12 hónapja

Maszkhasználat: szövet vagy az orvosi jobb a delta ellen?

Környezetvédelmi szempontból a mosható maszkok viselése ajánlott, de úgy néz ki járványvédelmi szempontból inkább az eldobható.

Az elmúlt időszakban több kutatás is megerősítette, hogy a maszkok fontos védelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzés ellen, legyen szó annak akár a most rekord gyorsan terjedő Delta-variánsáról. Viszont most már nem mindegy milyen maszkkal védjük magunkat.

Nem minden országban kötelező maszkot hordani
Fotó: Ripost

Más országokban most ez a helyzet maszk fronton

Magyarországon egyelőre továbbra sem kötelező újra a maszkviselés, de Izraeltől az USA több államáig bezárólag több olyan hely is van a világon, ahol például a közösségi közlekedési eszközökön vagy zárt terekben ismét el kell takarni az orrot és a szájat.

Kinek ajánlott jelenleg a maszkhordás Magyarországon?

A szakemberek itthon is egyre inkább azt ajánlják, hogy viseljenek az emberek maszkot, bár abban megoszlanak a vélemények, hogy kik és hol. Szlávik János infektológus a veszélyeztetetteknek javasolja, akár az oltottaknak is. Kemenesi Gábor virológus viszont mindenkinek, aki zárt térbe, főként rossz szellőzésű, sok ember által látogatott helyre megy. Mint közösségi oldalán fogalmaz: a maszkviselés jelenleg önkéntes, de ez nem jelenti, hogy tilos lenne.

Az biztoso, hogy segít a maszk a vírus elleni küzdelemben
Fotó: Pixabay.com

Tudományos érvként a maszkviselés mellett azt a tanulmányt hozza fel példának, amelyben 340.000 ember vett részt, és amiben többek között megállapították, hogy ha csupán az emberek csupán 30 százaléka használ maszkot, máris 10 százalékkal kevesebben lesznek betegek- olvasható a novekedes.hu összefoglalójában. Az pedig még jobb, ha nem szövetmaszkot, hanem orvosit: az idősebb korosztályban ugyanis 35 százalékkal kevesebb volt a fertőzött ha sebészi maszkot viseltek az emberek.

A szövet vagy az orvosi maszk a jobb?

Milyen maszkot érdemes hordani és hol?

Egy másik, friss kutatás eredménye alapján az is bizonyossá vált, hogy az orvosi arcvédők hatékonyabbak a textilből készülteknél, ezért több országban is ezek viselése vált elfogadottá. A napokban publikált tanulmány nem csak arra szolgáltatott egyértelmű bizonyítékot, hogy az általános maszkviselés csökkentheti a Covid-19 gyakoriságát, de arra is, hogy ahol sebészeti maszkokat használtak a textilből készültek helyett, sokkal jobb a járványhelyzet. Ez az eredmény ráadásul összhangban van azokkal a laboratóriumi eredményekkel, amik szerint az orvosi maszk nagyobb szűrési hatékonysággal rendelkezik, már ha rendeltetésszerűen használják.

A lényeg, hogy helyesen hordjuk a maszkot
Fotó: Northfoto

Mire érdemes még figyelni a maszkokkal kapcsolatban?

A megfelelő viselet fontosabb, mint az, hogy milyen anyagból készül az arcvédő. A maszknak jól kell illeszkednie az arc körvonalaihoz, az orrot és a szájat teljesen el kell fednie és le kell érnie az áll alá. Fontos a megfelelő időnkénti csere (textil: napi 1x, orvosi: 2-4 óránként, FFP2: 6-8 óránként) is. Ha pedig mégis a textil maszk mellett döntünk, akkor legalább két szövetrétegből kell állnia és moshatónak kell lennie.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!