Létrehozva: 2019.07.24.

Valódi problémákra adnak válaszokat az energetikai innovációk

Villanyautók és légkondicionálók üzemeltetési igényét okosan elosztó szabályozó technológia, egy mágneses, moduláris okoslámpacsalád, illetve egy, az elektromos autóhasználat kihívásaira fejlesztett teljes körû applikációs megoldás nyerte az MVM EDISON startup verseny idei döntõjét

A jövő legígéretesebb, kreatív, piacképes, környezetbarát és energiahatékony fejlesztéseit kereste idén az MVM EDISON startup verseny. A szakmai zsűri elsőkörös értékelései alapján a több mint 100 jelentkezőből nyolc csapat kapta meg a lehetőséget, hogy részt vegyen a Smart Future Lab Zrt. (SFL) által szervezett képzési programban, amelynek zárásaként a fináléban ismertethették meg ötleteiket a szakértő döntnökökkel. A döntőben nyertes három csapat lehetőséget kap arra, hogy akár 50 millió forint értékű magvető befektetést nyerjen.

 

Az MVM Edison program zsűritagjai között szerepelt Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója, Márton István, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója, Rehus Péter, az IBM Magyarország országigazgatója, Dervalics Ákos, az InnoEnergy HUB Hungary vezetője, valamint Csendes Olivér, a Pioneers Ventures befektetői hálózat vezetője.        

„Az MVM EDISON startupverseny során olyan kezdeményezéseket kerestünk, amelyek valós problémákra kínálhatnak megoldásokat, könnyebbé tehetik az MVM ügyfeleinek mindennapjait, illetve hatékonyabbá a hazai energetika működését. A szakmai zsűri által legjobbnak talált három nyertes csapat olyan kivitelezhető, innovatív megoldásokat mutatott be, amelyek nagyban hozzájárulhatnak stratégiai fontosságú törekvéseinkhez” 

– mondta lapunknak Kóbor György.

 

A kiválasztás során kiemelt szempont volt, hogy az energetikai szektort célzó pályamunkák széles körben hasznosítható megoldást kínáljanak, valamint – megfelelő anyagi és szakmai támogatással – a piacon is megállják a helyüket. A legjobbnak ítélt három projekt ötletgazdái egy tanulmányutat is nyertek az IBM franciaországi dizájnközpontjába, valamint egy 3 millió forint értékű kommunikációs csomag segíti kommunikációs stratégiájuk megalkotását, arculattervezésüket, de az összeget akár piackutatásra is fordíthatják – ezzel is elősegítve saját vállalkozásuk sikeres beindítását.

 

A MVM EDISON nyertes startupjai között szerepel idén az InCharge csapata, amelynek szolgáltatása az elektromos autóval járó sofőrök egy gyakori „problémájára”, a hosszabb utakon szükséges töltések optimális megtervezésére ad lehetőséget. Az InCharge a hatótávot, a megfelelő töltő megtalálását, illetve a tankolás közben elérhető időtöltéseket illető kérdésekben nyújt segítséget. Az alkalmazás funkciói kiszámíthatóvá és egyszerűbbé teszi az elektromos autók töltését a felhasználók számára, az üzemeltetőket pedig segíti töltőik kihasználtságának növelésében. A csapat célja egy olyan, teljes körű applikáció fejlesztése, amellyel gyorsan és egyszerűen tervezhetővé válik bármilyen utazás, figyelembe véve az elektromos autó adatait, a töltőhálózatot, az időjárási körülményeket, illetve az útviszonyokat is. A csapat minden tagjához közel áll az energetika, ezért egyértelmű volt számukra, hogy az MVM EDISON startup versenyére nevezzék projektjüket. Céljuk, hogy az ötlet fázisból egy befektetésre, piacra lépésre kész projektté váljon elgondolásuk.

Szintén nyertesként fejezte be a döntőt a Magnelit, amely az okos és testreszabható eszközök sorába emelte a dizájnlámpákat. A csapat egy mágneses, moduláris okoslámpacsaláddal nevezett a versenyre. A fényforrás mágneses modulokból épül fel, ezek szabadon, szerelés nélkül variálhatók, így az eszköz más és más formát, funkciót tölthet be. Lehet függő, mennyezeti, álló és fali, készülhet fából, kőből, fémből vagy akár textilből, annak érdekében, hogy minden egyedi igényt kielégítsen. Az okos világítási modul lehetővé teszi, hogy a lámpákat mobileszközzel, akár egy okos otthon részeként hangvezérléssel lehessen ki- és bekapcsolni, időzíteni, fényerőt állítani, aktiválni a beprogramozott világítási sémákat, hangulatfényeket, de akár órának és ébresztőnek is használható a termék. A csapat célja a sorozatgyártás és a külföldi piacra lépés, hogy a lehető legtöbb ember otthonába csempészhessenek játékos egyediséget.

A harmadik győztes projekt a MET3R ZenCharge, amely abból a problémából indult ki, hogy bár egyre nagyobb teret hódítanak az elektromos autók, tömeges elterjedésükre a villamosenergia-hálózatok még nem állnak készen. A fejlesztés a szükségessé váló, sok milliárd forintnak megfelelő összegű hálózatbővítések melletti okos szabályozó technológia kialakítását tűzte ki célul. A találmány a villanyautók töltését szabályozza, a versengő töltési igények elosztásával. Az üzemeltetőket mindez segíti töltőik kihasználtságának növelésében, illetve lehetővé teszi, hogy például a lakóház áramellátását se terhelje túl az e-járművek töltése. A ZenCharge működés közbeni teszteléséhez a fejlesztők egy energiaszolgáltató partnert kerestek, a sikeres pilotprojekteket követően pedig jövőre elkezdenék az értékesítést a nyugat-európai és az észak-amerikai piacon, ahol magasabb az e-autók koncentrációja, így a megoldani kívánt problémák is gyakrabban merülnek fel.

A cikket az MVM EDISON támogatja.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elon Musk döbbenetes jóslata az amerikai elnökválasztásról mindenkit sokkolt

borsonline.hu

Mi történt? Balázs Andrea nem jelent meg a Nemzeti Színházban

vg.hu

Magyar autópályák: csak most terjed el az a szokás, amit a KRESZ is előír, de Nyugat-Európában már több évtizede működik

mindmegette.hu

7 isteni finom sós palacsinta, amit imádni fog a család

vg.hu

Arany: egyszer az életben adódik olyan lehetőség, amit az iráni támadás hozhat

origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Ez a hét nagyon nagy lehetőségeket rejt

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!