RETRO RÁDIÓ

Itt a gesztenyeszezon! - Siess, mert nem sokáig ehetsz hazait!

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2022. 10. 23. 19:00

Aki hazai fákon termett szelídgesztenyét szeretne vásárolni, annak októberben van erre lehetősége. Az ezt követő időszakban a boltok polcain jó eséllyel már csak olasz, kínai vagy erdélyi gesztenye lesz.

A szelídgesztenyére nagy az igény itthon, éppen ez az egyik oka, hogy magyart csak rövid ideig lehet kapni. A másik ok az, hogy kevesen foglalkoznak szelídgesztenye termesztéssel és ebből a kevés gazdásból is sokan a nagyüzemeknek adják el a termést, ahol például lisztet készítenek a belőle. Idén ráadásul az aszály sem kedvezett a termésnek.

Ezt érdemes tudni a szelídgesztenyéről

A szelídgesztenye egy lassan, de névrokonánál jóval magasabbra (30-50 méter) megnövő fafajta, ami akár évszázadokig is elél. A termése, amit a vadgesztenyéhez hasonlóan egy szúrós burok véd, a levélből alakul ki és ehető, sőt, a keményítőtartalma miatt tápláló is. Ezen kívül rengeteg ásványi anyag található benne, többek között kálium, magnézium, foszfor és réz is.   Vitaminokban is gazdag (B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin is van benne), ezért a gyógyászatban is használják, többek között érrendszeri betegségeket kezelnek vele, de a csontritkulást is segít megelőzni.

Roasted,Chestnuts,On,An,Old,Board.,Selective,Focus.
Fotó: Shutterstock

A vadgesztenye is most terem

Azt sokan tudják, hogy a vadgesztenye nem ehető, a szelíd viszont igen. Azt talán kevesebben, hogy ezek ketten még csak nem is rokon növények. A vadgesztenyefa ugyanis egy szappanfafajta, amit bokrétafának és lógesztenyefának is hívnak. Ugyanakkor érik, mint szelíd társa, viszont a levele és a magja is jelentős mennyiségű szaponint tartalmaz, ezért legfeljebb vadtakarmányként, gyógyszer és mosószer alapanyagként hasznosítható, emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Milyen a jó gesztenye?

Ha lehet, ne a hálós kiszerelést, hanem a súlyra vehetőt válasszuk. Egyesével nyomkodjuk meg a terméseket és csak a keményeket tegyük a kosárba. Amelyik héját be tudjuk nyomni, már biztos nem jó, valószínűleg már penészes belül, rosszabb esetben már bele is költözött valami. Az ideális gesztenye fényes, nem kotyog, ha megrázzuk, a felülete sima, barna és olajos tapintású, nincs rajta apró, kártevő vájta lyuk vagy repedés. A másik teszt, amin jó, ha megfelel az áru, a szaglásvizsgálat: állott, dohos szagú termékért ne fizessünk. Hazaérve felhasználásig tartsuk hűvös helyen, és semmiképp ne nejlonzacskóban.


Így lehet a két gesztenyefajtát egymástól megkülönböztetni

A vad és ehetetlen társától úgy lehet az ehetőt megkülönböztetni, hogy a szelídgesztenye kupacsa (burka) sokkal sűrűbb tüskéjű és világoszöld színű. Ebben bújuk meg a barnás színű makkból általában egy, de van, hogy három is egyszerre.

Fresh,Chestnuts,With,Maple,Leaves,On,Wooden,Background
Fotó: Shutterstock

Hol terem az országban szelídgesztenye?

Magyarországon a gesztenyetermelőknek jelenleg a nagyjából 500 hektárnyi termőterületről évente körülbelül 5-600 tonna gyümölcsöt takarítanak be - olvasható a Nébih oldalán. A gesztenye hagyományos hazai termőterülete a Dunakanyar, a csapadékos Nyugat-Dunántúl (Vas, Zala és Somogy megye), illetve és Pécs és környéke. Az ország fő gesztenye-termesztő vidéke Zala megye. Javarészt ebből a régióból érkezik a termelői piacokra a barna finomság. A legnagyobb ültetvény Kadarkúton és Ágfalván, Sopron környékén található, de a Kőszegi-hegység lábánál fekvő Velemben is van, aki foglalkozik még ezzel az egyébként valaha igen jövedelmező tevékenységgel.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.