tóth gabi
A hiányosságok mellett azt is megállapították, melyik a boltban kapható legelőnyösebb termék abból a 25-ből, amit teszteltek.
A joghurt az egészséges étrend fontos eleme, de csak akkor, ha nem cukorral és aromákkal dúsított joghurtokat vásárolunk, hanem valódi gyümölcstartalommal rendelkező, élőflórás termékeket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a vásárlás során ne csak szemre válasszunk, hanem nézzük meg a termékek címkéjét is.
A törvény szerint az ízesített készítmények esetén - például, ha az gyümölccsel történik - a termék nevében is utalni kell az ízesítőanyagra. Ez azt jelenti, hogy ha egy joghurtot például eperrel ízesítenek, akkor azt epres joghurtnak kell elnevezni. Vagyis az ilyen nevű termékek esetén biztosan tudhatjuk, hogy a joghurtban valódi gyümölcs van, méghozzá minimum 4%. Amennyiben viszont nem epres, hanem eperízű termékkel találkozunk, a termékben valódi gyümölcs helyett csak aroma van - hívja fel a figyelmet a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ).
A FÉBÉSZ a teszt készítése során megvizsgálta és összehasonlította az egyes termékek gyümölcstartalmát, mivel ezeket kötelező feltüntetni a gyümölcsjoghurtokon. Azt tapasztalták, hogy nem minden termék esetében történt ez meg. Vizsgáltak webshopokban árult és boltokban beszerezhető termékeket is, és mindkét esetben találkoztak ezzel a hiányossággal. Összességében a vizsgált 25 termékből 5-tel volt ilyen gond.
A vizsgált joghurtok közül többre is az volt írva: "a termék gyümölcskészítményt tartalmaz", aminek viszont csak egy adott százaléka a valódi gyümölcs. Így ha azt látjuk egy terméken, hogy 20% gyümölcskészítményt tartalmaz, az nem azt jelenti, hogy 20% gyümölcs van a joghurtban! Vagyis, ha a gyümölcskészítmény aránya 20%, és maga a készítmény tartalmaz 20% gyümölcsöt, akkor a termékben valójában mindössze 4% gyümölcs található.
Az összehasonlítás készítői a legtöbb termékben igen magas cukortartalommal találkoztak. Számos termékben több, mint 3 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor található. A vizsgált 25-ből pedig csak 4 nem tartalmazott cukrot.
A termékek értékelése során minden termék 10 pontról indult. Értékelték a magas gyümölcstartalmat, díjazták a gyümölcstartalom pontos feltüntetését és jutalmazták az élőflórás termékeket is. Pontlevonás járt viszont a 4% alatti gyümölcstartalomért, a sok cukorért és a félrevezető címkékért. A teszt győztese ezek alapján fej-fej mellett a Zott Jogobella élőflórás epres és erdei szamócás gyümölcsjoghurt, illetve a Parmalat réteges mangós krémjoghurt lett. A Zott Jogobella 19%-os gyümölcstartalmával a teszt legtöbb gyümölcsöt tartalmazó terméke is egyben. Előnye, hogy nem gyümölcskészítménnyel készült és elérhető áron, 219 Ft-ért megvásárolható a boltokban. Egyedüli hátránya, hogy a legtöbb joghurthoz hasonlóan ezt a terméket is cukorral édesítették.