Tavaly 22 százalékkal drágult a burgonya. Csak ront a helyzeten az idõjárás, egy készülõ rendelet miatt pedig egekbe is szökhet az alapzöldség ára.
Szigorítaná az étkezési burgonya forgalomba hozatali szabályait a földművelésügyi tárca - írta a Magyar Idők.
A Földművelésügyi Minisztériumnak a kormany.hu-n közzétett rendelettervezete szerint csak olyan étkezési burgonya kerülhet kereskedelmi forgalomba, amely ép, nincs eltávolított része, és nem hiányos, tiszta és kemény, legkisebb átmérője pedig nem lehet kisebb 3,5 centiméternél.
![]()
Szigorú feltételek
Az előrecsomagolt és ömlesztett áru is csak nagyjából egyforma burgonyákat tartalmazhat. A csomagoláson pedig minden esetben fel kell tüntetni a megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és forgalmazó nevét és címét, a csomagolás időpontját, a származási országot, valamint a burgonya főzési típusát - ismerteti a lap. Korábban ugyanis többször is előfordult, hogy ipari felhasználásra szánt vagy vetőburgonyát akartak eladni a trükkös kereskedők étkezési krumpliként.
Ez mind rendben is van, de az új kritériumoknak megfelelően szortírozni, csomagolni és ellenőrizni mindezt többletköltségeket fog jelenteni, amit minden bizonnyal a vásárlókkal fizettetnek meg!
Ráadásul a vetésterület évek óta folyamatosan csökken. Így egyre kevesebb burgonyát takarítanak be a gazdálkodók, és a 2015-ös évben a termésátlag is alacsonyabb volt a korábbiakhoz képest. Az ismeretlen származású vetőburgonyáknál pedig felütötte a fejét a baktériumos gyűrűs rothadás nevű betegség, ami tovább csökkentette a termést.
Mindez az árakra is kihatással van.
A hazai burgonya termelői ára az Agrárgazdasági Kutatóintézet szeptember végi adatai szerint 78–140 forint között alakult kilogrammonként, az átlagár 22 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
![]()
Decemberben viszont a piaci árak már átlagosan 98-300 forint körül mozogtak.
Sajnos tovább romolhat a helyzet a kemény fagy miatt. Ezt a hideget ugyanis csak az előírásszerűen tárolt krumpli bírja ki.
+4 fok alatt sajnos a gumó keményítőtartalma átalakul, amitől jellegzetesen édes ízű, vagyis főzésre alkalmatlan lesz a krumpli.
A szakszerű tárolás viszont megint csak költségnövelő tényező...
