-bevallásakor is érvényesíthetjük az adókedvezményeinket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem egy luxustelefon, de nagyon jó vétel lehet a Samsung Galaxy A55

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

mindmegette.hu

Meg kell-e mosni a lábunkat zuhanyzáskor? Itt a bőrgyógyász válasza

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!