6 éve

Elszálltak az albérleti díjak. Holnap kezdődik a második menet

Harmadával drágultak két év alatt a fõvárosi bérlakások. 2014-ben megállt a kivándorlás az agglomerációba; vonzóbb munkalehetõségek vannak és ma este a felvételi ponthatárok ismeretében az elsõ éves fõiskolások, egyetemisták is megkezdik a lakáskeresést a kampuszok környékén.

Budapesten két év alatt 36 százalékkal drágultak a bérlakások. Több ok miatt kell egyre mélyebben a zsebbe nyúlni annak, akinek nincs pénze saját lakásra, más városban kap munkát, vagy tanulás miatt költözik távolabbra.

Ma este eldőlnek az egyetemi felvételi ponthatárok és a szerencsés nyertesek lakásvadászatra indulnak az egyetemi városokban.

Kevesebben vágynak a Várba

Ötven százaléknál nagyobb áremelkedés zajlott le 2012 és 2014 között Budapesten az Erzsébetvárosban, ennél 10 százalékkal szerényebb emelkedés történt az V. kerületben, míg a hagyományosan exkluzív helynek számító Várnegyed csak harmadik a sorban. A fővárosi átlagot a XIII. és a II. kerület 30 százalékos drágulása mérsékli valamelyest.

Megindult a visszaáramlás

A durva áremelkedés okait vette sorra a portfolio.hu é a következő megállapításokra jutott: a kereslet növekedéshez a fővárosban a lakosságszám növekedése járult hozzá.

Az évezred első tíz évében Budapestről folyamatos elvándorlás apasztotta a lélekszámot. 2011-ben 50 ezerrel laktak kevesebben a fővárosban, mint 2001-ben. 2014-ben az agglomerációba való kivonulás megállt, sőt visszafordult és év végén 15 ezerrel laktak többen, mint egy évvel korábban.

 

Más híradások arra hívják fel a figyelmet, hogy az elmúlt években Budapesten alig épültek új lakások. Fordulat e tekintetben idén várható. A vidéki diákok csak korlátozottan juthatnak kollégiumi szobához, hiszen kollégiumok sem épülnek.

Csábít az Airbnb

A statisztikák szerint a fővárosban a munkalehetőségek is jobbak, mint korábban, a közelmúltban pedig sok lakástulajdonos a hosszabb távú bérbeadás helyett a turistákra kezdett fókuszálni a nagyobb bevétel reményében. Ezt a folyamatot erősíti egy, a taxis piacot felkavaró Uber-hez hasonló netes lakásközvetítő szolgáltatás, az Airbnb. A portfolio.hu szerint itt már több mint 5000 lakást hirdetnek a tulajdonosaik a Magyarországra látogató turisták számára.

Ezeket a folyamatokat erősíti a hagyományosan augusztusban tetőző diákroham. Az egyetemi városokban, jellemzően közel a kampuszokhoz, vagy tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyeken augusztus második felében, szeptember elején már csak szerencsével lehet kiadó lakást találni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az Európai Parlament a nyílt társadalom hálózatával karöltve fosztaná meg Magyarországot az uniós forrásoktól

origo.hu

Ez az a film, amelynek a forgatásán Bruce Willis súlyos fejsérülést szenvedett és ami miatt gyógyíthatatlan beteg

borsonline.hu

Borzalmas baleset történt, kiskutyájával halt szörnyet egy férfi Borsod megyében

mandiner.hu

Az Európai Parlament az atomenergiát és a földgázt is fenntartható energiaforrásnak minősítette

ripost.hu

Komplikáció lépett fel a szülőszobán: Megszólalt az Exatlon sztárja

mandiner.hu

Százmilliárd forintos kártérítést kap a MOL

origo.hu

Szinte minden magyar sztár levetkőzött - de ki a legvadítóbb? Szavazzon!

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

ripost.hu

Így készül a magyar paprikabomba, ezzel kihúzod az egész telet

További cikkek

LEHÚZÁS

Budapesti betöréstérkép: ez a legveszélyesebb kerület

MANI

Melyik országba kell maszkot vinni magunkkal?

MANI

Te vitted el a 360 millió forintot? Megint volt ötös a lottón

MANI

Hőguta: innen tudod, hogy bajban van a kutyád!

MANI

Elkezdődött a meggyszezon, itt szedhetsz magadnak

MANI

Te vitted el az 1,7 milliárd forintot? Volt ötös a lottón

MANI

Ilyen egy jó lángos, és itt lehet megvenni

MANI

Ez alapján válassz dezodort!