Létrehozva: 2022.07.23.

Húszból 5 szemüveg gagyi - ismét tesztelt a hatóság

Ezúttal napszemüvegeket vizsgált a fogyasztóvédelem laboratóriumi körülmények között. Ez volt a gond az ellenőrzésen fennakadt daraboknál.

Szerző MZ/X

Az erős nyári napsütésben sokan használnak napszemüveget, hogy a szemet bántó fényt tompítsák. A napszemüvegnek alkalmasnak kell lennie nemcsak a látható fény szűrésére, hanem a káros ultraibolya sugarak visszaverésére, elnyelésére is. Ezek meglétét vizsgálta a hatóság.

Pleased,Girl,Wears,Jeans,Laughing,On,Claret,Background.,Spectacular,Female
Fotó: Shutterstock

Olcsó darabokat vizsgáltak

A fogyasztóvédelem idei nyári vizsgálata során az alacsonyabb árfekvésű, széles körben/széles fogyasztói réteg számára elérhető napszemüvegeket ellenőrizte. Az Igazságügyi Minisztérium akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma júniusban tíz felnőtt és tíz gyermek napszemüveget ellenőrzött a szerkezeti kialakítás, a lencse megfelelősége, a fényáteresztés és az UV-szűrés szempontjából. Az ellenőrzött 20 termékből 5 volt kifogásolható egy termék súlyos, kettő közepes kockázatú veszélyt jelent használójának, két terméknél pedig a termék jelölése volt hibás-olvasható az erről szóló közleményben.

Ezt mindig nézd meg egy szemüvegen

A hatóság azt javasolja, hogy napszemüveg vásárlásakor érdemes megfontoltan választani. A napszemüvegekhez mellékelt tájékoztató címkét, füzetkét pedig mindig nézzük meg figyelmesen, a blokkot is őrizzük meg, hogy reklamáció esetén igazolni tudjuk a vásárlás tényét, helyét, idejét. Ezen kívül figyeljünk arra, hogy a napszemüveg legyen ellátva jelöléssel. Valamint a 

  • napszemüveg keretén vagy címkéjen legyen feltüntetve a szűrési kategória (0-4-ig). Minden napszemüveg a kategóriájának megfelelően szűri meg az UV-sugarakat, de teljes UV-védelmet a „100% UV Protection”, „UV 400”, „teljes UV védelem” jelölésű napszemüvegek biztosítanak.
  • Éles szélek, kiálló pontok, amelyek sérülést okozhatnak, ne legyenek a napszemüveg olyan részén, ami érintkezik a bőrünkkel.
  • A napszemüveg lencséjén ne legyen olyan sérülés, anyaghiba (pl.: karcolás, matt pötty, légbuborék stb.), ami ronthatja a látást.
  • A napszemüveg a lehető legkisebb mértékben korlátozza a látóteret. A színezett lencsék fontos kritériuma, hogy minél kevésbé változtassák meg a természetes színharmóniát és a napszemüveggel érzékelt optikai kép ne, vagy csak kis mértékben (de ne nagyon zavaróan) változzon meg.
  • A 4. kategóriába tartozó napszemüvegek veszélyesek lehetnek gépjármű vezetésénél, ezért ne használjon ilyen napszemüveget vezetés közben.
Young,Woman,In,Red,Striped,Wide,Leg,Trousers,And,Sneakers
Fotó: Shutterstock

Ez volt a gond a vizsgált darabokkal

Napszemüveg

Kockázat

Veszély

Intézkedés

KIK Gyermek NapszemüvegKözepesA keret díszítő eleme a bal felső szélen nincs eldolgozva, éles, enyhe sérülést okozhat. A napszemüveg lencséi torzítanak, felületük egyenetlen, hullámos, csíkos, a viselés során látászavart, látáskárosodást okozhatnak.Önkéntes korrekciós intézkedésre való felhívás, hogy a terméket kivonják a forgalomból.
TLC Vision NapszemüvegSúlyosA napszemüveg lencséjén lévő anyag/megmunkálási hiba a viselés során látászavart, látáskárosodást okozhat. UV-szűrő képessége az előírásnak nem felel meg, mert nem szűri a káros sugarakat.Önkéntes korrekciós intézkedés keretében a forgalmazó kivonta a forgalomból, visszahívta a vásárlóktól.
FU LEE Felnőtt NapszemüvegNincsNincs. A napszemüvegen 3. kategória szerepelt, valójában a jobb lencse 3. kategóriájú viszont a bal lencse 4. kategóriájú a referencia pontban, a gradiens lencse kialakítása nem szimmetrikus.Fogyasztóvédelmi eljárás indult, a terméken figyelmeztető feliratot kell elhelyezni, mivel nem használható vezetés közben.
PEPCO MEN NapszemüvegNincsNincs. A napszemüvegen 3. kategória szerepelt, a mérés alapján viszont 2. kategóriának felelt meg.Önkéntes korrekciós intézkedés keretében a forgalmazó kijavította a helytelen címkét.
Italy Design Férfi NapszemüvegKözepesA napszemüveg keretének felső részén éles, szúrós kiálló részek tapinthatóak, amelyek hámsérülést okozhatnak, illetve a jobb lencsén anyaghiba: buborék látható, ami anyaghiba a viselés során látászavart, látáskárosodást okozhat.Önkéntes korrekciós intézkedésre való felhívás, hogy a terméket kivonják a forgalomból.

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos beszédet mond Orbán Viktor - ÉLŐ

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

life.hu

Bridget Jones 4. - Hugh Grant: "Túl öreg, dagadt és ronda"

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

magyarnemzet.hu

Két gólt szerzett a hosszabbításban, ezzel tovább menetel a Szoboszlaiékat is kiejtő csapat + videó

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Miért lépünk félre? Kiderült az igazság, nem a rossz kapcsolat a felelős érte

ripost.hu

Okosabb vagy, mint egy általános iskolás? Ebből a tesztből kiderül!

ripost.hu

Veszélyt jeleznek az égiek: ezeknek a csillagjegyeknek kell most óvatosnak lenniük

ripost.hu

Ebből mi lesz? Szoboszlai Dominik balhés edzőt kaphat Liverpoolban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!