5 éve

Hulladékból termel építőipari alapanyagot Debrecen új üzeme

A magyar cég évi 40-50 ezer tonna üvegbõl fog üveghabot gyártani 3-4 éven belül.

Debrecenben  átadták a Daniella Ipari Park Kft. Energocell üveghabgranulátum-gyártó üzemét. A hőszigetelő anyagot a káros anyagnak számító üveghulladékból állítják elő az üzemben, ami jellegét tekintve az első Magyarországon és a Közép-Kelet-Európában is.

Az üveghab az építőiparban széleskörűen felhasználható, miután számos műszaki és energetikai szempontból kedvező tulajdonsággal rendelkezik: a kiváló hőszigetelés és nagyfokú szilárdság mellett fagy-, rovar-, rágcsáló- és tűzálló, formatartó, stabilitást javító. A terméket többek közt zöldtetőknél, út- és vasútépítésnél, sportpályáknál, víz és szennyvíz csőrendszereknél alkalmazzák.

A felfutás után négyszer többet tudnak feldolgozni

Az üzem beindításához szükséges szakmai és technikai hátteret külföldi és hazai szakemberek közreműködésével fejlesztették ki. A fejlesztést konzorciumi együttműködésben végezte a Daniella Kft. és a BEKS Kft. A projekt teljes, 903,96 millió forintos költségéből 565,47 millió forintot a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP) vissza nem térítendő európai uniós támogatással fedeztek.

A húsz embert foglalkoztató üzemben jelenleg évente 12-13 ezer tonna hulladék-üveget dolgoznak fel, és alakítanak át magas hőfokon habosított szigetelő anyaggá. Kőszegi Dániel, a debreceni Daniella Ipari Park Kft. ügyvezetője elmondta, terveik szerint 3-4 éven belül már hatvan embernek ad munkát az üzem, és évi 40-50 ezer tonna üveget is fel tudnak majd dolgozni a kizárólag magyar technológiával felszerelt gyárban.

A tervek szerint a debreceni vállalat az üveghab piacán piacvezető szerepet tölthet majd be Kelet-Közép-Európában, ahol a legmagasabb az alacsony épületenergetikai hatásfokkal rendelkező épületek aránya.

Az átadón V. Német Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkára elmondta, a települési hulladék mintegy 3 százaléka üveg, az országban évente 76 ezer tonna üveg a hulladéklerakókban végzi.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!