Létrehozva: 2018.04.22.

Szülés után mennél vissza dolgozni? Ezek a legfontosabb tudnivalók

Milyen szabályok vonatkoznak a szülõkre és a munkáltatókra egy gyermek születése elõtt és a gyes vagy gyed lejárta után, a munkába való visszatéréskor? A szakértõk elmagyarázzák.

Azzal sokan tisztában vannak, hogy egy állapotos munkavállalót nem lehet csak úgy kirúgni, ahogy a szülési szabadság alatt sem lehet elbocsátani.

De milyen szabályok vonatkoznak a munkába visszatérő szülőkre és munkaadóikra?

A gyermek születése előtt

A dolgozó és a munkáltató közötti együttműködési kötelezettség alapján elvárható, hogy az állapotos dolgozó időben értesítse a felettesét, hogy az a helyettesítésről, munkaerőpótlásról megfelelően tudjon gondoskodni. Ennek a munka törvénykönyve értelmében nincs időkorlátja.

A gyermek születése után

Azt a szülők dönthetik el, hogy teljes egészében igénybe kívánják-e venni azt a három évet, amelyet otthon lehetnek a gyermekkel (a szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából kért fizetés nélküli szabadság – klasszikusan a gyes).

A hatályos szabályok alapján ugyanis lehetőség van arra, hogy már a gyermek fél éves korától visszamenjen egy édesanya dolgozniolvasható a D.A.S közleményében.

Ha vissza akarunk menni dolgozni, ezt meg kell beszélnünk a munkáltatónkkal, és azt is közölnünk kell vele, hogy részmunkaidőben vagy teljes állásban térnénk-e vissza. Hivatalosan nincs erre határidő, hogy mikor kell szólnunk, azonban nem árt úgy megtenni a bejelentést, hogy a főnökünk el tudja rendezni a visszatérésünkhöz szükséges dolgokat.

A csed, gyed és a gyes lejárta után

A csecsemőgondozási díj a szülés után 24 hétig, a gyermekápolási díj 168 napig, a gyermekgondozást segítő ellátás pedig a gyermek hároméves koráig jár. Ezek folyósításának ideje alatt nem szűnik meg a szülő munkaviszonya, hanem a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságnak minősül.

A munkavállaló visszatérésétől kezdve terheli ismét a munkaadót a foglalkoztatási és bérfizetési kötelezettség és persze a dolgozót a munkavégzési kötelezettsége (innentől kezdve jár a fizetés és kötelező bemenni dolgozni).

A munkavégzés jellemzően szabadsággal kezdődik

Mivel a csed 24 hete és a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára jár az otthonmaradt szülőknek az időarányos szabadság, ezt a visszatérést követően ki kell adnia a munkáltatónak, méghozzá a fizetés nélküli szabadság megszűnésétől számított 60 napon belül. Pénzzel pedig csak akkor lehet megváltani az összegyűlt szabikat, ha a visszatérés után az anyuka felmond vagy közös megegyezéssel felbomlik a munkaszerződés. Emiatt a szabály miatt, a legtöbbször a munka egy kis szabadsággal kezdődik.

Milyen munkakörbe térhet vissza a szülő?

Mivel a munkaviszony egy percre sem szűnt meg az otthon töltött idő alatt, alapesetben ott kell folytatni, ahol abbamarad. Ugyanabban a pozícióban, ugyanazokkal a feladatokkal, ugyanannyi munkaidővel, mint ami az eredeti munkaszerződésben fel van tüntetve.

Persze a felek dönthetnek úgy, hogy módosítanak ezen. Van azonban néhány erre vonatkozó kivétel. Először is a munkavállaló csak az egészségi állapotának megfelelő munkakörben foglalkoztatható, tehát meg kell vizsgálni, hogy az illető továbbra is el tudja-e látni a korábbi munkáját. Ha nem, akkor fel kell neki ajánlani egy másik pozíciót, ami ugyanazon a munkahelyen található és a dolgozó képességének, végzettségének, gyakorlatának is megfelel.

Ezen kívül, ha a szülő a gyermek 3 éves kora előtt megy vissza dolgozni, akkor kérheti, hogy a gyermeke 3 éves koráig a teljes napi munkaidő felének megfelelő részmunkaidőben foglalkoztassák. A 3 vagy több gyermeket nevelő szülőt ez a jog a gyermek 5 éves koráig illeti meg. Ugyanezen idő alatt a szülőket kirúgni sem lehet, csak súlyos jogsértés esetén.

Jár a fizetésemelés is!

Ha a távollét ideje alatt a többi dolgozó is kapott a cégnél, akkor a gyesen, gyeden lévőnek is jár fizetésemelés. A törvények értelmében a munkaadó a dolgozó visszatérésekor köteles ajánlatot tenni a munkabér módosítására. A bérkorrekciónak az alapbéren kívül mindenre ki kell térnie. Az összeg nem lehet kevesebb, mint a hasonló munkakörben dolgozó aktuális fizetése.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!