Létrehozva: 2017.03.05.

Így szárítsd a ruhát nedves, párás időben

A ruhaszárítás természetesen a napos szép idõben a kertben a legideálisabb, azonban ez az év hatvan százalékában kivitelezhetetlen. Vagyis hogyan is szárítsuk a ruhákat zárt térben párás idõ esetén, úgy hogy az ne okozzon különösebb fejfájást, és a ruha se napokig lógjon a szoba közepén? Erre ad tanácsot a Ripost.

1.  Ne sajnáld a pénzt egy jobb minőségű ruhaszárítóra, hiszen megkönnyíti az életed. Minden nagyáruházban, vagy háztartási boltban kapható műanyag ruhaszárító vagy teregető állvány. Ha nagy a család és gyakran kell mosnunk, érdemes többet is beszerezni. Olyat érdemes választani, ami összecsukható, hogy ne legyen útban. Az is jó választás, amelyik nem csak egészben, hanem részenként is nyitható, ha kevesebb a mosott ruha.

2. Azonban ha erősebb, tartósabb megoldásra van szükségünk, és helyünk is van hozzá, választhatunk szárítókötelet vagy fregolit. Ezek általában a mennyezethez vannak rögzítve és egy csörlő vagy csiga segítségével működnek.  Különböző méretben vannak, fából vagy fémből.

3. Meleg, azonban szellős helyre teregess. Ha fix helyen szeretnénk tárolni a szárítót a jövőben, akkor legjobb választás erre a konyha vagy a zárt terasz. A mozgatható szárítót mindig tegyük a fűtőtest vagy a radiátor közelébe. Gyorsabban szárad a ruha és a lakás nedvességtartalmát is rendben tartja.

4. Forgassuk a ruhákat! A száradó ruhákat forgatni kell, hiszen így minden egyes darabnak biztosítani tudjuk az egyenletes légáramlást. Eközben kiküszöböljük, hogy a kötél, a fogas, vagy a csipeszek nyomot hagyjanak rajtuk. Az alulra teregetett ruháknak hosszabb a száradási ideje, ezért azokat is érdemes feljebb tenni. Azonban választhatjuk azt is, ha nem szeretnénk annyit pakolászni, hogy az alsó részekre terítjük a fehérneműket, illetve a vékonyabb, gyorsabban száradó darabokat.

5. Rosszabb levegőzésű lakás esetén fontolóra vehetjük egy levegőszárító gép beszerzését is. Hiszen sokat lendít a helyzeten. Kíméli a textileket és energiatakarékos. A levegő keringetésével szárítják a ruhákat. Egyszerű a működése, hiszen csak kiteregetjük a ruhákat és ráhelyezzük a szárítórács segítségével a gépre. Olcsóbb, mint a centrifuga folyamatos járatása.

6. Mindig reggelre mossunk. A kora reggel kiteregetett ruhák a háztartási munkák során keletkező hőhatásnak és a nappali fénynek köszönhetően gyorsabban fognak megszáradni.

7. Mindig vállfára akaszd a kényesebb darabokat! A finom anyagú ingek és blúzok szárítása vállfán a legcélszerűbb. Egyrészt mert utána úgyis felakasztanánk, másrészt megspórolhatjuk a vasalást is, ha még vizesen kisimítjuk őket.

8.  A vállfákat külön-külön is fel tudjuk akasztani, nem foglalnak helyet a szárítón, egy polc, vagy ajtókeret, esetleg a szék támlája is ideális szárítóvá válhat egy-egy fogas számára. Ha elkülönítve tesszük, a száradási idő is rövidebb, hiszen kevesebb a levegő páratartalma is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ragyogó napsütés után felhőszakadás, jégeső jön

origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

ripost.hu

Ez meg mi? Köllő Babett videójára nincsenek szavak, ilyet még nem láttunk

vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 30.: A Szűz jól teljesít, az Ikrek megkönnyebbül kedden

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!