LEHÚZÁS

Szerző MZ/X

2 hónapja

Budapesti betöréstérkép: ez a legveszélyesebb kerület

Rendőrségi adatok alapján elkészítették a főváros betöréstérképét és az is kiderült, mit lopnak el a legtöbbször a lakásokból.

Évek óta csökken a betörések száma Budapesten, de még így is közel 1300 lakást nyomtak fel a bűnözők. 

Hány betörés történik évente?

2020-ban a fővárosban 1846 betöréses lopást regisztráltak, illetve 1274 lakásbetörést, ami jóval kevesebb, mint az előző évi adatok. Ez vélhetően a koronavírus-járvány számlájára írható. Ugyanakkor az is elmondható, hogy az esetszámok évek óta csökkennek: a betöréses lopások esetében utoljára 2015-ben történt több eset, mint az előző évben, a lakásbetörések száma pedig 2013 óta csökken-olvasható a Pénzcentrum összesítésében.

Theft,,Burglary,And,People,Concept,-,Thief,In,Mask,Stealing
Fotó: Shutterstock

Ezekbe a lakásokba törnek be a legtöbbször

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet néhány éve, 139 hazai betöréses lopás elkövetőjének megkérdezésével elvégzett egy kutatást. Ebből kiderült, hogy a bűnözők legkedveltebb célpontjai sorrendben:

  • a családi házak
  • a társasházi lakások
  • a panellakások
  • és a sorházi lakások.

Így törnek be a legtöbbször

A statisztikák alapján a betöréseket leggyakrabban a nyílászárók megrongálásával, az ajtó és ablakbetöréssel, azok befeszítésével, benyomásával követik el. Csalami János, biztonságtechnikai szakértő szerint jó elrettentő hatása van, ha biztonsági védelemmel ellátott felhívás van kirakva az ajtóra, kapura, valamint a jól látható riasztófelszerelést sem kedvelik a betörők.

Fotó: Czanner

Mit lopnak el a legtöbbször?

A Pénzcentrum kérdésünkre a Groupama biztosító elárulta, hogy adataik szerint a legkeresettebb értékek az ékszer, az otthon tárolt pénz, nemesfém, laptop, gépészeti berendezések, motoros kéziszerszámok, értékes hangszer. Az Allianz közlése szerint az elkövetők körében a készpénz a legkedveltebb, de a betörők szívesen visznek el nagy értékű elektronikai eszközöket és okosotthon felszereléseket is. A K&H azt közölte, hogy az ügyfeleiktől főleg pénzt, ékszert, laptopot, mobilt és kerti gépet loptak. Az Aegon listáján pedig a készpénz, illetve az elektronikai kütyük mellett szerepeltek még a márkás órák, illetve a nívós ruházat is.

Ezek a legveszélyesebb kerületek

A XIV. kerületben történt a legtöbb lakásbetörés 2020-ban, de a lista elején végzet Óbuda, illetve a XI. kerület is. Őket a XVIII. és a XIX. kerület követi. A legkevesebb betörés a Várnegyedben történt, ott összesen 12 ilyen bűncselekményt követtek el abban az évben, de a XXIII. kerületben is csak 13-at. Jól teljesítettek még a belvárosi kerületek is, illetve a XV., Újpest és XXI. kerület is.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes titok derült ki Sir Alex Fergusonról

borsonline.hu

Brutális baleset: nyugdíjas sofőr miatt halt meg az öt hónapos kisfiú

borsonline.hu

Fülledt erotika a Szigeten: kivillanó mellek, csillámba fojtott testek

ripost.hu

Jogi lépéseket tervez Suzy - törölték az oldalát

mindmegette.hu

Íme a franciák legendás krémese: mille-feuille, az ezerlevelű sütemény

ripost.hu

Videóra vették: óriási zajjal csapódott valami a Földbe Amerikában

ripost.hu

Benzema kikotyogta, Cristiano Ronaldo erre készül

ripost.hu

Erős fotó: kilógnak Vajna Timi mellei a felsőjéből

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)