RETRO RÁDIÓ

Megdöbbentő kutatás: a biokaja drágább, de nem jobb

Keserû L. Zsuzsa
Szerző
Keserû L. Zsuzsa
Létrehozva2015. 08. 18. 11:20

Valóban annyival jobbak, mint amennyivel drágábbak a biotermékek? Nem - ez a Stanford Egyetem kutatóinak rövid válasza. A szakemberek azt vizsgálták, kimutatható-e az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk, vagy ez is csak parasztvakítás, no meg jó üzlet.

 

Az organikus élelmiszer nagyjából kétszer olyan drága, mint a nem bio. És ha ennyivel drágább, akkor biztos nagyobb a tápértéke, több benne a vitamin – gondolhatja az egyszeri vásárló. A Stanford munkatársai ezúttal nem magukat az élelmiszereket vizsgálták, hanem összegyűjtötték a témában már meglévő publikációkat, és ezeket elemezték.

 

Azonos tápanyag és vitamin mennyiség

Azt a kérdést tették fel maguknak, van-e bizonyíték arra, hogy az organikus élelmiszerek biztonságosabbak és egészségesebbek, mint megszokott ennivalók. A tápanyagok vagy a vitaminok mennyiségének tekintetében – meglepetésükre – nem találtak jelentős eltéréseket.

 

Az egyetlen dolog, ami a bió felé billenti a mérleg nyelvét az, hogy ha ezt esszük, megkíméljük magunkat a mesterséges vegyi anyagok elfogyasztásától. Gondolunk itt a rovarirtó szerekre, a műtrágyákra, az antibiotikumokra vagy a növekedési hormonokra.

 

A bióban kevesebb a vegyszermaradék

Ám arra nincs garancia, hogy az organikus élelmiszerek teljes mértékben mentesek ezektől a kémiai anyagoktól. A hagyományosan előállított élelmiszerek több mint harmadában volt kimutatható valamely peszticid maradványa, míg az organikus termékeknek csupán 7 százalékánál. Az organikusan előállított sertés- és csirkehúsban pedig 33 százalékkal kisebb eséllyel volt jelen három vagy több antibiotikummal szemben rezisztens baktérium, mint a hagyományosan termelt húsokban.

 

Egészségügyi kockázatokban nincs különbség

 

Persze vannak tudományosan nehezen mérhető dolgok, mint az íz, vagy a termelési körülményekről kialakult vásárlói vélemények. Ha valakinek fontos az íz, ha számít, hogy milyen körülmények között tartották az állatokat, milyen praktikákkal termesztették a növényeket, és még a büdzsébe is belefér, akkor sokan szívesen választják az organikus élelmiszereket.

Bár mint a stanfordi egyetem kutatói hangsúlyozzák, egészségügyi kockázatok tekintetében nincs alapvető különbség a két fajta élelmiszer között.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.