MANI

Szerző Ripost

2 hónapja

Anélkül is lehet legális villanyáramunk, hogy vennénk a szolgáltatótól

Felértékelődött az energiatárolás.

Új irány kezd kibontakozni a napelemek terén: az elmúlt hónapokban: az emberek szemében egyre inkább felértékelődik az energiatárolás. Az energiaválság miatt a napenergia hasznosítására minden korábbinál nagyobb figyelem irányul. Többen elgondolkodnak azon a jövőbe mutató technológián, melynek segítségével függetleníthetik magukat a szolgáltatótól – írja a Bors.

Roof,With,Solar,Panels
Fotó: Shutterstock

Látványosan megugrott az igény a megújuló energia hasznosítása iránt, miután életbe léptek az energia-veszélyhelyzet által indokolt rezsicsökkentet árszabályozások. A hétköznapi emberek számára már nem az az elsődleges kérdés, miképp pótolják az éjszakai fogyasztásukat, hanem az, hogyan lehet áramellátásuk akkor is, ha a szolgáltató már nem tud biztosítani. A Bors korábban is írt már arról, hogy ugrásszerűen megnőtt a kereslet a napelemek iránt, arról nem beszélve, hogy a beruházás megvalósításához állami támogatás is igényelhető. Ugyanakkor érdemes megemlíteni néhány buktatót. Például csak annyi napelemet tudunk használni, amit a hozzá csatlakoztatott inverter kezelni képes, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a téli hónapok során a rövid nappalok miatt kevesebb fény érkezik a napelemre, így abban az időszakban szinte nulla lesz az áram termelés.

Fotó: Pixabay.com

„A napelemekkel kapcsolatban bejött egy új trend, miszerint felértékelődött az energiatárolás”

– mondta Kaszás Anikó, a SolvElectric Technologies Kft. ügyvezetője a Borsnak. „Ezért egyre inkább eltolódik a kereslet a sziget üzemű rendszerek telepítése felé, aminek lényege, hogy a napenergiát saját felhasználásunkra termeljük meg és tárolhatjuk azt akkumulátor rendszerekbe. Ez nem jár bonyolult és hosszadalmas, minimum 3-4 hónapos engedélyeztetési feltételekkel, hiszen a szolgáltató hálózatára nincs lehetőségünk visszatermelni energiát, hiszen nincs is arra rákapcsolva, így csak mi tudjuk azt felhasználni” – magyarázta. Megjegyezte, az energiatárolással működő rendszer mérsékelni tudja a hálózatból elhasznált villamos energia mennyiséget, és a jelenlegi árak mellett akár 2-3 év alatt meg is térülhet a befektetés.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!