MANI

Szerző MZ/X

2 hónapja

Indul a fűtési szezon: még nem késő kihívni a kéményseprőt

Aki családi házban él és van kéménye, mindenképp nézesse meg még mostanában. Főleg, ha idén fával lesz megoldva a fűtés gáz helyett.

Évekkel ezelőtt megváltoztak a kéményseprés szabályai, ami leginkább a családi házban élő magánszemélyeket érinti. Évente érdemes leellenőriztetni a kéményeket, de a kéményseprő csak akkor végzi el ezt, ha kihívjuk. Ezt még most sem késő megtenni.

Változtak a szabályok

2018 januárjától megváltoztak a kéményseprés szabályai. Azóta az ellenőrzést a katasztrófavédelem munkatársai végzik az ország nagy részében, ahol pedig nem, ott az önkormányzat által megbízott cégek. A szolgáltatás továbbra is ingyenes a magánszemélyek számára és érdemes is élni vele, főleg a fűtési szezon kezdetén.

Magától nem jön a kéményseprő

A kéménysepréssel kapcsolatos változások leginkább a családi házban élőket érintik: aki ilyen ingatlanban él, ne várja a kéményseprőt, mert nem fog magától jönni! Az egylakásos, zömmel családi házas ingatlanok esetében ugyanis már nem kötelező a kéményseprés – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Az ilyen típusú épületekben lévő kéményt csak akkor ellenőrzik, ha a tulajdonos kihívja a kéményseprőket. A szolgáltatást nem kötelező megrendelni, nem jár bírság érte, ha évekig nem ellenőriztetjük le a füstelvezetőket, viszont ezzel az egészségünket és a lakás épségét veszélyeztetjük.

Fotó: Pixabay.com

Milyen időközönként kell ellenőriztetni a kéményeket?

A szilárd tüzelésű (pl. fa, szén) berendezésekhez csatlakozókat évente, a gázüzeműekhez tartozókat kétévente. Fontos tudni, hogy ha gond van a kéménnyel, amit ki kell javíttatnunk és ezért másodjára is ki kell jönnie a szakembereknek leellenőrizni a kéményt, azért már fizetni kell. Ezen kívül akkor is fizetni kell a szolgáltatásért, ha a családi házba egy vállalkozás van bejegyezve, vagy ott hivatalosan egy vállalkozó lakik. Ráadásul az ilyen ingatlanokba bejegyzett vállalkozóknak, cégeknek a szolgáltatást kötelező megrendelni!

Hol lehet megrendelni a kéményseprést?

Először is a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva az irányítószámunk alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik másik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetni az ingyenes kémény-ellenőrzésre. Ha területileg a katasztrófavédelemhez tartozunk, akkor időpontot kell foglalni, amit meg lehet tenni online a weboldalon az időpontfoglalási elektronikus űrlap kitöltésével, de akár telefonon is intézhető.

Társasházban, panelban lakom, mi a teendőm?

Annak, aki társasházban, panelban lakik, nincs teendője a kémény-ellenőrzéssel. Az ilyen típusú ingatlanokat ugyanis a katasztrófavédelem sormunka keretében ellenőrzi, vagyis épületről-épületre járnak. Az itt lakóknak is ingyenes az ellenőrzés, csak akkor kell fizetniük, ha a lakásba vállalkozó vagy vállalkozás van bejelentve vagy valamilyen okból elmulasztják az ingyenes ellenőrzési időpontokat. Ilyen esetben a második meghiúsult időponttól számított 30 napon belül kell új időpontot foglalni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!