7 éve

Olcsóbb lesz a sertéshús? Álmodik a nyomor!

A napokban jelentették be, hogy csökkentik a sertéstermékek áfáját, miáltal olcsóbb lehet a hús! Ennek mindenki nagyon örül. Most pedig elkezdték szortírozni, hogy a sertés mely részeire nem vonatkozik a csökkentés! A kereskedõk egyre jobban örülnek! Mi meg csak nézünk!

Január 2-án 17,3 százalékkal kellene olcsóbbnak lenniük a sertéshúsoknak, mint december 31-én voltakelméletben. A gyakorlatban azonban ez aligha lesz így. Egyrészt nem az összes, disznóból készült termék ára fog csökkenni: a felvágottak, a füstölt és sózott húsok mellett a belsőségek (pl. máj) továbbra is 27 százalékos áfát kell tartalmazzanak, de a zsírszalonna és a sertésmáj sem lesz olcsóbb jövőre. A nyers sertéshúsnál sem tizedszázalékra pontosan fog megjelenni a január 1-jei áfacsökkentés hatása. Azt egyelőre senki sem meri megmondani, hogy az adóteher 22 százalékpontos mérsékléséből mennyit adnak át a kereskedők a fogyasztóknak - írja a Világgazdaság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei szerint: „A piaci verseny miatt attól a sertéstőkehúst értékesítő vállalkozótól, amelyik nem csökkenti az áfacsökkentéssel arányosan a fogyasztói árat, nem vásárolnak majd.”

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke biztos abban, hogy a sertéshús ára jelentősen mérséklődni fog jövőre az intézkedés nyomán.

A kereskedők közötti verseny kikényszeríti az árcsökkentést – hangsúlyozta ő is, hozzátéve: azt elképzelhetőnek tartja, hogy néhány százalékot „lenyelnek” egyes kereskedők. 

Viszont több vágási melléktermék maradt a 27 százalékos körben, ami az adóztatásban a farkat, a fejet és annak részeit (vagyis a fület és a nyelvet is), valamint a vesét, a tüdőt, a szívet, a velőt és a lábat is jelenti.

Ez utóbbinál kérdéses lehet, hogy a csülök vagy a köröm hová tartozik: ha sertéslábként vágási melléktermékként értelmezik ezeket, akkor 27 százalék lesz az áfájuk januártól, ám ha sima csontos húsként – ahogyan azt most is teszi a piac több szereplője –, akkor 5 százalék. Az viszont biztos, hogy a zsírszalonna a magasabb terhet kapja, míg a húsos szalonnák (toka, császár, hasaalja) a kedvezményes kulcsot.

A lényeg, hogy a nagy csinnadrattával bejelentett áfacsökkentés, nem fog eget verő árcsökkenést hozni. Ráadásul szinte csak a húst érinti. és azt sem biztos...

 

Forrás : vg.hu

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elérhető áron, de régi ismerősként érkezik a Mitsubishi megmentője

origo.hu

Óriási hasraesések és hatalmas fenékre zuhanások jégen és hóban - szenzációs videó

borsonline.hu

Letolt bugyiban és kivillanó mellekkel fotózták le a szexi bunyóst

hirtv.hu

Európai híradó: Brüsszel eddig még nem fizetett semmit a tagállamoknak a határvédelemért

mindmegette.hu

A világ 100 legjobb tortája: két magyar desszert is a listán!

hirtv.hu

Tállai András: a héten dupla nyugdíjat utal a kormány

origo.hu

G.w.M 12 évesen már szexelt, az apja drogozott, a nevelőapja börtönbe került

mindmegette.hu

Főzz velünk hétvégén is: kreatív receptötletek nem csak vasárnapi ebédhez

ripost.hu

Orvosnál járt: szomorú diagnózist kapott Vajna Tímea - Fotó

ripost.hu

Van rajta bugyi? Felcsúszott a szoknyája a népszerű popsicsodának

ripost.hu

Rengetegen lettek milliomosok, mutatjuk a lottószámokat

ripost.hu

Fotó bizonyítja! Berki Krisztián barátjához jár Mazsi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!