Létrehozva: 2022.10.26.

Erről le kell mondania Dobos Attila gyászoló szerelmének

Dobos Attila családja nem segít Erzsónak, hogy bejegyeztethesse a szerző nevére a dalokat.

Szerző Ripost

Két dalszöveg is vár a legendás szerző szerelménél, hogy megzenésítve a nagyközönség is hallhassa, de a család nem szeretné, ha ezek megjelennének. A Bors nemrég számolt be arról, hogy Dobos Attila egykori szerelme, Hatvaniné Erzsó kiadott egy emlékalbumot, ahol a dalszerző számait ő adja elő. A hölgynek nem titkolt szándéka párja emlékének és munkásságának ápolása. A dalok feléneklése hatalmas kihívás volt számára, mert a gyász okozta sebeket feltépte.

Fotó: Bors

"16 dalt énekeltem fel az albumra. Most is összeszorul a szívem, amikor az én drágámra gondolok. Lelkileg nagyon megérintett a felvétel. Szerettem volna, ha Attila látja és hallja ezt. A mai napig azt érzem, hogy rengetegen szeretik őt. Én is kapok ebből, amikor az ő dalaival fellépek. Sokszor elmerengek azon, mennyire jó lenne együtt elénekelni ezeket, és közösen járni előadásokra. Ezek a gondolatok mindig boldoggá tesznek" – mondta a lapnak az asszony.

Dobos Attila halála után pár dalt még ráhagyott kedvesére, amit nem tudott már életében kiadatni. A lírai dalokat szerette volna Erzsóval felénekeltetni, de sajnos a dalszerző betegsége miatt nem volt már rá lehetőség. Az énekesnő azért szerette volna ezeket bejegyeztetni a szerzői jogvédő hivatalnál, hogy továbbvigye az ő drágája emlékét. Ám egy, a családhoz közelálló ismerős elmondta, hogy nem szeretnék bejegyeztetni ezeket a műveket.

Fotó: Bors

A család és gyerekek határozottan kijelentették, hogy nem szeretnék, ha kiadnák ezeket a szerzeményeket.

"Úgy hallottam, hogy Erzsó teljesíti a rokonok kívánságát, hogy elkerülje a konfliktust, és tiszteletben tartsa a kívánságukat" – mondta az ismerős.

Információnk szerint a családot is megkereste Erzsó, akik vele is közölték, hogy nem szerettek volna a lejelentéssel foglalkozni. Ezért Dobos egykori párja nem is próbálta meg a levédést, hogy így elkerülje a rossz kapcsolatot a hozzátartozókkal. Ennek hiánya miatt azonban az albumra se kerülhetett fel az a két, soha nem hallott szerzemény.

Ha a család bele is kezdene a dal levédésébe, akkor sem lenne egyszerű – mondta a Bors megkeresésére Dred Bíró Zsolt, az Artisjus Jogvédő Iroda szerzői bizottságának elnöke, és részletesen elmondta, hogy miért nem teljesülhet a zeneszerző kívánsága.

Fotó: Bors

"Gyakorlatilag csak az alkotó és az örökösök, jogutódok jegyezhetik be a még meg nem jelentetett dalokat. Egy A/4-es lapra írt szerzeményre bárki mondhatja, hogy az ennek és annak az alkotónak a dala. Mivel egy halott személy nem tud újat alkotni, ezért csak egy bonyolult jogi procedúra során lehet bizonyítani az alkotás eredetét. Ilyenkor a bíróság tanúkat, dokumentumokat kér a bizonyításhoz és szakértőket is bevon, hogy legyen egy biztos határozat" – mondta Bíró Zsolt és hozzátette: a már lejelentett dalok értékesítéséből természetesen a jogörökös is részesül. Egy stúdió- vagy videófelvétel esetében kicsit másabb a helyzet. Ott bizonyítható a szerző kiléte és a tulajdonjog is. Ezért fordulhatnak elő olyan esetek például, mint amikor Freddie Mercury soha nem hallott dala megjelenhetett.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Top 10: a Pekingi Autószalon legizgalmasabb új autói

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

mandiner.hu

Egyre nagyobb a baj: életbe lép a román vészforgatókönyv

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

mandiner.hu

„Tudod mi a legjobb, amit Szlovákiában csinálhatsz? Elhagyni az országot” – északi szomszédunkon nevet az Instagram népe

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

LELKIZŐ

Itt a vége: Kilakoltatják a TV2 fiatal sztárját és teljes családját

LELKIZŐ

Kimondta a bíróság Bódi Guszti válását: "Most már valamennyivel könnyebb"

LELKIZŐ

"Jobb a kapcsolatunk, mint valaha" - Tápai Szabina újra összejön Kucsera Gáborral?

LELKIZŐ

Kőgazdag Metta kendőzetlenül vallott a testvéréről: Nagyon rossz kapcsolatunk van

LELKIZŐ

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

LELKIZŐ

Vasvári Vivien szívfacsaró üzenettel vallott szerelmet a férjének

LELKIZŐ

Képtelen feldolgozni gyermekkori traumáit Majoros Hajni

LELKIZŐ

"Felült a hajnali nap első sugaraira" - gyászol Kerényi Miklós Máté, elhunyt az édesanyja