Létrehozva: 2018.08.17.

5 hasznos tipp az iskolakezdéshez

Meddig jó az elõzõ tanévi matrica? Mire kell ügyelni a nagy bevásárlások során iskolakezdéskor? Visszaveszik-e az új iskolatáskát, ha az nem tetszik a tanulónak? Kötelezõ-e majd osztálypénzt fizetni?

A %Ripost% megpróbál segíteni a szülőknek, hogy az iskolakezdés gördülékenyebben menjen. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, és a Budapesti Békéltető Testület elnöke, Dr. Baranovszky György jó tanácsokkal is ellátja a szülőket, diákokat.

Tanácsok tanszervásárláshoz

  • Tanszervásárláskor ne csak a minőséget és az árat vessük össze, hanem azt is, hogy a tanuló az adott tanszert meddig és mennyit fogja használni! Egy íróasztal és hozzá egy szék például egyértelműen hosszú évekre szóló választás és fontos a tartósság, kényelem, ergonómia. Ugyanez igaz az iskolatáskák esetében is, hiszen azt sokat hordja a tanuló.
  • A legolcsóbb ajánlatok felkutatásában nagy segítségünkre lehetnek az internetes árösszehasonlító oldalak. A kiválasztott termék nevét, típusát beírva megjelennek a különböző webáruházak hirdetései és árai, amelyek között nagy különbségek is lehetnek. Célszerű épp ezért konkrét listát készíteni a beszerezni kívánt termékekről és ezekre egyenként rákeresni, és így kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő ajánlatot!
  • Ha az interneten vásárolt tanszer, ruha vagy cipő hibás, esetleg nem tetszik a tanulónak, érdemes az indok nélküli elállás jogával élni. Bolti vásárlás estén az akciósan vett, hibás áru miatt is lehet reklamálni a kereskedőnél. Kérhetjük az ingyenes javítást, cserét. Ha erre nincs mód, akkor pedig az árleszállítást vagy a vételár visszafizetését.
  • Kötelező-e osztálypénzt fizetni?

    Az Oktatási Jogok Biztosa már a 2016-ban kimondta, hogy a szülők önkéntesen dönthetnek arról, fizetnek-e osztálypénzt. Nem érheti hátrány azon szülők gyermekeit, akik nem fizetnek, ha pedig egy szülő a fizetésnek nem kíván eleget tenni, akkor erre nem kötelezhető! Osztálypénzt csak és kizárólag átvételi elismervény vagy más papír ellenében fizessünk be!

    Mit vihet magával a gyerek a suliba?

    Ha csak most kezdi a tanuló az iskolát vagy iskolát váltott, érdemes áttanulmányozni az intézmény házirendjét. Ezekben ugyanis előírhatják, hogy bizonyos tárgyakat a megőrzőben, öltözőben kell elhelyezni, vagy az iskolába való bevitelt bejelentéshez kötik! Sőt, bizonyos tárgyak bevitelét meg is tilthatják.

    Nem mindenre terjed ki az állami balesetbiztosítás!

    Magyarországon a 3-18 éves gyermekekre automatikusan jár balesetbiztosítás, viszont ez korlátozott. Adott esetben kiterjed például a csonttörésre, gyermekbénulásra, kullancscsípés következtében fellépő agyvelő-gyulladásra, veszettség- vagy tetanuszfertőzésre. Viszont nem terjed ki sok más egyéb, lehetséges kockázatra. Ezért érdemes – főleg a külföldi iskolai kirándulások előtt – érdeklődni az iskolánál, hogy megkötötték-e és milyen feltételekkel az ilyenkor kötelező felelősségbiztosítást, illetve, hogy alapesetben (normál tanítási napokon) mire terjed ki az állami biztosítás.

    Diákigazolvány, utazási kedvezmények

  • Jegy- és bérletváltás előtt érdemes rákérdezni, hogy pontosan milyen kedvezmények, milyen feltételekkel vehetőek igénybe. A bérleteket olvashatóan kell kitölteni, és az épségére vigyázni kell –erre hívjuk fel a gyerekek figyelmét is!
  • A diákigazolványok elkészültéig és megérkezéséig a 60 napig érvényes ideiglenes diákigazolvánnyal vehetőek igénybe a kedvezmények.
  • Az előző tanévi matrica még érvényes 2018. október 31-ig. Miután ez lejárt, ezt követően már csak a diákigazolványra felragasztott és már az új tanévre szóló matricával vagy ideiglenes diákigazolvánnyal lehet a kedvezményeket igénybe venni!
  • +1. Diákhitel felvétele

  • A felsőoktatásban tanulók, mielőtt felvennék a Diákhitelt, fontolják meg, hogy valóban szükségük van-e rá!
  • Ne írjanak alá szerződést a részletes kondíciók megismerése nélkül!
  • Ezeknél a hiteleknél nincs egyéni hitelbírálat, sem kockázatfeltáró nyilatkozat, de az ugyanolyan hitel, mint a többi, és később azt kamatostul vissza kell fizetni!
  • Aki felveszi, lehetőleg azonnal kezdjen el előtörleszteni, hogy csökkenjen a tőketartozás és ezzel a később fizetendő kamatok összege is!
  • Amennyiben bármilyen vitája támad egy hallgatónak a hitelszerződéssel, forduljon ingyenes segítségért a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek valamelyikéhez.
  •  

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Nem örülnek a fejlesztők a PlayStation 5 Prónak

    origo.hu

    Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

    metropol.hu

    „Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

    mandiner.hu

    Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

    ripost.hu

    Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

    hirtv.hu

    Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

    origo.hu

    Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

    travelo.hu

    Hamarosan újraindulnak a népszerű dunakanyari körjáratok

    ripost.hu

    Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

    ripost.hu

    Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MANI

    Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

    MANI

    Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

    MANI

    Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

    MANI

    Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

    MANI

    Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

    MANI

    Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

    MANI

    SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

    MANI

    Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor