LELKIZŐ

Szerző Doris

Létrehozva: 2024.10.01. 16:45

77 éves lenne Som Lajos, előkerült egy fotó a sírjáról

Megdöbbentő látvány fogadta a Ripost olvasóját a Farkasréti temetőben! Így néz ki most a 2017-ben elhunyt Som Lajos síremléke.

Hetvenhetedik születésnapját ünnepelné október 1-jén Som Lajos, a Piramis alapítója. Ám sajnos már nem ülheti körbe barátaival az ünnepi asztalt, ugyan majdnem napra pontosan hét évvel ezelőtt, hetvenéves korában elhunyt a Péterfi Sándor Utcai Kórházban. Sokáig azt sem lehetett tudni, mi okozta pontosan a halálát, majd édesanyja remegő hangon megtörte a csendet a Ripostnak.

Som Lajos
Som Lajos 77. születésnapját ünnepelné (Fotó: MTI/Földi Imre)

Laja beteg volt, de igazából a lába miatt szorult folyamatos ellátásra. Sokáig magam ápoltam őt, de idős vagyok és egy nyolcvan kilós embert már nem tudtam mozgatni, ezért került először otthonba, majd kórházba. Azt hiszem, hogy egy véletlen lehetett az oka, hogy a fiam szervezete végül feladta a küzdelmet. Nem sokkal a halála előtt, egy éjszaka valaki szellőztetett a kórteremben. Talán egy betegtársa nyitotta ki az ablakot... Mindenesetre akkor már nagy hidegek voltak, Laja pedig az ablak mellett feküdt. Tüdőgyulladást kapott, ezzel pedig már nem tudott megbirkózniárulta el Margit néni még 2017-ben.

Som Lajos halála után kitört a családi balhé

A zenészt a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra, ám a búcsúztatás cseppet sem volt békésnek nevezhető. Som Lajos halála után ugyanis két táborra szakadt a gyásztól megrendült család. A Piramis alapítójának édesanyja, Margit néni azt szerette volna, ha Somot a családi sírba temetik az Új Köztemetőbe. A basszusgitáros utolsó feleségének, Erzsikének ellenben más elképzelései voltak, mindenképp azt akarta, hogy volt férjét a Farkasréti temetőben helyezzék örök nyugalomra. Végül az ő akarta érvényesült, amibe Margit néni talán a mai napig nem tudott belenyugodni.

Som sírján sokáig csak egy egyszerű, puritán fakereszt állt, néhány évvel ezelőtt azonban már elkészült az a síremlék, ami méltó a munkásságához és a tehetségéhez.

„Mindig is nagy tisztelője voltam Som Lajosnak, nagyon szerettem a zenéjét, emlékszem, mélyen megrendültem, amikor 2017-ben értesültem a halálhíréről. Néhány napja jártam kint a Farkasréti temetőben, egy napos őszi reggelen. Bevallom, kicsit eltévedtem, bolyongtam, ekkor találtam magam szemben Som művész úr síremlékével. Nem vagyok szakértő, de ha jól sejtem, fekete gránitból készült – mesélte lapunknak olvasónk, Hajnalka, aki néhány képet is készített a sírkőről.

Som Lajos
Som Lajos sírja a Farkasréti temetőben található Fotó: Ripost olvasó

Som sírjára a következő idézetet vésték:

„A híres basszusgitáros, aki fel merte emelni a rockzene zászlaját és megtartotta.”

Egy idézet is díszíti Som Lajos sírját Fotó: Ripost olvasó
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek