Létrehozva: 2022.11.19.

Milyen tévét érdemes mostanában venni?

A tévézés nemzetközi napja alkalmából utánajártunk milyen tévét érdemes mostanában vásárolni.

Az ENSZ tagállamai 1996. november 21-én és 22-én egy kétnapos konferenciát tartottak, ami World Television Forum-ként, vagyis televíziós világfórumként vált ismertté. Ebből a fórumból alakult ki később a tévézés világnapja. Ennek apropóján összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni televízió vásárláskor.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

A televíziózás története

A tévék esetében is sok mindent köszönhet a világ a magyaroknak. Miután 1897-ben Karl Braun felfedezte a katódsugárcsövet, Babits Viktor elkészítette a világ első forgótükrös távolbalátó rendszerét (1926), két évvel később pedig Mihány Dénes -E. H. Traub fizikussal együttműködve- előrukkolt az elektromechanikus Telehorttal a Német Birodalmi Posta kiállításán. Ez volt a tévé őse. Közben Tihanyi Kálmán 1924-ben kitalálta a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszert, amit 1926-ban szabadalmaztatott is. Ez volt a tévésugárzás őse, aminek köszönhetően 1935-ben, Németországban Telefunken néven elindult a világ első televíziós adása.

Sokat változtak azóta a készülékek

Az azóta eltelt évtizedekben óriási fejlődésen ment keresztül a televíziózás, főleg a kijelzők és a készülékek méretei változtak óriásit. A legnagyobb kereskedelmi forgalomban kapható tévé például 248 centiméter képátlójú és több mint 5 millió forintba kerül. Ez egy úgynevezett Neo QLED tévé, ami 4K Ultra HD, és Direct LED-es. Az ennél kicsit olcsóbb tévék is milliókba kerülnek, de szerencsére akad a piacon megfizethető árú LED-es, OLED-es, QLED-es és LCD tévé is, különböző képfelbontással. Például kapni HD, Full HD és 4K-s készüléket is. Már csak az a kérdés mit jelentenek ezek a rövidítések, és melyiket érdemes közülük választani és mire érdemes figyelni a vásárláskor? Íme a válaszok!

Overjoyed,Friends,Celebrating,Victory,Of,Favorite,Soccer,Team,In,Living
Fotó: Shutterstock

Milyen tévét érdemes mostanában venni?

Vásárlás előtt 3 alapvető dolgot érdemes mérlegelni azon kívül, hogy mennyit szánunk az új tévére. Megfontolandó a kijelző típusa, mérete és a felbontása is. Itt jön képbe rögtön az első eldöntendő kérdés: LED-es vagy LCD tévét vegyünk? A hozzáértők szerint a LED-es, OLED-es vagy QLED-es készülékeknek szebb a képe és hosszabb az élettartamuk, viszont drágábbak. Az LCD tévéknek alacsonyabb a fogyasztásuk, olcsóbbak, de ellenfényben nem sok mindent látni rajtuk. Eszerint döntsünk. Ha megvan a kijelzőtípus, akkor döntsük el mekkora legyen a felbontása.

A felbontás azon pontok mennyiségét jelenti, amik a képet alkotják. Minél több van belőlük, annál jobb felbontású egy kép. A régebbi tévék csak HD ready felbontásúak, azaz 1280×720 pixelt tudnak. Kisebb készülékeknél ez akár még meg is felelhet, de a nagyobbaknál már nem. A Full HD már jobb választás lehet, ez 1920×1080 pixelt jelent. Ennél is jobb a 4K-s felbontás, ami már 3840×2160 pixelt tud megjeleníteni. A csúcskategóriás készülékek pedig 8K felbontásúak, azaz 7680 × 4320 képpontosak, de ezek az eszközök sokak számára megfizethetetlenek. A képminőség tehát a felbontástól függ, vagyis nem minden esetben igaz, hogy minél nagyobb a TV, annál jobb a kép.

A harmadik eldöntendő kérdés, hogy mekkora legyen a tévé. A képátlót általában colban tüntetik fel a készülékek leírásában. 1 “= 2,54 cm. Az ideális méretű tévé a nézhetőség szempontjából fontos, vagyis nem feltétlen az a cél, hogy a lehető legnagyobb tévét vegyük meg, ami a pénzünkből csak kijön. Nem jó ha túl közel van egy nagy tévé, ahogy az sem, ha túl messze van egy kisebb. Az ideális nézőtávolság a következő:

KépátlóKépátló centibenFelbontásNézőtávolság

32”

81

Full HD

1,3m

55”

139

4K

1,1m

Full HD

2,2m

65”

165

4K

1,3m

Full HD

2,6m

75”

190

4K

1,5m

Full HD

3,0m

88”

224

4K

1,7m

Full HD

3,5m

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar nyelv és irodalommal megkezdődtek az érettségi vizsgák

origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal