Létrehozva: 2022.09.01.
Módosítva: 2022.09.01.

Iskolakezdés: a becsengetéssel a fejtetűszezon is elkezdődik

Szeptemberben nem csak a diákok, de a fejtetű is visszatért az óvodákba, iskolákba. Van néhány tippünk a megelőzéshez, kezeléshez.

A fejtetvesség egy olyan kellemetlen tünetekkel járó fertőzés, amit megelőzni szinte képtelenség, kezelni nagyon nehéz, ráadásul még mindig úgy gondolják az érintettek, hogy szégyenkezni kell miatta. Ezzel szemben az igazság az, hogy a tetvek nem válogatnak, a szégyen pedig segíti a terjeszkedésüket és a visszafertőződést.

Ezt érdemes tudni a fejtetűről

Az embereken kívül semmilyen más élőlényen nem élősködnek, vélhetően ennek köszönhetően nem is hordoznak semmilyen betegséget vagy kórokozót. Az emberek fejbőrén viszont nagyon szeretnek lenni és azon keresztül a vérünket szívni. A tetvek nagyon kicsik, 2-3mm-esek, szabad szemmel szinte láthatatlanok, amin az sem segít, hogy képesek akár a hajunk színét is „leutánozni”.

 

Miről ismerhető fel a fejtetű?

A petéikről, vagy más néven a serkékről. Ezek alakúak és nagyon erősen tapadnak a hajszálak tövéhez leginkább a tarkón és a halántékon. A petékből 6-8 nap alatt kifejlett tetű lesz, a nőstények pedig ezután három-öt petét is leraknak egy nap, így a folyamat végeláthatatlan, kivéve, ha sikerül kiirtani őket.

Hogy lehet elpusztítani a tetveket?

Nem kell hozzá más, csak az, hogy megfosszuk őket a vérünktől, anélkül ugyanis nagyon hamar elpusztulnak. A tetvek szerencsére nem tudnak repülni vagy ugrani, viszont könnyen átmászik egyik emberről a másikra -elég hozzá néhány másodperc-, nagyon hamar megfertőzve ezzel egy közösséget, egy óvodás, iskolás csoport, vagy akár egy egész irodát.

Ők vannak leginkább veszélyben

A fejtetvesség a 3-12 év körüli ovisok, iskolások körében a leggyakoribb, mivel ők jóval többet érintkeznek egymással (összedugják a fejüket, közel alszanak egymáshoz stb.). Ezen a korcsoporton belül is a hosszú hajú lányok a legveszélyeztetettebbek. Náluk a megfertőződés négyszer gyakoribb, mint a fiúknál.

Fotó: Pixabay

Így érdemes kezelni

A kezelést nehezíti, hogy a fertőzés sokáig tünetmentes, nem viszket, nem csíp, nem fáj. Az első tetű fejbőrre mászását követő 3-4 héttel lesznek csak láthatók az egyértelmű jelek: a serkék, a viszketés, amit egyébként tetvek csípésére adott reakció okoz. A szakemberek, hajgyógyászok azt tanácsolják, hogy a kezelés során csak a patikákban kapható készítményeket, samponokat, hajszeszeket érdemes használni. Az olyan házi praktikákat, mint a majonéz és a teafaolaj viszont kerülni kell. Ezeken kívül érdemes egy tetűfésűt is beszerezni, ami megkönnyíti a kezelést és a tetvek eltávolítását. Az őszi-téli időszakban érdemes rendszeresen átnézni a gyerekek haját, és a tetűfésűvel át is fésülni, hogy ha megtörténik a baj, minél előbb tudjunk róla mi és az óvodapedagógus, tanító is.

Így kerülhető el a visszafertőződés

Ha sikerül eltüntetni a tetveket, mindig számítani kell rá, hogy a vérszívók visszatérnek, főleg ősszel és télen. Ahhoz, hogy a visszafertőződést megakadályozzuk, kevés csak a tetves gyermek vagy felnőtt kezelése, a környezetét is rendbe kell tenni- hívja fel a figyelmet az egeszsegkalauz.hu. Ki kell mosni azokat az ágyneműket, párnahuzatokat, törölközőket, ruhákat, sapkákat, amikkel a fertőzött kapcsolatba kerülhetett. Ami nem mosható, azt le kell fagyasztani egy napra, a fésűket forró vízbe kell áztatni, a plüssöket pedig egy műanyag zsákba kell tenni néhány hétre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mindenki Orbán Viktor után rohant az Európai Parlamentben

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

metropol.hu

Heti horoszkóp: ennek a jegynek az életében véget ér a bánat!

mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Feladta a harcot, édesapja után halt a hétvégi háztűzből kimentett 4 éves kisfiú

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!