tóth gabi
A banánhéj tele van ásványi anyagokkal, számos felhasználási módja ismert. Azt azonban kevesen tudják, hogy azok a szálak, amelyek olykor a gyümölcsön maradnak, szintén hihetetlen csodaszerek.
A banán tökéletes káliumforrás és remek nassolnivaló. Az egyetlen hátránya, hogy bosszantó bőrszerű szálak vannak rajta, amik akkor is ott maradnak, ha precízen akarjuk leszedni a héjat. Bár nincs jó ízük, a tudósok szerint fontos ezeket is megenni.
A szálakat phloemeknek, háncsrésznek hívják. Ezek felelősek a szerves anyagok szállításában. Tehát ezekben van minden, amitől a gyümölcs növekszik és egészséges lesz.
A Dole Táplálkozástudományi Intézet vezetője, Nicholas D. Gillitt szerint a phloemek ugyanolyan gazdagok tápanyagban, mint az egész gyümölcs. Sőt, ezek a szálak több rostot tartalmaznak, mint a banán. Ezért semmiképpen se dobjuk ki őket!