Létrehozva: 2017.09.20.

Kimásztak a gödörből az önkormányzatok

Végre kilábaltak a települések a drámai eladósodásból. Az adósságrendezést követõ három év tapasztalatai alapján a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke úgy látja, az állami finanszírozás 90 százalékban lefedi a feladatokat, az uniós és a hazai támogatásoknak köszönhetõen pedig már adósság felhalmozása nélkül is képesek fejlesztésre az önkormányzatok.

2010 előtt az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlení­tette, hogy a forrásaik a lega­lapvetőbb feladataik ellátását sem fedezték. Számos önkor­mányzat kilátástalan helyzetbe került, a csőd szélére jutott.

 

Schmidt Jenő a Demok­ratának adott interjújá­ban kifejtette, hogy mindez annak a következmé­nye volt, hogy 2002-ben a Medgyessy-kormány úgy emelte meg je­lentősen a köz­feladatokat ellátók bérét, hogy közben erre nem biztosított költ­ségvetési forrásokat. Sem a pedagógus-béremelést nem finanszírozta, sem a kórházakban lévő ellátást. A béremelések után az is­kolai ellátást 50 százalék­ban fedezte az állam, az egészségügyet 75 száza­lékban, a többi előterem­tését pedig az önkormányza­toktól várta. Kul­túrára, sportra, a hivatalok működtetésre pedig szinte semmit nem adott.

2010 után a kormány történelmi léptékű, 1369 milliárd forint adósságtól szabadította meg az önkormányzatokat. Ezzel párhuzamosan a hitel nél­kül gazdálkodó 1172 ön­kormányzat támogatására is kiemelt források jutottak.

A konszolidációval egyi­dejűleg olyan szabályozási környezet jött létre, amely a hitelfelvételt ésszerű kere­tek között tartva nem aka­dályozza az önkormányzati fejlesztések megvalósítását, ugyanakkor nem veszélyezteti az államadósság csökkentésével kapcsola­tos célkitűzéseket sem. A feladatfinanszírozásra való áttérésnek az volt a célja, hogy a kötelező feladatok forrása biztosított legyen, az önként vállalt feladatokat pedig a maguk által előte­remtett bevételekből állják az önkormányzatok. Pályá­zatokon az önkormányza­tok kizárólag fejlesztésekre pályázhatnak, működésre nem. Egyebek mellett épületek, utak, járdák, sportléte­sítmények korszerűsítésére lehet támogatást elnyerni, azaz olyan fejlesztésekre, amelyek a lakosságot szol­gálják.

Az állam a konszolidációval párhuza­mosan úgy döntött, átvállal bizonyos feladatokat az önkormányzatoktól. Így egészségügyi intézmények, kór­házak, valamint az oktatási és kul­turális intézmények átvételére is sor került, valamint állami feladat lett a helyi tömegközlekedés biztosítása is. Az alap- és középfokú iskolák, valamint a nevelési intézmények fenntartói joga és kötelezettségei az államhoz kerültek.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

life.hu

Anyatulajdonságok, amelyek minden munkáltatónak csak hasznára válhatnak

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

vg.hu

Megvan, mit kell venni, ha valaki értékálló autót akar

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

MANI

Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!