7 éve

5 trükk, amivel leszívják a pénzed a neten

Ha nem akarod, hogy az interneten rendelt telefonod helyett jó esetben egy tábla csokit kapj, rossz esetben leszívják a bankszámládat, akkor erre az 5 dologra feltétlenül vigyáznod kell.

Az adathalászat szerepel a vezető helyen az internetes csalások között – derül ki az amerikai National Consumer League legfrissebb adataiból. Gyakori még a vásárlásokkal összefüggő lehúzás és a zsarolás is.

1. Adathalász e-mailek

Az ilyen típusú csalásokban a felhasználónevünket, bankkártya-adatainkat, jelszavainkat próbálják megszerezni a kiberbűnözők. Tavaly ősszel például az OTP figyelmeztetett arra, hogy ügyfeleikhez hamis banki értesítők érkezhetnek, és abban egy link egy hamis OTP-s oldalra mutat, ahol az adatainkat kérik, de az OTP soha nem kér úgynevezett szolgálat-megerősítést az ügyfeleitől. Hasonló célzattal már a repülőjegy értékesítő oldalakat is hamisítják.

 

 2. Hamis fizetési felszólítás

Ez esetben a bűntudatunkra gyakorolva próbálnak pénzt kicsalni tőlünk. Például résztvevője vagy egy online játéknak, amiben tokeneket lehet gyűjteni, és ebből a virtuális térben vásárolhatunk. Az egyik játékos társadnak kevés tokenje van, ezért adsz neki a tiedből. E-mailen jön a figyelmeztetés a játékot üzemeltető honlaptól, hogy törvénybe ütközik a játékpénzzel való kereskedelem, ezért amennyiben nem fizetsz egy megszabott összegű bírságot, feljelentenek. Mondani sem kell, hogy az egész kamu.

Egy másik most divatos lehúzás, ha valaki felnőtt tartalmakat közlő oldalakat látogat, majd váratlanul a Nemzeti Nyomozó Iroda hivatalosnak tűnő levele borítja el a képernyőt , hogy megsértette a Btk. tiltott pornográf képekre vonatkozó szabályait. Persze ez is átverés, méghozzá a súlyosabb fajtából, mert egy vírus fertőzte meg a gépedet, ami blokkolja az adataidat.

A lehúzás az, hogy 25 ezer forintot kérnek tőled a blokkolás feloldására. De tudd: a rendőrség nem végez számítógép-blokkolást és nem szab ki büntetést interneten keresztül. Ha nem tudod magad leirtani a vírust, viheted szervizbe a gépedet.

Tavaly pedig vállakozásokat próbálták egy ilyen hamis felhívással átverni. Az intézmény, amelyre a csalók hivatkoznak, nem létezik, de sokan bedőltek a trükknek és fizettek, aztán a csalók felszívódtak.

 

3. Internetes vásárlási csalás

Ez az egyik leggyakoribb lehúzás. Jól tudja ezt az a komlói férfi is, aki 92 ezer forintot küldött egy okostelefonért, aztán amikor megérkezett a küldemény, a csomagban két tábla csoki volt.

Egy másik esetben egy már bíróság elé állt társaság internetes aukciós oldalakon kínált eladásra műszaki cikkeket, az árat pedig előre kérték egy bankszámlára. Mondani se kell, hogy aki bedőlt nekik, futhat a pénze után. Hogy ne érjen bennünket kár, jobb, ha csak hivatalos honlapokon vásárolunk, ahol figyelve a vásárlói értékeléseket, jó eséllyel kiszűrhetjük a netes tolvajokat.

4. A barátnak látszó csibész

A Facebookon bejelöl egy már meglévő ismerősöd, azt állítván, hogy feltörték a régi profilját, és az, amin bejelölt, az új, valós oldala. Innen kezdve, a bizalmadra apellálva könnyűszerrel csalhat ki tőled akármit. Csekkold le a régi ismerőst, és az újat is, hogy tényleg minden rendben van-e vele.

 

5. Online társkeresés

Manapság a kapcsolatok jó része már a neten kezdődik, de nem egy esetben rosszul végződik. Egy felmérés szerint például tavaly Nagy-Britanniában 1200 ilyen bűnügyben indított nyomozást a rendőrség, de ennél sokkal többen lehetnek azok, akik nem tesznek feljelentést.

A csalók – akik gyakran előre kiválasztják áldozatukat, és annak adatai alapján készítik el saját profiljukat, szinte válaszként leendő áldozatuk elképzeléseire – két módszert alkalmaznak, írja az életforma.hu. Az egyik, amikor hosszas levelezés, csajozós dumák és kisebb ajándékok után egy tragédiára hivatkozva kérnek pénzt az áldozatuktól. A másik, hogy valamelyik közösségi oldalra és intim részletekre terelik a beszélgetést, majd annak nyilvánossá tételével fenyegetőzve pénz követelnek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Válaszolt a sztárzenész, akit az áramlopó Lagzi Lajcsi lopással vádol

origo.hu

Putyin bizalmasa elképesztő bejelentést tett

borsonline.hu

Ledobta a bikinifelsőt, csupasz mellekkel napozott Molnár Anikó

ripost.hu

Fotó a temetőből, így néz ki az olimpiai bajnok sírja

hirtv.hu

Holtan találták meg a múlt héten eltűnt ismert séfet

origo.hu

Ennyit keres Jakab Péter, de ennek ellenére „utál bejárni” a munkahelyére, mert az „tele van szar emberrel” - videó

astronet.hu

A Mars a Bika jegyébe lép, és segít megvalósítani az álmainkat

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

ripost.hu

„Istenem, az a drága gyermek” – A Keleti főcsatornában találtak holtan a farm Zolikájára

ripost.hu

A színpadon villantotta meg formás idomait Optiz Barbi - Videó

ripost.hu

Nem várt fordulat történt Fekete Dávid ügyében

További cikkek

LEHÚZÁS

Budapesti betöréstérkép: ez a legveszélyesebb kerület

MANI

Melyik országba kell maszkot vinni magunkkal?

MANI

Te vitted el a 360 millió forintot? Megint volt ötös a lottón

MANI

Hőguta: innen tudod, hogy bajban van a kutyád!

MANI

Elkezdődött a meggyszezon, itt szedhetsz magadnak

MANI

Te vitted el az 1,7 milliárd forintot? Volt ötös a lottón

MANI

Ilyen egy jó lángos, és itt lehet megvenni

MANI

Ez alapján válassz dezodort!