Létrehozva: 2022.12.18.

Mi alapján válasszunk karácsonyra fenyőt?

Egy évben csak egyszer vásárolunk fenyőt, akkor is a adventi rohanás közepén, ezért nehéz tudatosan választani az árusnál.

Szerző MZ/X

Milyen trükkökkel lehet kiválasztani az árusnál a legfrissebb fenyőt, melyik típus dobja le leghamarabb a leveleit és hogyan marad sokáig szép a karácsonyfa? Íme a válaszok!

Cut,Pine,Trees
Fotó: Shutterstock

Vágott vagy földlabdás fenyőt vegyünk?

A karácsonyfának szánt élőfenyőt erre céllal létrehozott fatelepeken nevelik 5-10 éven keresztül. Legtöbbször olyan földterületeken, amik más növények termesztésére alkalmatlanok. A földlabdás fenyőket is hasonló módon termesztik, csak azokat nem kivágják hanem kiássák eladás előtt. Főként kertészetekben kapni. A vágott és a földlabdával együtt árult fenyő között a fő különbség, hogy a labdás növények illatosabbak, nem hullajtják annyira a levelüket és az ünnepek után ki lehet őket ültetni a kertbe, vagy el lehet őket ajándékozni. Díszíteni viszont máshogy kell őket: az első dísz felhelyezése előtt a leveleket be kell vizezni, díszítéskor pedig vigyázni kell, nehogy megsértsük a fa rügyeit, mert akkor felfelé nem, csak oldalirányba fog tovább nőni. Azt sem árt tudni, hogy alapvetően nem sok esélyük van a karácsony túlélésére, mivel a természetes közegükhöz képest a lakásban más a páratartalom és a hőmérséklet is, ami nagyon megviseli őket és gyakran elpusztulnak. Így gyakorlatilag mindegy, hogy vágott vagy élő fát veszünk-e.

Melyik fenyőfajta bírja a legtovább a lakásban?

Az árusoknál a leggyakrabban luc-, ezüst-, normand-, duglász-, és feketefenyőkkel lehet találkozni. A legolcsóbb a luc és ez a legkevésbé tartós fajta is egyben, a feketefenyő pedig a legszívósabb. A lucfenyőt arról lehet felismerni, hogy 1-2 centiméteres, henger alakú levelei vannak, amik akár a felállítását követő néhány óra elteltével hullani kezdenek. Ez a legismertebb és leggyakoribb karácsonyfának való fa a gyantás és erőteljes illata miatt és mert évekig csak ezt lehetett kapni. Az ezüstfenyőnek már hosszabbak, kb. 3 centiméteres tűlevelei is lehetnek, amik megszáradva szintén a földre hullanak, igaz a rajtuk lévő viaszréteg miatt valamivel később, mint a lucfenyőnél. A normand fenyő drágább az előzőeknél, de tartósabb és szabályosabb is. Gyümölcsös illata van és a 2-3 centis tüskék rászáradnak az ágakra és nem a földre hullanak le. Onnan lehet felismerni, hogy a levelek fonákján 2 darab viaszcsík található. A duglászfenyő kinézetre a népszrű lucfenyőhöz hasonlít, viszont nem hullajtja le a levelet, amik ráadásul még lágyabbak is a lucénál és narancsos illatot árasztanak. A lakásban a legtovább a feketefenyő marad szép, mivel egy edzett, szárazságtűrő fajta. Ellenben nagyon gyantás, a hosszú levelei miatt nehezen díszíthető és nem is túl dekoratív, cserébe viszont olcsó.

© Unger Tamás
Fotó: Unger Tamás

Honnan lehet tudni, hogy frissen vágott-e egy fenyő?

Azt, hogy frissen vágott darabról van-e szó, úgy állapíthatjuk meg, hogy megdörzsöljük a fa ágat vagy a tönkjét a földhöz ütögetjük. Az a jó, ha alig hullik le valamennyi levél a fáról. Jó jel, ha nem törnek könnyen az ágai és ha a tűlevelét félbe hajtva az gyorsan kirúgja magát.

Hogyan lesz a lehető legtovább szép a fa?

Egy átlagos fenyő napi egy, szélsőséges esetben pedig akár 5 liter vizet is képes felszívni, ezért miután hazavittük, fajtától függetlenül rakjuk egy vödör vízbe és karácsonyig tartsuk abban. Jó praktika, ha vízzel tölthető fatalpat vásárolunk, amit folyamatosan után töltünk vízkeresztig. Ha nem pótoljuk a felszívott vizet, a vágott felületen kialakuló gyantaréteg megakadályozza a nedvesség további felszívódását.

 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lélegzetelállító szőke szépség is ott lesz a világ leghíresebb versenyén - galéria

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

hirtv.hu

Gulyás Gergely: Épeszű ember nem tárja a nyilvánosság elé a feleségével folytatott beszélgetést

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor