3 éve

Vigyázz a gyerekre a strandon: ezt az 5 dolgot ne engedd neki!

A strand jó móka, de veszélyes üzem. Épp ezért be kell tartanod, és a gyerekekkel is be kell tartatnod a legfontosabb szabályokat. Mutatjuk, mi az, amit véletlenül se engedj meg nekik.

Szerző Ripost

Már egy fél méteres víz is veszélyes lehet

Sajnos minden évben előfordul néhány tragédia, amikor kisgyermek fullad különféle vizekbe. A legtöbb baleset a családi medencékben történik: egy pici gyerek alig fél méteres vízbe is bele tud fulladni. A gyerekek csak akkor mehetnek be a medencébe, ha egy felnőtt a közelben van, és figyeli őket. Ha egyedül maradnak, és baj történik, lehet, hogy nem kapnak időben segítséget. Így jobb, ha csak akkor mennek úszni, ha szem előtt vannak. Ezt a szigorú szabályt többször is el kell mondani nekik. Hat éven aluli, illetve 12 évnél fiatalabb, úszni nem tudó gyermeket soha ne engedjünk egyedül vízbe. Ha fürdőzünk, gondoskodjunk megfelelő felszerelésről: a karúszó, mentőmellény, úszógumi jó szolgálatot tehet, de felnőtt felügyelete nélkül teljes biztonságot nem ad. Csónakba, vizi biciklire csak mentőmellénnyel engedjük a gyerekeket!

Nincs lökdösődés, eszetlen ugrálás

A vízbe lökni egymást nagyon vicces, de nagyon veszélyes is. Aki ugyanis nem számít rá, hogy a vízbe fog esni, azt súlyos baleset is érheti, például alaposan beverheti a fejét, vagy akár veszélyes mennyiségű vizet is nyelhet. De veszélyes lehet az is, ha kicsi vízbe ugrik a gyerek fejest, ez nyakcsigolya sérüléshez vezethet. Legyünk óvatosak: győződjünk meg a víz mélységéről és arról, hogy nincs-e a vízben valamilyen akadály (pl. kő, cölöp) mely balesetet okozhat.

Ne menjen mezítláb

Gyakori balesetet okoznak a vízben található éles tárgyak: üvegszilánk, kagyló, éles kő megvághatja a lábat. A tengeren fürdőzők emellett találkozhatnak tengeri sünnel, korallal is, ami szintén kellemetlen és veszélyes lehet. Természetes vizekben ezért adjunk vízi szandált a gyermekre, ezzel megelőzhetjük a baleseteket.

Legyen terv az eltűnésre

A zsúfolt strandokon a sok gyerek között egy szempillantás alatt szem elől téveszthetjük a sajátunkat. Magyarázzuk el a nagyobbaknak, hogy ha nem találnak minket, akkor ne essenek pánikba, ne induljanak a víz felé, hanem kérjen segítséget: a legtöbb strandon van hangosbemondó, mely jó szolgálatot tehet.

Nem pisilhet a medencébe

Igenis számít az a kevés vizelet is, és az sem mentség, hogy kicsi a gyerek, és nem akar kijönni a vízből. A vízbe pisilés nem csak gusztustalan, és fertőzésveszélyes, hanem kifejezetten ártalmas is. A medence vizében levő klór és a vizeletben levő nitrogén ugyanis együtt egy a könnygázhoz hasonló, veszélyes vegyületté alakul. Jobb ezt nem kockáztatni.

 

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő leleplezés: egy ukrán katona elárulta Zelenszkij döbbenetes terveit

origo.hu

Brutális dekoltázzsal indult bulizni Beyoncé - fotók

magyarnemzet.hu

A nyáron kirúgott edző üzent a Honvéd vezetőinek a nullapontos rajt után

ripost.hu

Szívszorító: ez volt Olivia Newton-John utolsó kívánsága

origo.hu

Perverz taxis akarta megerőszakolni a kocsiban alvó tévésztárt

mindmegette.hu

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel paradicsomot

ripost.hu

"Egy senkiházi b*zi vagy!" - G.w.M is beszállt a zenész háborúba

ripost.hu

A legrosszabbtól tartanak az eltűnt inárcsi családanya lányai, most friss hírek érkeztek

ripost.hu

Most kell elrakni üvegbe a legmegosztóbb magyar savanyút, két hét múlva késő lesz

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)