2 éve

Így nyugtasd meg a gyereket, ha hisztizik!

Kihoz a sodrodból a hiszti? Ne kiabálj a gyerekkel, mert ezzel csak olajat öntesz a tűzre! Megmutatjuk, hogyan tudsz kikeveredni a helyzetből úgy, hogy a gyereknek is tanítasz valamit az érzelmek kezeléséről.

Szerző Horváth Gabi

A gyermeki hiszti mögött a pszichológusok szerint sokszor egy másik érzelem áll, például a gyerek szomorú, fél, vagy szégyent érez. Mivel a kicsik még nem tudják cizelláltan kifejezésre juttatni az érzelmeiket, egyszerűen sírni kezdenek, vagy a földhöz vágják magukat. De még a nagyobbaknak sem mindig megy, hogy azonosítsák: voltaképpen mit is éreznek. A szülő feladata pedig az, hogy megtanítsa a gyereknek, hogyan bánjon az érzelmeivel, és különösen, hogy ne engedjen az agresszió csábításának. Könnyű belátni, hogy ennek nem az a jó módszere, ha rácsapsz egyet a fenekére, vagy kiabálni kezdesz vele. Mutatjuk, mit tehetsz ezek helyett – ha pedig ennek ellenére visszatérő agressziót, vagy aggasztó tüneteket (például azt, hogy a gyerek nem tud aludni, nem hajlandó enni, elhanyagolja a fürdést és a feladatait), ne szégyellj segítséget kérni a szakemberektől, például egy gyermekpszichológustól.

Fotó: Pixabay.com

Találd meg a hiszti okát!

A hisztit úgy szerelheted le a legkönnyebben, ha rákérdezel, mit is érez valójában a gyerek. Ne akard helyette megfejteni a helyzetet, csak kérdésekkel segíts. Kérdezd meg, hogy „az zavar, hogy nem úgy működik a játék, ahogy szeretnéd? Segíthetek?” Nem kell azonnal átvenned tőle a helyzet megoldását, de jó, ha tudja, hogy számíthat a segítségedre.

Beszélj róla!

Amikor épp minden csendes és nyugodt, beszélgessetek a haragról és a hisztiről. Hogyan rajzolnátok le? Milyen a színe? Milyen a tapintása? Azzal, hogy a gyerek elképzelheti a saját haragját, máris úgy érezheti, hogy van felette hatalma.

Ajánlj választási lehetőséget!

Hagyd a racionális magyarázatot, például arról, miért nem vehet fel szandált decemberben. Inkább adj két, számodra is elfogadható választási lehetőséget, amelyben teljesül a vágya – de ne többet. Például kérdezd meg, mikor akarja felfenni a szandált: az oviban, vagy inkább ovi után, itthon? Ez egy kicsit kiemeli a gyereket a saját haragjából, és visszahozza a valóságba.

Fotó: Pixabay.com

Próbáljatok ki egy légzőgyakorlatot!

A mély légzés bizonyítottan segít megnyugodni. Amikor a gyerek már kezd annyira kijönni a hisztiből, hogy hallja és érti, amit mondasz, kérd meg, hogy lélegezzen néhány mélyebbet, képzelje el például, hogy épp felfúj egy lufit. Azt viszont érdemes figyelembe venned, hogy minden gyerek más, így ami az egyiknél beválik, az lehet, hogy a másiknál inkább csak olaj a tűzre. De minél jobban megismered a saját gyereked viselkedését, annál jobban tudod majd, mi az, ami hat, és mi az, ami nem.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai harc után megvan a TV2-es Párharc győztes párosa

origo.hu

Meglepő dolog derült ki az állatkínzással vádolt Dollyról

borsonline.hu

Megrázó felvétel: saját testével védte az iskolásokat a ketrecharcos - Videó

magyarnemzet.hu

Djokovics vezényelt az őt kifütyülő párizsi közönségnek

ripost.hu

Rúzsa Magdi ledobta a cukiságbombát: így élvezik a Balatont hármas ikreivel – fotók

mandiner.hu

Itt a NATO főtitkárának vallomása: Kimerültek a lőszerkészleteink

origo.hu

Molnár Anikó idomairól beszélt Zalatnay Sarolta

ripost.hu

Elképesztő az összhang a Sztárban Sztár győztese és kedvese között

ripost.hu

"Krisztiánnak igent mondanék" – jövőbeli terveikről meséltek a Párharc győztesei

ripost.hu

Megszakad a szív: előkerült az utolsó fotó Suhajda Szilárdról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-