Létrehozva: 2017.03.28.

Egészségesebb szerkezetű növekedés jöhet az építőiparban

A KSH novemberi adatokon alapuló elemzésére reagálva a szakértõk elmondták: a lakásépítések jelentõsen hozzájárulnak majd a várható bõvüléshez, ugyanakkor a munkaerõhiány miatt drágulással is számolni kell.

Szerző P. Petra

Az építőipari termelés volumene tavaly novemberben 14,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - jelentette  a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az épületek építése 2,5, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal csökkent. A szakértők szerint ugyanakkor lassan elkezd stabilizálódni az ágazat.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kifejtette: a novemberi adatokon még érződik, hogy csökkentek az uniós támogatásból megvalósuló beruházások, de várakozása szerint az idei tél végére, tavasz elejére az építőipar teljesítménye éves összevetésben már stagnáló, vagy enyhén növekvő ütemet mutathat.

A növekedést döntően határozza majd meg, hogy mennyire tudják az uniós források felpörgetni az építőipart, de emellett például a családi otthonteremtési kedvezmény is ösztönzően hathat az ágazat teljesítményére. Rövid és hosszú távon is szűk keresztmetszet lehet azonban a munkaerőhiány.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt emelte ki, hogy egészségesebb szerkezetű növekedés jöhet az építőiparban, az uniós pénzekből finanszírozott beruházások mellett a lakásépítések is hozzájárulhatnak a várható bővüléshez. Az ingatlan.com már most 400 olyan társasház-fejlesztésről tud, amelyek lakásait értékesítik a piacon.

A lakás- és épületépítések kedvező helyzetét mutatja, hogy legutóbb 2013-ban volt példa arra, amire 2016 első tizenegy hónapjában: az épületépítések több mint 917 milliárd forintos termelési értéke meghaladta az egyéb építmények 682 milliárdos összegét.

A munkaerőhiány okozza a kivitelezési költségek emelkedését

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója szerint az adatokból látszik a magasépítés folyamatos növekedése, ahol az erősebb hatás 2017 elejétől várható. Ezen a területen kivitelezői szemmel jól érezhető a megnövekedett építési kedv, ami ugyanakkor munkaerőhiánnyal ütközik szembe. A két ellentétes hatásból eredő problémák az idén várhatóan erősödnek majd, emiatt hosszabb kivitelezési időkkel és az árak emelkedésével kell számolni.

Tatár Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Futureal Development Zrt. vezérigazgatója szerint bár a 2016-os adatok még nem jelzik a felfutást, a 2017-es statisztikákban biztosan megjelenik majd a keresletnövekedés hatása. Hozzátette ugyanakkor, hogy az építőipari kapacitás a válság alatt számottevően csökkent, így a rendelkezésre álló munkaerő már nem elég a megnövekedett kereslet kiszolgálására. A jelentős munkaerőhiány és a garantált bérminimum emelése az építőiparban számottevő bérnövekedést eredményezett, és ennek a folyamatnak még messze nincs vége.

A szakember úgy látja, hogy nagyrészt emiatt nőttek a kivitelezési költségek, de a Futureal tapasztalatai szerint a megnövekedett kereslet miatt az építőanyagárak is emelkednek. Ezek együttes hatásaként a szakember arra számít, hogy 2017-ben a kivitelezési költségek 15-20 százalékkal nőhetnek éves összevetésben.

A KSH  jelentése szerint:

 • Az iparág teljesítményének visszaesése döntően a bázishatás miatt mélyült az októberi 12,8 százalékos csökkenést követően. Az előző hónaphoz képest 1,7 százalékkal emelkedett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.
 • Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,1 százalékkal emelkedett, ezzel szemben az egyéb építményeké 37,6, a speciális szaképítésé 6,6 százalékkal visszaesett tavaly novemberben az előző év azonos hónapjához képest.
 • A megkötött új szerződések volumene 28,2 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,9 százalékkal csökkent. A nagy értékű, hosszú megvalósulási idejű szerződések hónapról hónapra jelentős változást okozhatnak a volumenindexekben.
 • Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene november végén 24 százalékkal meghaladta az előző évi alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 58,8 százalékkal nagyobb volt. Az év első 11 hónapjában az építőipari termelés volumene 19,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.
 • origo.hu

  Addig szórakoztak a busz előtt a robogósok, amíg az utasok leszálltak és jól elverték őket - videó

  ripost.hu

  Megszületett Iszak Eszti és Gyurta Dani babája, meseszép nevet választottak neki

  life.hu

  Károly király szokatlan becenevet adott Meghan Markle-nek: ezzel el is árulta, hogyan érez vele kapcsolatban

  mandiner.hu

  Megszúrt és összefestékezett egy lányt a magyar válogatott középpályás

  ripost.hu

  Szoboszlai barátja miatt őrjöngenek az angolok, ezért bukták el az aranyérmet?

  hirtv.hu

  Egészen elképesztő infót súgott Donald Trump Orbán Viktornak

  ripost.hu

  Botrány a budapesti étteremben, ismert ember balhézott össze az egyik vendéggel

  astronet.hu

  A Védelem angyala urakodik július 17. és 22. között

  ripost.hu

  5 nyári frizura, ami ötven fölött a legcsinosabb

  ripost.hu

  Filléres trükk: ennyit kell tenned, és lerobban rólad a hasi zsír!

  ripost.hu

  Itt a lista: 30 féle támogatás a családoknak

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
  Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
  -

  További cikkek

  MANI

  Ma szavaz az ország, a tét minden eddiginél nagyobb: háború vagy béke?

  MANI

  Leleményes a magyar: sokat spórolhatsz, ha nyáron veszed meg a karácsonyi ajándékokat

  MANI

  CSOK-ot igénylők figyelem: íme néhány kiskapu, amiről kevesen tudnak!

  MANI

  Indul a vakáció: van 15 tippünk, hogy zökkenőmentesebben teljen!

  MANI

  Pénzügyi tanácsadó árulja el: ezért érdemes utasbiztosítást kötni

  MANI

  Te nyerted meg a 2,7 milliárd forintot? Ezek az ötöslottó nyerőszámai

  MANI

  Kiderült, kinek a pénzére utaznak a kiberbűnözők - meglepő, de nem az idősekére!

  MANI

  Fontos határidő jár le: eddig van idő nyilatkozni!