Létrehozva: 2022.11.01.

Így maradhatsz egészséges ősszel

A nagy napi hőingás miatt gyakoribbak a megfázások, a kórokozóknak kedvező időjárás pedig próbára teszi az immunrendszert. Szerencsére fel lehet ezekre készülni.

Az ősz sokak kedvenc évszaka, de a lehűlés, a nappalok rövidülése és a napfényes órák számának csökkenése nincs túl jó hatással a közérzetünkre és az egészségünkre. Ilyenkor nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, a vitaminbevitel és a fertőzésekkel szembeni védekezés. Íme az orvosok tanácsai!

Healthy,Fresh,Broccoli,,Cauliflower,And,Cabbage,Vegetables,On,Wooden,Bowl,
Fotó: Shutterstock

Figyeljünk a táplálkozásra

Ősszel is fontos a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Együnk a szezonnak megfelelőt és helyben termeltet, mert ezek több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint az utaztatott vagy tartósított termékek. Fogyasszunk minél több almát, körtét, őszibarackot, szilvát, szőlőt, birsalmát, hagymafélét, paprikát, paradicsomot, retket, fehér- és sárgarépát, édesburgonyát, gombát, karfiolt, céklát, padlizsánt, póréhagymát, hüvelyeseket, babot, borsót, lencsét, káposztaféléket, karfiolt, brokkolit, tököt, sütőtököt, cukkinit- tanácsolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Szedjünk vitamint, de mértékkel

Mivel nagyon lecsökken a napfényes órák száma, fontos, hogy pótoljuk az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges D-vitamint. Ezt megtehetjük például táplálékkiegészítő formájában, de mindig tartsuk be az ajánlott napi beviteli mennyiséget, mert nagy dózisban a D-vitamin hiperkalcémiát okozhat. Ilyenkor túl sok kalcium van a vérben, a tünetei pedig: émelygés, kiszáradás, székrekedés. A C-vitamin szintünkre is figyeljünk, fogyasszunk például több citrusfélét és zöldséget.

Fotó: Czeglédi Zsolt

Sportoljunk, kiránduljunk

Ősszel gyakran hideg, ködös és csapadékos az idő, ezért sokan nem szívesen mozdulnak ki otthonról, pedig ilyenkor is minél több időt kellene a szabadban tölteni. Minden korosztálynak ajánlott a kirándulás az erdőkben, vagy a séta, a sportok közül pedig a gyaloglás, kocogás, futás vagy a nordic walking.

Vegyük fel a védőoltásokat

Még a közelgő influenza szezon előtt érdemes felvenni a szövődményeket mérséklő oltást, főleg az időseknek, a gyenge immunrendszerrel vagy krónikus betegséggel rendelkezőknek, illetve az állapotos nőknek. Ezen veszélyeztetett csoportoknak a koronavírus ellen is érdemes megfelelő védelmet kialakítaniuk. Ehhez mind a 4 oltás felvétele javasolt. A vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet ehhez regisztrálni, az időpontfoglaló pedig a www.eeszt.gov.hu honlapon keresztül érhető el.

nátha
Fotó: Pixabay

Ha mégis megbetegszünk, ezt tegyük

Az ősszel gyakori nátha, meghűlés tünetei a patikákban vény nélkül kapható gyógyszerekkel csökkenthetők: a köptetők tisztítják a légutakat a váladéktól, a fájdalomcsillapítók csillapítják a fájdalmat és a lázat, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. torokpermet, szopogatós tabletta) segítik a könnyebb nyelést, az orrspray könnyíti a légvételt, az antihisztaminok segítenek az eldugult orron és tüsszögésen. A gyógyulást pihenéssel, sok folyadék fogyasztásával segíthetjük. Ha mindezek ellenére a megfázás tünetei pár nap múltán sem javulnak, akkor forduljunk háziorvosunkhoz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

magyarnemzet.hu

A Momentumnak nehézséget okoz az ajánlások összegyűjtése + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!