RETRO RÁDIÓ

Így lesz tökéletes az otthon sült gesztenye

Otthoni gesztenyesütés
MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2021. 11. 30. 11:50

Már a vásárláskor sokat tehetünk azért, hogy otthoni körülmények között is karácsonyi-vásári minőségű gesztenyét süthessünk.

Novemberben, decemberben sok helyen árulnak az utcán, vásárokban sült gesztenyét. Ezekben az árusokban az a közös -azon kívül, hogy megkérik a gesztenye árát-, hogy bárhol is vásárolunk, könnyen megpucolható vagy már meg is pucolt szemeket kapunk a pénzünkért. Hogyan lehet ezt a minőséget és élményt otthon is elérni?

Régen rengeteg szelídgesztenyefa volt az országban

Sok múlik a vásárláson

Ha lehet, ne a hálós kiszerelésű gesztenyét vegyünk, hanem a súlyra vehetőt. Egyesével nyomkodjuk meg a terméseket és csak a keményeket tegyük a kosárba. Amelyik héját be tudjuk nyomni, már biztos nem jó, valószínűleg már penészes belül, rosszabb esetben már bele is költözött valami. Az ideális gesztenyeszem fényes, nem kotyog ha megrázzuk, a felülete barna és olajos tapintású, sima felületű, nincs rajt apró, kártevő vájta lyuk vagy repedés. A másik teszt, amin jó, ha megfelel az áru, a szaglásvizsgálat: állott dohos szagú termékért ne fizessünk. Hazaérve felhasználásig tartsuk hűvös helyen, és semmiképp ne nejlonzacskóban.

Hogyan vegyünk jó gesztenyét?

A gesztenye előkészítése

Süssük otthon bármiben is, ugyanúgy kell előkészíteni a szemeket: be kell vagdosni és be kell áztatni. Minderre azért van szükség, hogy a sütést követően könnyen lejöjjön a héja. A bevágást éles késsel vagy sniccerrel (tapétavágó) végezzük el a gesztenye domború felén, x-alakban. Ami pedig az áztatás idejét illeti, az legyen minimum 2-3 óra, de lehetőleg egy éjszaka.

A gesztenye sütése

A legegyszerűbb módja az otthoni gesztenyesütésnek a forró serpenyős megoldás, de a sütőben sütés sem túl bonyolult. A parázson vagy épp a profi eszközökkel való sütés viszont annál inkább. Ha serpenyőben sütjük arra figyeljünk, hogy magasabb falú serpenyőt használjunk, amihez fedő is tartozik. Öntsük a serpenyőben nagy szemű tengeri sót, annyit, hogy nagyjából 2 ujjnyi vastagon álljon benne. Ezt melegítsük fel, majd tegyük bele a gesztenyeszemeket a bevágott felükkel felfelé. Nagyjából negyed órát hagyjuk így sülni a gesztenyét, fedő alatt, majd fordítsuk meg a szemeket.

A gesztenye sütés története

A mi gesztenye szavunk bajor-osztrák eredetű és 1200 táján került be nyelvünkbe, az utcán sütni azonban jóval később kezdtük el, méghozzá a 19. században. Azok az árusok, akiket manapság látni a nagyobb városokban, cilinderben, fekete ruhában, ahogy fekete kályhában, lyukacsos serpenyőben gesztenyét sütnek, amit papírzacskóba tesznek, őket idézik. Pontosabban azokat az 1860-as években gesztenyét sütő olasz marónisokat, akiktől a magyarok lesték el a szakmát.

A sütőben sütés is nagyjából fél óra. Ilyenkor tegyünk sütőpapírt a tepsibe, amit tegyünk be a gesztenyeszemekkel együtt az 200 fokra előmelegített sütőbe. Ha elkészültek, kinyíltak a szemek (nem baj, ha kicsit megfeketedik a héja), tegyük egy kosárba és fedjük le vizes konyharuhával. Hagyjuk így hűlni néhány percet és még melegen álljunk neki megpucolni a gesztenyét.

A gesztenye nemcsak finom téli csemege, hanem rendkívül egészséges is!
Fotó: Unsplash.com

Ha több időnk van, megpróbálkozhatunk a szabad tűzön való sütéssel is. Ehhez nem kell más, mint egy erre alkalmas grill, tűzhegy, egy öntött vas serpenyő, esetleg egy kifejezetten erre a célra gyártott gesztenyesütő hordó. Bár ez utóbbi ára elég borsos, 46.000 forintért találtunk ilyet az interneten. És ha már árak és profi eszközök: egy gesztenyesütő serpenyő 10.000 Ft körül van, egy gesztenyehasító kés 3-4.000, egy elektromos asztali gesztenyesütő pedig 25.000.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.