Létrehozva: 2022.12.20.
Módosítva: 2022.12.20.

Milyen fenyőt érdemes venni, élőt, műt vagy labdásat?

Alapvetően ebből a három nagy csoportból választhatunk magunknak szobadíszt karácsonyra. Utánajártunk, melyik mennyire jó vagy épp rossz döntés.

A műfenyő vajon tényleg a legkörnyezetbarátabb megoldás, vajon tényleg környezetpusztítás kivágni az élő fenyőket, hogy pár hétre rá elégessük őket és vajon tényleg a labdás fenyő a legjobb választás karácsonyfának? Utánajártunk!

Cut,Pine,Trees
Fotó: Shutterstock

A műfenyő előnyei

A műfenyők nagy előnye, hogy rengeteg időt és fáradságot megspórolunk velük, amit egyébként az aktuális fenyőfa felkutatásával, kiválasztásával, szállításával, faragásával, kidobásával töltenénk. Ráadásul ez a fa minden évben ugyanolyan szép és formás lesz! Hosszú távon biztos, hogy olcsóbb is, mivel egyszer kell megvenni, ami már pár év alatt megtérül, még akkor is, ha drágább, minőségi darabot választunk - olvasható a penzcentrum.hu-n. Emellett biztonságosabb választás is, főleg a kisgyermekes, kisállatos háztartásoknak.

A műfenyő hátrányai

Drágábbak, mint a valódi fenyő, sok energia kell az előállításukhoz, és ha nem használjuk őket évtizedekig, akkor bizony nagyon környezetszennyező választás egy műfenyő. Ezek a fenyőutánzatok ugyanis a leggyakrabban PVC-ből és fémből készülnek, amik köztudottan lassan bomlanak le. A gyártásuk során ólmot is használnak, ami idővel, por formájában a lakás levegőjébe is bekerülhet, a szállításuk során pedig háromszor annyi szén-dioxid kerülhet a levegőbe, mintha minden évben kivágott fenyőt vásárolnánk - olvasható a Vérteserdő weboldalán.

Mennyire környezetbarát igazi fenyőt venni?

Sokan azt hiszik, hogy a karácsonyfának szánt fenyőket erdőkből vágják ki, károsítva ezzel az erdei ökoszisztémát. Az igazság azonban az, hogy a karácsonyfának szánt élőfenyőt valójában erre céllal létrehozott fatelepeken nevelik 5-10 éven keresztül. Legtöbbször olyan földterületeken, amik más növények termesztésére alkalmatlanok.

Fotó: Kiss Annamarie

Az élő fenyő előnyei

Amíg nevelkednek, végig hasznosak a környezet számára: folyamatosan nitrátokat vonnak el a talajból és segítenek lelassítani a klímaváltozást, hozzájárulnak a levegő tisztításához. 10 év alatt egy hektáron 105 tonna oxigént termelnek és egy év alatt képesek megkötni 10-16 kg szén-dioxidot a levegőből. A kivágott fa helyére több csemetét ültetnek, így a rendszer hosszú távon is fenntartható. És nem mellesleg az ültetéstől a kivágásig tartó idő alatt munkahelyeket teremtenek.

A földlabdás, kiültethető fenyőkről

A vágott és a földlabdával együtt árult fenyő között a fő különbség, hogy a labdás növények illatosabbak, nem hullajtják annyira a levelüket és az ünnepek után ki lehet őket ültetni a kertbe, vagy el lehet őket ajándékozni. Díszíteni viszont máshogy kell őket: az első dísz felhelyezése előtt a leveleket be kell vizezni, díszítéskor pedig vigyázni kell, nehogy megsértsük a fa rügyeit, mert akkor felfelé nem, csak oldalirányba fog tovább nőni.

család, gyerek, szülő, karácsony, ajándék, ajándékozás, ünnepek,
Fotó: Pixabay.com

A földlabdás fenyő hátrányai

Az élő fenyőkről nem árt tudni, hogy alapvetően nem sok esélyük van a karácsony túlélésére. A természetes közegükhöz képest ugyanis a lakásban más a páratartalom és a hőmérséklet is, ami nagyon megviseli őket és gyakran elpusztulnak. Így gyakorlatilag mindegy, hogy vágott vagy élő fát veszünk-e.

Akkor melyik is a legjobb megoldás?

Ha mindenképp vásárolni szeretnénk valamit, akkor hosszú távon a PVC-mentes és lehetőleg hazai vagy európai gyártótól származó műfenyővel járunk a legjobban, ehhez viszont minimum 6-10 évig használnunk kell az adott terméket. Ha nem tervezünk ilyen hosszú távra, akkor a hozzánk lehető legközelebb lévő magyar termelőtől vásároljunk vágott fenyőfát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: ezért halhatott meg Diego Maradona

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!