Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.12.30.

Így nyugtasd meg a gyereket, ha hisztizik!

Kihoz a sodrodból a hiszti? Ne kiabálj a gyerekkel, mert ezzel csak olajat öntesz a tűzre! Megmutatjuk, hogyan tudsz kikeveredni a helyzetből úgy, hogy a gyereknek is tanítasz valamit az érzelmek kezeléséről.

Szerző Horváth Gabi

A gyermeki hiszti mögött a pszichológusok szerint sokszor egy másik érzelem áll, például a gyerek szomorú, fél, vagy szégyent érez. Mivel a kicsik még nem tudják cizelláltan kifejezésre juttatni az érzelmeiket, egyszerűen sírni kezdenek, vagy a földhöz vágják magukat. De még a nagyobbaknak sem mindig megy, hogy azonosítsák: voltaképpen mit is éreznek. A szülő feladata pedig az, hogy megtanítsa a gyereknek, hogyan bánjon az érzelmeivel, és különösen, hogy ne engedjen az agresszió csábításának. Könnyű belátni, hogy ennek nem az a jó módszere, ha rácsapsz egyet a fenekére, vagy kiabálni kezdesz vele. Mutatjuk, mit tehetsz ezek helyett – ha pedig ennek ellenére visszatérő agressziót, vagy aggasztó tüneteket (például azt, hogy a gyerek nem tud aludni, nem hajlandó enni, elhanyagolja a fürdést és a feladatait), ne szégyellj segítséget kérni a szakemberektől, például egy gyermekpszichológustól.

Fotó: Pixabay.com

Találd meg a hiszti okát!

A hisztit úgy szerelheted le a legkönnyebben, ha rákérdezel, mit is érez valójában a gyerek. Ne akard helyette megfejteni a helyzetet, csak kérdésekkel segíts. Kérdezd meg, hogy „az zavar, hogy nem úgy működik a játék, ahogy szeretnéd? Segíthetek?” Nem kell azonnal átvenned tőle a helyzet megoldását, de jó, ha tudja, hogy számíthat a segítségedre.

Beszélj róla!

Amikor épp minden csendes és nyugodt, beszélgessetek a haragról és a hisztiről. Hogyan rajzolnátok le? Milyen a színe? Milyen a tapintása? Azzal, hogy a gyerek elképzelheti a saját haragját, máris úgy érezheti, hogy van felette hatalma.

Ajánlj választási lehetőséget!

Hagyd a racionális magyarázatot, például arról, miért nem vehet fel szandált decemberben. Inkább adj két, számodra is elfogadható választási lehetőséget, amelyben teljesül a vágya – de ne többet. Például kérdezd meg, mikor akarja felfenni a szandált: az oviban, vagy inkább ovi után, itthon? Ez egy kicsit kiemeli a gyereket a saját haragjából, és visszahozza a valóságba.

Fotó: Pixabay.com

Próbáljatok ki egy légzőgyakorlatot!

A mély légzés bizonyítottan segít megnyugodni. Amikor a gyerek már kezd annyira kijönni a hisztiből, hogy hallja és érti, amit mondasz, kérd meg, hogy lélegezzen néhány mélyebbet, képzelje el például, hogy épp felfúj egy lufit. Azt viszont érdemes figyelembe venned, hogy minden gyerek más, így ami az egyiknél beválik, az lehet, hogy a másiknál inkább csak olaj a tűzre. De minél jobban megismered a saját gyereked viselkedését, annál jobban tudod majd, mi az, ami hat, és mi az, ami nem.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: Zidane nyártól sztárcsapat edzője lesz

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Szoboszlaiék utolsó esélye jön: így búcsúzhat szépen Klopptól a Liverpool

mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-