Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.09.08.

Szomorú évforduló: már két éve, hogy elhunyt mindenki királynője, II. Erzsébet

A britek leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója volt, és egyben a történelem legnépszerűbbje is. II. Erzsébet két éve, ezen a napon halt meg.

2022. szeptember 8-án hunyt el II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője, aki a összesen 70 évig és 214 napig uralkodott, ezzel ő volt a birodalom legtovább regnáló uralkodója, akit imádtak alattvalói. Sőt nemcsak ők, hanem a világ nagy része, és a királynő szóról világszerte milliárdnyi embernek ő jutott eszébe, és fog is még évtizedeken keresztül. Erzsébet 1926-ban született, York hercegének és hercegnéjének, vagyis a későbbi VI. György brit király és Erzsébet királyné elsőszülött gyermekeként. A néhai királynő jogot tanult az etoni fiúiskola alelnökétől és vallástörténelmet Canterbury érsekétől. Hogy vele egykorú lányokkal szocializálódhasson, létrehozták az 1. Buckingham Palota lánycserkész-csapatot. Kitűnő úszóvá vált, 13 évesen megnyerte a Londoni Fürdőklub bajnokságát.

II. Erzsébet
II. Erzsébet maga is szolgálta katonaként az országát (Fotó: AFP)

A II. világháború során Erzsébet is szolgált a brit hadsereg női haderejében, ahol sofőrnek és szerelőnek képezték ki. 5 hónap szolgálat után a kapitányi rang női megfelelőjével tüntették ki. II. Erzsébet 25 éves korában lépett a trónra édesapja, VI. György halála után. Uralkodása alatt mindig is nép szolgálatában állt, akik el nem múló szeretetükkel hálálták meg elkötelezettségét.

A királynőnek és férjének, Fülöp edinburgh-i hercegnek 4 gyermeke született: III. Károly brit király, Anna királyi hercegnő, András yorki herceg, és Eduárd edinburgh-i herceg. Több mint hét évtizednyi uralkodás után, végül két évvel ezelőtt, hosszú betegség után a Balmoral-kastélyban hunyt el 96 éves korában, a királynőnek 8 unokája és több dédunokája is született. Halála az egész országot megrázta, temetése miatt – amit a westminsteri apátságban tartottak – nemzeti gyásznapot rendeltek el.

BRITAIN - ROYAL GARTER/QUEEN&DUKE
II Erzsébetnek és Fülöp hercegnek 4 gyermeke született (Fotó: AFP)

A lovak és a corgik voltak a kedvencei II. Erzsébetnek

Erzsébetnek már gyermekkorában a lovak és a kutyák voltak a legkedvesebbek, amik fontos szerepet töltöttek be az életében. 1944-ben kapta ajándékba a 18. születésnapjára az első corgi kutyáját, az utolsó 2018-ban pusztult el.

A képre kattintva elérheővé válik egy galéria II. Erzsébetről:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek