kulcsár edina
Egy évben csak egyszer vásárolunk fenyőt, akkor is a adventi rohanás közepén, ezért nehéz tudatosan választani az árusnál.
Milyen trükkökkel lehet kiválasztani az árusnál a legfrissebb fenyőt, melyik típus dobja le leghamarabb a leveleit és hogyan marad sokáig szép a karácsonyfa? Íme a válaszok!
A karácsonyfának szánt élőfenyőt erre céllal létrehozott fatelepeken nevelik 5-10 éven keresztül. Legtöbbször olyan földterületeken, amik más növények termesztésére alkalmatlanok. A földlabdás fenyőket is hasonló módon termesztik, csak azokat nem kivágják hanem kiássák eladás előtt. Főként kertészetekben kapni. A vágott és a földlabdával együtt árult fenyő között a fő különbség, hogy a labdás növények illatosabbak, nem hullajtják annyira a levelüket és az ünnepek után ki lehet őket ültetni a kertbe, vagy el lehet őket ajándékozni. Díszíteni viszont máshogy kell őket: az első dísz felhelyezése előtt a leveleket be kell vizezni, díszítéskor pedig vigyázni kell, nehogy megsértsük a fa rügyeit, mert akkor felfelé nem, csak oldalirányba fog tovább nőni. Azt sem árt tudni, hogy alapvetően nem sok esélyük van a karácsony túlélésére, mivel a természetes közegükhöz képest a lakásban más a páratartalom és a hőmérséklet is, ami nagyon megviseli őket és gyakran elpusztulnak. Így gyakorlatilag mindegy, hogy vágott vagy élő fát veszünk-e.
Az árusoknál a leggyakrabban luc-, ezüst-, normand-, duglász-, és feketefenyőkkel lehet találkozni. A legolcsóbb a luc és ez a legkevésbé tartós fajta is egyben, a feketefenyő pedig a legszívósabb. A lucfenyőt arról lehet felismerni, hogy 1-2 centiméteres, henger alakú levelei vannak, amik akár a felállítását követő néhány óra elteltével hullani kezdenek. Ez a legismertebb és leggyakoribb karácsonyfának való fa a gyantás és erőteljes illata miatt és mert évekig csak ezt lehetett kapni. Az ezüstfenyőnek már hosszabbak, kb. 3 centiméteres tűlevelei is lehetnek, amik megszáradva szintén a földre hullanak, igaz a rajtuk lévő viaszréteg miatt valamivel később, mint a lucfenyőnél. A normand fenyő drágább az előzőeknél, de tartósabb és szabályosabb is. Gyümölcsös illata van és a 2-3 centis tüskék rászáradnak az ágakra és nem a földre hullanak le. Onnan lehet felismerni, hogy a levelek fonákján 2 darab viaszcsík található. A duglászfenyő kinézetre a népszrű lucfenyőhöz hasonlít, viszont nem hullajtja le a levelet, amik ráadásul még lágyabbak is a lucénál és narancsos illatot árasztanak. A lakásban a legtovább a feketefenyő marad szép, mivel egy edzett, szárazságtűrő fajta. Ellenben nagyon gyantás, a hosszú levelei miatt nehezen díszíthető és nem is túl dekoratív, cserébe viszont olcsó.
Azt, hogy frissen vágott darabról van-e szó, úgy állapíthatjuk meg, hogy megdörzsöljük a fa ágat vagy a tönkjét a földhöz ütögetjük. Az a jó, ha alig hullik le valamennyi levél a fáról. Jó jel, ha nem törnek könnyen az ágai és ha a tűlevelét félbe hajtva az gyorsan kirúgja magát.
Egy átlagos fenyő napi egy, szélsőséges esetben pedig akár 5 liter vizet is képes felszívni, ezért miután hazavittük, fajtától függetlenül rakjuk egy vödör vízbe és karácsonyig tartsuk abban. Jó praktika, ha vízzel tölthető fatalpat vásárolunk, amit folyamatosan után töltünk vízkeresztig. Ha nem pótoljuk a felszívott vizet, a vágott felületen kialakuló gyantaréteg megakadályozza a nedvesség további felszívódását.