MANI

Szerző MZ/X

1 hónapja

Ez történik veled, ha véletlenül megeszed a dísztököt

A Halloween és a sütőtökrémleves időszakának közeledtével összegyűjtöttük, mit érdemes tudni az itthoni tökkínálatról.

Vannak tökfajták, amik egy része igazi csemegének számít, míg más fajok csak dísznek vagy töklámpásnak használhatók. Sajnos könnyű összekeverni a dísztököt az ehetővel, ráadásul nem egyszer a boltban is egymás mellé helyezik őket. Mekkora baj lehet, ha véletlenül dísztököt sütünk és eszünk meg, illetve melyik tökfajtát vegyük, ha igazán finomat szeretnénk fogyasztani? Íme a válaszok!

A dísztök csak díszítésre alkalmas

Az olyan tökfajták, amiket például Halloweenkor használnak az emberek dekorációnak, toxikus vegyületeket tartalmazhatnak. Fogyasztása már kis mennyiségben is igen kellemetlen tüneteket okoz. Mivel a kereskedők van, hogy nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, a Nébih szerint fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.

Fotó: Pixabay.com

Mi baj lehet abból, ha véletlen dísztököt eszünk?

A dísztökök kukurbitacinokat tartalmaznak, ami egy toxikus vegyület. Egy falat ilyen vegyületet tartalmazó tök elfogyasztása is gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést és kiszáradást okozhat. Ez az anyag ráadásul ellenáll a hőnek, így mindegy, hogy nyersen eszünk egy dísztökből, vagy megsütjük előtte.

Sütni való tökfajták

A kanadai sütőtök, sonkatök vagy orange tök az egyik legismertebb ennivaló tökfajta. Kapni még bébitököt is, ami nagyon hasonlít a kanadai sütőtökhöz, de kevesebb fűszert igényel. Egyik zöldség héja sem ehető. Sütve fogyasztásra kiváló még a hokkaidó, vagy japán tök, a kiszombori sütőtök és persze a nagydobosi sütőtök, amit egy időben még a New York-i tőzsdén is jegyeztek.

Emelkedik a tökfélék okozta ételmérgezések száma az EU-ban

Több európai ország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, hogy évről-évre növekszik a tökfélék miatti ételmérgezések száma. Ennek egyik oka, hogy a boltban nem mindig egyértelmű melyik tök ehető, és melyik nem. A megbetegedéseket csaknem 40%-ban a boltban vásárolt, 60%-ban pedig az otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta. A legkritikusabb időszak ősszel van, mivel ilyenkor megnő a kereslet a dekorációs célra termesztett dísztökök iránit kereslet, amiről nem mindenki tudja, hogy nem ehető.

Miről ismerhető fel a dísztök?

A dísztökök arról ismerhető fel, hogy élénk, változatos a színük, furcsa, szokatlan az alakjuk és általában kisebbek ehető társaiknál, a héjuk pedig kemény.

Fotó: pixabay

Hogyan válasszunk a boltban?

Mielőtt tököt vásárolunk, jó, ha tudjuk mire szeretnénk majd felhasználni. Némelyik fajtát ugyanis főzni jó, némelyiket sütni, megint másikat pedig pálinkának vagy lekvárnak érdemes megvenni.  Ha könnyen bele tudjuk nyomni a körmünket a tök héjába, akkor éretlen. Az ilyen tököt inkább ne vegyük meg. Az érett tök szára száraz. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy a kosarunkban lévő tök ehető-e vagy sem, inkább kérdezzünk rá. Arra is figyeljünk, hogy a legtöbb tökfajtának nem ehető a héja, viszont például a japán sütőtöké igen, így próbáljunk ép felületű darabot választani.

Főzni való tökök

A tökfőzelékhez, lekvárhoz való tökfajták az Isten gyalulta-, spagetti-, vagy laskatök, ausztrál spagetti tök, boglárka vagy buttercup tök és a spárgatök.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!