LELKIZŐ

Szerző Doris

Létrehozva: 2024.09.30. 19:03

Előkerült egy vészjósló dokumentum: ezért halhatott meg valójában II. Erzsébet

A korábbi brit miniszterelnök, Boris Johnson tudni véli, milyen betegségben szenvedett II. Erzsébet királynő, aki 2022. szeptember 8-án hunyt el.

A volt brit miniszterelnök, Boris Johnson emlékirataiban arról számol be, hogy II. Erzsébet királynő egy súlyos daganatos betegségben, nevezetesen csontrákban szenvedett halála előtt. A könyvben arról ír, hogy az uralkodónőnek „csontrákja volt”, melyről már „legalább egy éve tudott”.

II. Erzsébet
Valóban kiderült II. Erzsébet halálának valódi oka? / Fotó: PA

A kijelentése azért is meglepő, mert korábban egy brit politikus sem nyilatkozott II. Erzsébet halálának lehetséges okairól, pláne halotti anyakönyvében hivatalosan végelgyengülés áll.  

Ez eddig féltve őrzött titok volt uralkodása alatt, valamint a miniszterelnök és az uralkodó közötti találkozók tartalmát is bizalmasan kezelik a szigetországban.

A királynővel való utolsó találkozásáról Boris Johnson elárulta, hogy „sápadtnak és görnyedtebbnek tűnt, és sötét zúzódások voltak a kezén és a csuklóján, valószínűleg az injekciók miatt”. Azon hangulatát „egyáltalán nem rontotta a betegsége, és beszélgetésük során időről időre még mindig megvillantotta azt a nagy fehér mosolyt a maga hirtelen hangulatjavító szépségében” − tette hozzá a korábbi brit miniszterelnök.

Boris Johnson azt is elmondta, hogy II. Erzsébet „egész nyáron, tudta, hogy elmegy, de elhatározta, hogy kitart és teljesíti utolsó kötelességét”, vagyis még megérte Liz Truss hatalomátvételét. Az emlékirataiban arra is kitért a volt kormányfő, hogy a királynő több esetben is előbb értesült esetekről, mint ő a kormány vezetőjeként − számolt be róla a Politico nevű portál.

Ez volt az első jele annak, hogy II. Erzsébet egészsége megromlott

Annak ellenére, hogy számos feladatát teljesítette – például Liz Trusst új miniszterelnökként üdvözölte és kormányalakításra kérte fel – már jóval a halála előtt voltak jelei annak, hogy egészségi állapota megromlott – állította egy királyi szakértő. 

Gyles Brandreth királyi író – az Elizabeth: An Intimate Portrait című könyvében – arról beszél: egy évvel a halála előtt már jelentkeztek a királynő egészsége leromlásának egyértelmű jelei.

2021-ben, alig néhány hónappal 73 éves férje, Fülöp herceg halála után a királynőnél hirtelen és erőteljes energiacsökkenés jelentkezett – magyarázta a szakértő –, ami miatt orvosi csapata szigorú utasítást adott neki, hogy pihenjen, és mondjon le néhány komoly, nagyszabású programot. 

A királyi szakértő könyvéből kiderül: II. Erzsébet királynő úgy tervezte, hogy november 1-jén személyesen vesz részt a 'Cop26' glasgow-i klímaváltozási konferencián, de helyette végül csak videoüzenetet küldött a résztvevőknek. Részt vett volna emellett számos más eseményen is, de meggyőzték, hogy ne tegye.

"Addig az energiája alighanem meghökkentő volt. Utolsó évtizedében nemcsak monarchaként folytatta munkáját, hanem aktívan bekapcsolódott a modern életbe. Volt saját mobiltelefonja, és előzékeny unokái, akik készségesen megmutatták neki, hogyan működik. Értette az sms-ezést. Az unokáinak pedig semmilyen körülmények között nem engedte, hogy a készüléküket az ebédlőasztalhoz hozzák" − idézi a Mirror Gyles Brandreth-t, aki évtizedek óta személyesen is ismerte a királynőt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek