kulcsár edina
Az igazán friss, ízletes, főtt, sült, grillezett verziójának most van a szezonja, így utánajártunk, mit érdemes tudni a csöves kukoricáról és annak is, hogyan kell jól megfőzni.
Az amerikai őslakosok életében már hétezer éve alapvető élelmiszernek számít, de nem csak mint ennivalót hasznosítják. Szára és levele frissen takarmány, megszárítva alkalmas egyszerűbb épületek összeállítására, illetve tüzelésre, a szemek és az őket borító levelek pedig díszítő értékűek- olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének kukorica-kisokosában. Hazánkba Törökország felől érkezett. Sokan a mai napig törökbúzaként emlegetik, származására utalva pedig nevezik tengerinek is.
Figyelemre méltó a B1, B5, B9 és C-vitamintartalma, rostban gazdag és az ásványi anyag tartalma (vas, foszfor és magnézium) is magas. A kukorica fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatékonyan segít a tüdőt érő káros hatások tompításában. Az agyműködés serkentése révén fejleszti emlékezőképességünket is, ezen kívül a hatóanyagai felkészítik a mellékvesét a stressz-hatások kivédésére. A benne található cellulóz felszívja a gyomorban lévő nedvességet, ezért úgy érezhetjük, jól laktunk. Vagyis a fogyni vágyóknak is érdemes ebből a zöldségből rendszeresen fogyasztania.
Mivel a cukor a Nap melegének hatására keményítővé alakul, érdemes hűtött, vagy legalább a közvetlen napfénytől védett helyen tárolt kukoricát választani. A rajtahagyott levelek lassítják az átalakulást, és megkönnyítik a vásárlást is: ha élénkzöldek és erőteljesek, akkor a kukoricát nemrég szedték le. Az igazán friss kukoricaszemekből enyhe nyomásra tejszerű nedv folyik ki. Levelei eltávolítása nélkül hűtőszekrényben, laza nejlonzacskóban tárolhatjuk.
Az alaposan megmosott levelek egy részét tegyük egy lábas aljába, majd helyezzünk rá a kukoricát és egy kicsit a „hajából”, végül tegyünk a tetejére ismét egy réteg levelet. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd egy lapos tányérral akadályozzuk meg, hogy a kukoricák a víz tetején lebegjenek. Ezután kezdődhet a főzés: a forrástól számítva nagyjából 10 percig főzzük, ennél tovább csak akkor, ha öregebbek a csövek. Sót ne tegyünk a főzővízbe, egy kis tejet vagy vajat viszont lehet.
Sokkal nem gyorsabb, mint a tűzhelyen, de szükség esetén a mikróban is el lehet készíteni a főtt kukoricát. A módszer a következő: nedvesítsünk be egy papírtörlőt, tekerjük bele a kukoricacsövet, majd tegyük a mikróba. Ezután magas hőfokon mikrózzuk 5 percig és kész is.