Létrehozva: 2022.12.25.

Pontosan mit is ünneplünk karácsonykor?

Utánanéztünk, honnan ered ez a szokás, mit ír róla a Biblia és milyen tévhitek élnek ezekkel kapcsolatban az emberek fejében.

A betlehemi játékok bárki által könnyedén feleleveníthető szereplői a pásztorok, a három napkeleti bölcs, a jászol, ami egy istállóban áll, a Kisjézus és az éjszakai eget bevilágító csillag. Ezek mára a karácsony jelképei lettek. Pedig valójában Jézus nem istállóban, nem decemberben, nem szenteste és nem éjszaka született, a bölcsek nem bölcsek és nem is hárman voltak, a csillag pedig nem is csillag volt.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Mit is ünneplünk december 24-én?

A szenteste valójában még az advent része. Ez a karácsony előestéje, az ünnepekre való felkészülés napja. A keresztény vallást gyakorló családok például ezen a napon böjtölnek és istentiszteletre mennek. A böjtöt tartók ezen a napon az éjféli mise előtt csak növényi eredetű ételt ettek, jellemzően babot, lencsét, diót, almát, mézet, vagy mákot.

Mit ünneplünk december 25-én?

Jézus születésének napját, pedig valójában nem is ezen a napon született. Azért ezt a napot „jelölték ki” Jézus születésnapjának, mert az ókorban ezen a napon több pogány ünnep is volt. Rómában december 25-én volt például Saturnus (Saturnalia), a földművelés istenének ünnepe, a Mithrásznak, a felkelő nap istenének születésének napja és a téli napforduló ünnepe is. Mivel könnyebb volt úgy elfogadtatni a néppel egy keresztény ünnepet, ha aznapra amúgy is esett egy pogány ünnep, december 25-e lett Krisztus születésének napja, amit I. Gyula pápa nevezett ki annak. A karácsonyt magát egyébként a IV. században, a kereszténység államosításakor nyilvánították hivatalos ünneppé.

Mit ünneplünk december 26-án?

Szent Istvánt, no nem a királyt, hanem az első vértanút. A történet szerint Szent Istvánt a jeruzsálemi zsinagóga elöljárói Jézus istenségnek való hirdetése miatt a város szélén agyonkövezték. Emiatt a hívők kr.u. 36-ban az apostolok segédévé választották. A néphagyományban pedig István napja az egészség és a termésvárás napja volt.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

De akkor mikor is született Jézus?

Mivel a Bibliában egy szó sincs Jézus születésnapjának dátumáról ezért nem tudni pontosan. Annyi biztos csak, hogy nem decemberben. Elméletek szerint inkább március 25-én, vagy január 6-án, esetleg november 25-én.

Hányan voltak valójában a bölcsek, és kik voltak ők?

Királyok semmiképp. A tükörfordítás szerint (magoi) iskolázott emberek, pogány varázslók, mágusok, gyógyítók, papok, csillagászok, egyszóval valamilyen bölcs emberek voltak, és valószínűleg nem is hárman. Ezt egyrészt onnan tudni, hogy a Gáspár, Menyhért és Boldizsár nevek csak a VII. század óta léteznek, vagyis Jézus születésének idejében még nem léteztek. Másrészt az írások csak a három ajándékról szólnak - tömjén, mirha, arany - és nem a három napkeleti bölcsről. További érdekes tény, hogy nem a jászolban látták meg a bölcsek a kis Jézust, hanem már bent a házban. Ráadásul évekkel a születése után, József és Mária ugyanis valószínűleg még a családjával élt Betlehemben a látogatáskor és a kisfiú ekkor már nagyjából kétéves lehetett.

Hol született Jézus?

Nem egy fogadóban, az eredeti görög nyelvben a "kataluma" szó ugyanis nem egy klasszikus értelemben vett motelt, hanem amolyan vendégszobát jelent. Akkoriban a legtöbb házban volt egy ilyen helyiség a rászorulóknak fenntartva. Az is biztos, hogy nem istállóban született, mivel erre vonatkozó említés sincs a Bibliában. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a rokonaiknál szült Mária, egy olyan magánházban, ahol azok az állataikat is tartották. Ezen kívül még annyit lehet tudni, hogy nem éjszaka született Jézus. A Bibliában ugyanis van egy utalás arra, hogy Józsefék már jóval Krisztus születése előtt néhány nappal a városba értek. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a népszámlálás is több napig tartott.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Mi lehetett a Betlehemi csillag, amit a bölcsek és a pásztorok is követtek?

Egyes feltételezések szerint a 75 évente megjelenő Halley-üstökös. Mások szerint a Jupiter és a Ruegulus találkozása, amolyan bolygó együttállás. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

mandiner.hu

Kiosztotta az EP-t a spanyol képviselő (videó)

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Magyar Péter-ügyről

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

ripost.hu

Tündéri: videón, ahogy Dér Heni kisfia legózik - ilyen nagyot nőtt már Beni

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

ripost.hu

Akkora pofonba szaladt bele a TV2 sztárja, hogy a fal adta a másikat

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!