Létrehozva: 2022.09.07.

Eddig kérhető az életmentő oltás a hetedikeseknek

Néhány napig még leadhatják a szülők a nyilatkozatot arról, hogy beadatják-e a gyermeküknek a HPV elleni védőoltást. Összegyűjtöttük, miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel!

Szerző MZ/X

A 2022/2023-as tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok és fiúk arra, hogy ingyenes humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltásban részesüljenek. Ezt érdemes tudni az oltásról és a vírusról, ami ellen véd.

Mi az a HPV?

A humán papillomavírus a nőket és a férfiakat egyaránt érinti. Szoros fizikai kontaktus útján terjed és a nőknél méhnyakrákot, a férfiaknál fej-nyaki, szájgarati, végbélnyílás, valamint hímvessző daganatot okot.

Fotó: Novák Anikó / Nemzeti Népegészségügyi Központ

Mik a tünetei?

Aki megfertőződik, általában tünetmentes, sokszor csak átmenetileg fertőzött és legtöbbször 1-2 év alatt magától eltűnik a vírus szervezetből. Az esetek egy részében viszont daganatos megbetegedést és halált is okozhat. Ráadásul ugyanazt a HPV típust többször is el lehet kapni. A védőoltás viszont lehetőséget kínál arra, hogy a rákkeltő HPV-típusok a szervezetben ne okozzanak a későbbiekben daganatos megbetegedést.

Meddig lehet kérni az oltást?

2022. szeptember 12-ig lehet jelentkezni a 7. évfolyamos fiúk és lányok HPV-elleni oltására. Ehhez nem kell mást tenni, mint kitölteni és leadni a szülői beleegyező nyilatkozatotírja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az oltás ingyenes a kampány keretében, egyébként 50-60.000 forintba kerül.

Fotó: Novák Anikó / Nemzeti Népegészségügyi Központ

Ki és mikor adja be az oltást?

Idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első dózist idén októberben, a másodikat jövő év áprilisában. A védőoltási program célja a HPV vírus okozta daganatos megbetegedések és halálesetek számának csökkentése.

Mi ellen véd az oltás?

A kampányoltás keretében a kapott vakcina a HPV 9 típusa ellen alakít ki védettséget. Hét olyan típus ellen, amik a leggyakrabban okozhatnak daganatos megbetegedést, továbbá két olyan típus ellen is védelmet nyújt, amik a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. A HPV elleni vakcina legalább 10 -15 évig védelmet biztosít, így az oltás megakadályozza a HPV bizonyos típusaival történő fertőződést és újrafertőződést. 

Fotó: Novák Anikó / Nemzeti Népegészségügyi Központ

Mik az oltás mellékhatásai?

HPV oltóanyaggal már több millió embert oltottak be világszerte, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vakcina hatásos és biztonságos. Nem tartalmaz sem élő vírust, sem genetikai anyagot. A leggyakoribb mellékhatás az oltás helyén fellépő enyhe duzzanat, bőrpír, múló fájdalom, esetleg fejfájás. Az esetek kevesebb, mint 10 százalékában émelygés, viszketés, ízületi fájdalom, illetve hőemelkedés jelentkezhet. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a védőoltással járó esetleges kellemetlenség jóval kisebb kockázatot jelent annál, mint amit egy, a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló rákos megbetegedés jelenthet.

Hol lehet hozzájutni a szülői beleegyező nyilatkozathoz?

Általánosságban az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztatás és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a szülőkhöz időben eljusson. De innen is le lehet tölteni. Akinek további kérdése van a vírussal vagy az oltással kapcsolatban, keresse fel az NNK tájékoztató oldalát, vagy hívja az egészségvonalat a 1812-es telefonszámon. 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így üzent Nánási Pál a hosszú hetek óta Ázsiában forgató Ördög Nórának

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

magyarnemzet.hu

Megérkeztek a helyszíni fotók a reggeli metrógázolásról

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!