5 éve

Zseniális magyar szabadalom: baromfitoll-hulladékból szigetelőanyag

Tollkarton és tollfa névre keresztelték a K+F projekt keretében létrejött hõ- és hangszigetelõ termékeket, melyek jelentõs környezeti terheléstõl mentesítenek.

Szerző Tóth Balázs

Évente mintegy tízezer tonna baromfitoll keletkezik Magyarországon, s e melléktermék 90 százalékát költséges és környezetkárosító módon elégetik. A veszélyes hulladék építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosításával nyújt megoldást e problémára annak a kutatási projektnek az eredménye, melyet 2014 augusztusában a siklósi Bern Építő Zrt. konzorciumvezetőként, három másik magyar és egy norvég szervezettel együtt indított. A kutatás-fejlesztésben még az EU PCM Nonprofit Kft., az ÉMI Nonprofit Kft., a Peter's Paplan Kft. és az ID Norway AS vett részt.

A projekt zárórendezvényére Siklóson került sor, ahol bemutatták a két baromfitoll-hulladékból előállított, magyar szabadalmat jelentő szigetelőanyagot, melyek külső homlokzat- és födémszigeteléshez is használhatók.

Major József, a szabadalom tulajdonosa és az EU PCM Nonprofit Kft. ügyvezetője a projektzárón kifejtette: a prototípus-kutatásban 1500 különböző kísérletet végeztek. Az előállított termékek több mint 90 százalékát egész és darált baromfitoll képezi és kilenc adalék - köztük a polifarbe nevű - biztosítja azok statikai szilárdságát, a tűzállóságát, illetve a kártevők, rovarok elleni védelmét. A tollkarton elnevezésű külső homlokzati hőszigetelő, és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő termék szigetelő hatása mellett környezetvédelmi jelentősége is óriási. Az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozása a Bern Építő Zrt. feladata volt.

Következhet a tömeggyártás és a nemzetközi piac

Major József kitért arra is, hogy a prototípus-kutatást követően a hosszú távú cél a tömeggyártás és a nemzetközi piacra lépés, amelyet a termék gazdaságossága és környezetvédelmi értéke indokol. A magyarországi hőszigetelési piac évente átlagosan 15-20 millió négyzetméternyi felületet fed le. Az országban keletkező összes baromfitoll-hulladék e technológiával történő feldolgozása esetén évente mintegy 1,5-2 millió négyzetméterrel részesülhetne a piacból.

Szerző Tóth Balázs

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!