4 éve

Szülés után mennél vissza dolgozni? Ezek a legfontosabb tudnivalók

Milyen szabályok vonatkoznak a szülõkre és a munkáltatókra egy gyermek születése elõtt és a gyes vagy gyed lejárta után, a munkába való visszatéréskor? A szakértõk elmagyarázzák.

Azzal sokan tisztában vannak, hogy egy állapotos munkavállalót nem lehet csak úgy kirúgni, ahogy a szülési szabadság alatt sem lehet elbocsátani.

De milyen szabályok vonatkoznak a munkába visszatérő szülőkre és munkaadóikra?

A gyermek születése előtt

A dolgozó és a munkáltató közötti együttműködési kötelezettség alapján elvárható, hogy az állapotos dolgozó időben értesítse a felettesét, hogy az a helyettesítésről, munkaerőpótlásról megfelelően tudjon gondoskodni. Ennek a munka törvénykönyve értelmében nincs időkorlátja.

A gyermek születése után

Azt a szülők dönthetik el, hogy teljes egészében igénybe kívánják-e venni azt a három évet, amelyet otthon lehetnek a gyermekkel (a szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából kért fizetés nélküli szabadság – klasszikusan a gyes).

A hatályos szabályok alapján ugyanis lehetőség van arra, hogy már a gyermek fél éves korától visszamenjen egy édesanya dolgozniolvasható a D.A.S közleményében.

Ha vissza akarunk menni dolgozni, ezt meg kell beszélnünk a munkáltatónkkal, és azt is közölnünk kell vele, hogy részmunkaidőben vagy teljes állásban térnénk-e vissza. Hivatalosan nincs erre határidő, hogy mikor kell szólnunk, azonban nem árt úgy megtenni a bejelentést, hogy a főnökünk el tudja rendezni a visszatérésünkhöz szükséges dolgokat.

A csed, gyed és a gyes lejárta után

A csecsemőgondozási díj a szülés után 24 hétig, a gyermekápolási díj 168 napig, a gyermekgondozást segítő ellátás pedig a gyermek hároméves koráig jár. Ezek folyósításának ideje alatt nem szűnik meg a szülő munkaviszonya, hanem a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságnak minősül.

A munkavállaló visszatérésétől kezdve terheli ismét a munkaadót a foglalkoztatási és bérfizetési kötelezettség és persze a dolgozót a munkavégzési kötelezettsége (innentől kezdve jár a fizetés és kötelező bemenni dolgozni).

A munkavégzés jellemzően szabadsággal kezdődik

Mivel a csed 24 hete és a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára jár az otthonmaradt szülőknek az időarányos szabadság, ezt a visszatérést követően ki kell adnia a munkáltatónak, méghozzá a fizetés nélküli szabadság megszűnésétől számított 60 napon belül. Pénzzel pedig csak akkor lehet megváltani az összegyűlt szabikat, ha a visszatérés után az anyuka felmond vagy közös megegyezéssel felbomlik a munkaszerződés. Emiatt a szabály miatt, a legtöbbször a munka egy kis szabadsággal kezdődik.

Milyen munkakörbe térhet vissza a szülő?

Mivel a munkaviszony egy percre sem szűnt meg az otthon töltött idő alatt, alapesetben ott kell folytatni, ahol abbamarad. Ugyanabban a pozícióban, ugyanazokkal a feladatokkal, ugyanannyi munkaidővel, mint ami az eredeti munkaszerződésben fel van tüntetve.

Persze a felek dönthetnek úgy, hogy módosítanak ezen. Van azonban néhány erre vonatkozó kivétel. Először is a munkavállaló csak az egészségi állapotának megfelelő munkakörben foglalkoztatható, tehát meg kell vizsgálni, hogy az illető továbbra is el tudja-e látni a korábbi munkáját. Ha nem, akkor fel kell neki ajánlani egy másik pozíciót, ami ugyanazon a munkahelyen található és a dolgozó képességének, végzettségének, gyakorlatának is megfelel.

Ezen kívül, ha a szülő a gyermek 3 éves kora előtt megy vissza dolgozni, akkor kérheti, hogy a gyermeke 3 éves koráig a teljes napi munkaidő felének megfelelő részmunkaidőben foglalkoztassák. A 3 vagy több gyermeket nevelő szülőt ez a jog a gyermek 5 éves koráig illeti meg. Ugyanezen idő alatt a szülőket kirúgni sem lehet, csak súlyos jogsértés esetén.

Jár a fizetésemelés is!

Ha a távollét ideje alatt a többi dolgozó is kapott a cégnél, akkor a gyesen, gyeden lévőnek is jár fizetésemelés. A törvények értelmében a munkaadó a dolgozó visszatérésekor köteles ajánlatot tenni a munkabér módosítására. A bérkorrekciónak az alapbéren kívül mindenre ki kell térnie. Az összeg nem lehet kevesebb, mint a hasonló munkakörben dolgozó aktuális fizetése.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!