Létrehozva: 2022.11.03.
Módosítva: 2022.11.03.

Ezzel a trükkel próbálnak pénzhez jutni az internetes csalók

Mutatjuk, hogy kerülheted el, hogy átverjenek.

Szerző Ripost

Ki ne örülne 400 millió forintnyi ajándéknak? Pont ezzel élnek vissza azok a csalók, akik egy aprólékosan kidolgozott trükkel próbálják megkárosítani a hiszékeny áldozataikat. A manőver lényege, hogy a Facebookon bejelölnek embereket egy idős hölgy nevét viselő profillal

Fotó: Pixabay

Így tettek a Bors munkatársával is, aki természetesen azonnal rákérdezett a kapcsolatfelvétel okára. Az érthetően, de rossz magyarsággal (nyilvánvalóan fordítóprogram segítségével) megfogalmazott válaszra nem sokat kellett várni.

 

Most láttam a profilodat, és azt hittem, te vagy a megfelelő nekem. Röviden, a nevem B. S. W., Hollandiából származom és Franciaországban élek. Halálra ítélő betegségben, torokrákban szenvedek, és összesen 975 ezer euróm van, amit becsületes embereknek szeretnék jó hasznára fordítani. Szeretnék ennyivel hozzájárulni, mielőtt meghalok 

 

– írta kollégánknak a „beteg asszony” a hibáktól hemzsegő levélben.

Munkatársunk rögtön gyanút fogott, de belement a játékba. Mikor rákérdezett, hogy a „hölgy” miért pont neki ajánlja fel a rengeteg pénzt, a profil kezelője közölte: nincs örököse, és nem ismer olyan embert, akinek jó szívvel adná ajándékba. Csupán annyit kért, munkatársunk a pénz egy részéből tegyen valami jót másokkal. A csalónak tetszett a felajánlás, miszerint a pénzből hátrányos helyzetű gyermekek iskoláztatását támogatná kollégánk, és azt közölte, hogy már csak a „hölgy” bankjának igazgatójával kell felvenni a kapcsolatot.

A bűnözők arra is figyeltek, hogy egy neves francia bank valóban létező vezérigazgatójának adják ki magukat, ezért az ő nevével visszaélve egy gmailes e-mail-címet is létrehoztak, ahova magyarul lehetett írni a „bankigazgatónak” is, aki perceken belül válaszolt. Kijelentette, hogy tudja, miről van szó, és már csupán meg kell küldeni az adatokat: nevet, címet és természetesen számlaszámot. Ennyi még nem elegendő a visszaéléshez, ezért ezt még megkockáztatta a kolléga. Fél órával később meg is érkezett az „ajándékozási szerződés”, amelyből kiderült: az utalás feltétele, hogy előre kifizeti a 650 eurós (270 ezer forintos) kezelési költséget. Ezt már nem tette meg, a csalók viszont a kedd éjjeli levélváltás után szerda délelőtt többször is érdeklődtek a hölgy nevében, mikor érkezik vissza az aláírt megállapodás, és persze a kért pénzösszeg. 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

ripost.hu

Olyat találtak az ellenőrök az egyik KFC konyhájában, azonnal bezáratták

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-